Благо креће за Перуђу

Blago kreće za Peruđu

18 jula 2015

Srpske-ikone1PAŽLJIVO, kako se pakuju dragocenosti, juče su u Galeriji Matice srpske 34 ikone iz 18 veka pripremane za put u Peruđu. U Nacionalnoj galeriji Umbrije u tom gradu, 23. jula biće otvorena izložba „Srpske ikone između tradicije i modernosti. Paralele“.

Dr Branka Kulić, autorka izložbe koju će Italijani imati priliku da pogledaju do 25. oktobra, naglašava da je reč o najlepšim delima slikara – zografa iz prve polovine 18. veka. Slike su deo fonda Matičine galerije.

– Izložba započinje ikonom „Blagovesti“ nepoznatog ikonopisca, izvedenom u duhu najbolje postvizantijske tradicije – kaže Kulićeva. – Sledi ikona „Usekovanje deset kritskih mučenika“, rad ikonopisca Viktora čije je slikarsko obrazovanje vezano za Veneciju.

Veći broj ikona je odavno izvan bogoslužbene upotrebe, pronalažene su na neadekvatnim mestima, neke i u crvotočnom stanju, te su prethodnih godina restaurirane. Za izložbu u Peruđi izdvojene su ikone koje su u najboljem stanju, koje će najbolje podneti transport. Slike će put Italije „krenuti“ 21. jula.

Pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić ističe značaj izložbe i podseća da je ona kruna ideje zapčete 2012. o saradnji italijanskih i srpskih institucija. Tako je 2013. godine u Novom Sadu upriličena izložba „Humanizam i renesansa u centralnim Apeninima.“

Upravnica Galerije Tijana Palkovljević Bugarski naglašava da je predstojeća izložba veoma važan događaj jer od 1972. Galerija Matice srpske nije gostovala u Italiji.

– U prethodnim mesecima naši konzervatori odlazili su u Italiju u Centralni institut za konzervaciju papira i na Univerzitet u Peruđu na obuku – kaže Palkovljević Bugarski. – U septembru ćemo u Novom Sadu imati konferenciju na kojoj ćemo okupiti sve partnere koji su učestvovali u ovim projektima.

Izložbu u Peruđi finansiraju Ministarstvo kulture i Sekretarijat za kulturu i informisanje Vojvodine, a podršku su pružili Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture i univerziteti u Novom Sadu, Beogradu, Peruđi i Rimu.

POZIV IZ JAPANA

I PRE nego što je prikazana u Italiji, izložba zografskih ikona iz Srbije odjeknula je do Japana. Sa jednog japanskog univerziteta stigao je poziv da se izložba pokaže i publici u Zemlji izlazećeg sunca. To će biti učinjeno naredne ili 2017. godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *