БИЗАРАН ПРИЛОГ НА ХРТ: Весело детињство НДХ уз омиљену играчку – фигурицу Хитлера

BIZARAN PRILOG NA HRT: Veselo detinjstvo NDH uz omiljenu igračku – figuricu Hitlera

26 januara 2018

Emisija HRT-a „Kod nas doma“, koja se emituje umesto emisije „Hrvatska uživo“, u sredu objavila prilog koji bi se mogao nazvati bizarnim, piše Index.hr.

Radi se o jednom TV prilogu puštenom u pomenutoj emisji, a u kom se govori o „genijalnom Zagrepčaninu“ Živku Parcu, čiji je otac poginuo za vreme Drugog svetskog rata u Rusiji.

„Tada se prikazuje slika Živkovog oca u vojnoj uniformi uz glas koji kaže: Živko je imao samo pet godina kada mu je otac veterinar nestao u Rusiji s većim delom Zdruga lakoprevozne Druge hrvatske legije u borbama kod Dona 1942. godine“, navodi Index i dodaje da prevedeno na običan jezik to znači da je Parčev otac bio pripadnik ustaške vojske koja je poginula u nacističkom pohodu na Rusiju.

Parac zatim kaže da nije bilo igračaka „ne bi bilo srećnog detinjstva“, nakon čega sledi kadar igračke – figurice Adolfa Hitlera koji salutira uzdignutom desnicom, odnosno zloglasnim nacističkim pozdravom.

To je, naime, igračka iz srećnog detinjstva Živka Parca, navodi Index i dodaje da Parac još kaže i da se nakon 1945. „počelo životariti“, a da su mu igračke ostale da se seća tih lepih dana i da se s njima igra“. Međutim, tu je sporno što su te igračkice ustvari figurice ustaških vojnika i nemačkih tenkova.

Index potom navodi da sledi „vrhunac morbidnosti u prilogu“ jer Parac je u TV prilogu rekao da je svake godine pred Božić pisao pismo „malom Isusu“ tražeći razne igračke, a jedne je napisao kako više ne želi vojnike „jer ih već ima dovoljno, nego samo glave“.

Prilog završava time kako Parac u svom posedu ima navodno jako vredan „celi komplet takozvanog ratnog endehazijskog Zabavnika“.

Hrvatski portal navodi da je u tri minuta ovog priloga Hrvatska radio-televizija „demonstrirala zavidan nivo istorijskog revizionizma i apologije zločinačke NDH“.

Na kraju priloga voditeljka emisije “Kod nas doma” Iva Šulentić priču je zaključila rečima “Svaka čast gospodinu Živku” i još jednom ponovila da je “genijalac”.

KOMENTARI2 komentara

  1. Sasulja says:

    U rvackoj nista novo.

  2. Dražen Jovan Petrović says:

    Nacionalistički vlastodršci u Zagrebu svojim veličanjem nacizma prevršili su mjeru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *