BLAGOJEVIĆ: Ukupna šteta od poplava 1,7 milijardi evra

BLAGOJEVIĆ: Ukupna šteta od poplava 1,7 milijardi evra

11 jula 2014

blagojevic_620x0Šteta u 24 opštine u Srbiji koje su najviše stradale u polavama iznosi 1,532 milijardi evra, što obuhvata štetu od fizičkog uništenja i nastale gubitke, izjavio je danas direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević.

Prema njegovim rečima, ukupna šteta na teritoriji Srbije je 10 do 15 odsto veća i iznosi oko 1,7 milijardi evra.

Blagojević je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je šteta u sektoru stanovanja od fizičkog uništenja oko 227 miliona evra, dok u sektoru rudarstva i energetike šteta i gubici iznose ukupno oko 494 milona evra.

Za potrebe posle poplava potrebno je 1,345 milijardi evra, pri čemu za sanaciju 403 miliona evra, dok je ostalo neophodno za obnovu u svim sektorima.

Blagojević je rekao da „možemo dobro da prođemo“ u Briselu na Donatorskoj konferenciji, ali ne i sjajno, jer niko neće dati 1,3 milijardi evra.
Ukupna suma bespovratnih donacija biće verovatno par stotina miliona evra, smatra Blagojević.

On je dodao da je pre raspodele pomoći domaćinstvima neophodno da opštine dostave tačne informacije, za šta rok ističe u ponedeljak, ali da su neke opštine to prilično olako shvatile.

Ipak, rekao je Blagojević, nema mesta strahu da će ljudi koji su ostali bez kuća tako dočekati zimu.

On je najavio da će se sledeće nedelje pred Vladom Srbije naći zakon koji se odnosi na sanaciju stradalih područja, kao i da bi već iduće nedelje mogao biti usvojen u Skupštini.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *