БЛАГОТВОРНО „ЗМИЈСКО МЛЕКО“: Млечни сок биљке русе лечи многе болести

BLAGOTVORNO „ZMIJSKO MLEKO“: Mlečni sok biljke ruse leči mnoge bolesti

14 januara 2017

14-blagotvorno-(2)_620x0

Prepoznatljiva po žutom mlečnom soku oštrog nagrizajućeg ukusa, biljka rusa (Chelidonium majus), rosopas ili zmijsko mleko sprečava razmnožavanje bakterija, smanjuje grčeve, skida bradavice… Zovu je i lastavičja trava zbog drevnog verovanja da laste mladuncima mažu oči ovim sokom da bi progledali. Latinski naziv je izvučen iz grčke reči cheliodon, što znači lasta. Potvrda ovom verovanju je i podatak da narodna medicina rosopas vekovima koristi za lečenje katarakte i konjuktivitisa, dok ruski lekari ističu da pomaže u lečenju nekih malignih bolesti.

Kod ove biljke su delotvorni i nadzemni deo i koren, a njena lekovita svojstva poznavali su još antički narodi. Lekari tog doba su je preporučivali za lečenje žutice, žučnih kamenčića i zatvora, kao i kod otoka jetre. U čajnoj kombinaciji sa nanom i maslačkom, za tri nedelje može savršeno da očisti jetru i krvne sudove. Kombinovana sa koprivom i dobričicom smiruje simptome alergije.

Raste na južnim obroncima šuma, uz ograde, na mestima gde se baca šut. Zanimljivo je da sok iz biljke ne prestaje da teče čak i u sušnom periodu. U soku se nalazi obilje smole, malo etarskog ulja i organskih kiselina, najviše jabučne i limunove. Biljka sadrži i alkaloide helidonin, homohelidonin, heleritrin i sangvinarin, koji su slični alkaloidima opijuma.

Helidonin je glavni alkaloid i deluje smirujuće, dok heleritrin deluje nadražujuće. Sangvinarin pojačava peristaltiku creva i lučenje pljuvačke, dok žuta boja soka potiče od sastojka berberina.

Deluje kao blagi sedativ, eliminiše probleme sa bronhijama, crevima i žučnom kesom jer pospešuje lučenja žuči. Poseduje antibakterijska svojstva, ekcema, žuljeva, čak i psorijaze. Da bi se oslobodili bradavica dovoljno je na njih redovno nakapavati svež sok ruse. Olakšava i tegoba izazvane onkološkim bolestima.

Međutim, ukoliko se pretera sa upotrebom, može doći do neželjenih efekata. Zato se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i deci.

TINKTURA ZA BRADAVICE

Kod kožnih oboljenja se sprema tinktura tako što se tegla od 250 ml napuni svežom iseckanom biljkom rusom i prelije jabukovim sirćetom. Dobro se zatvori i ostavi da stoji mesec dana na tamnom mestu, uz često mućkanje. Nakon toga se sadržaj procedi, a tinktura maže na bradavice tri puta dnevno. Ukoliko postoji više bradavica na manjoj površini, tinkturom se nakvasi komad gaze i stavi na problematično mesto, a zatim pričvrsti zavojem. Gaza se menja dva puta u toku dana do nestanka bradavica.

DETOKSIKACIJA

Jetra i žuč se „čiste“ pomoću čaj od ruse tako što se kašičica biljke prelije sa 2 dl ključale vode i poklopi. Posle pet minuta se procedi i pije jedna do dve šolje dnevno tokom 15 dana.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *