Блашковић о избору за најчитанију књигу: Награда није укинута

Blašković o izboru za najčitaniju knjigu: Nagrada nije ukinuta

4 marta 2017

14 nagrada_620x0

LASLO Blašković, upravnik Narodne biblioteke Srbije, izdao je juče saopštenje u kojem se navodi kako izbor za najčitaniju knjigu Srbije od početka nije bio pravilno koncipiran. Kako kaže u saopštenju, zbir pozajmljenih knjiga samo je statistički podatak, uz to prilično neprecizan.

– Naše bibliotekarstvo nije na takvom tehnološkom nivou da sa sigurnošću možemo utvrditi tačan broj pozajmljenih, a kamoli pročitanih knjiga – kaže Blašković u saopštenju. – Dakle, kriterijumi su oduvek bili nejasni, nedefinisani i čitava ta stvar pre je ličila na falsifikat stvarnosti, nego na relevantnu i tačnu činjenicu.

On dodaje da se to pokušalo ispraviti promenom pravilnika 2008. godine, koji je davao mogućnost da žiri izabere „najbolju od najčitanijih knjiga“.

– Međutim, i to rešenje imalo je vidljivih manjkavsti i mešalo je različite kriterijume. Sadašnji UO NBS odlučio je da Narodna biblioteka ne dodeljuje više nagradu. Ona, po prirodi stvari i po mišljenju UO, pripada Zajednici matičnih biblioteka Srbije i prepustila je Zajednici odluku o njenoj daljoj sudbini – istakao je on.

Knjiga koja u anketi osvoji najviše bodova nije automatski knjiga pobednik već o tome odlučuje žiri.

– Rečju, ove godine nagrada nije ukinuta, ali ni njen laureat nije unapred proglašen činom objavljivanja spiska najčitanijih knjiga – zaključuje Blašković.

KOMENTARI2 komentara

  1. Aleksandar says:

    Ova kreatura se poprilično nametnula u našoj književnosti.

  2. goran says:

    Madjarski masoncic nastavlja da unistava srpsku kulturu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *