Blera plaćaju milionima funti da savetuje buduću vladu Albanije

Blera plaćaju milionima funti da savetuje buduću vladu Albanije

20 maja 2013

tony-blairBivši britanski premijer Toni Bler pristao je da preuzme ulogu savetnika buduće albanske vlade i pripremio teren za potpisivanje ugovora vrednog milione funti.

Predsednik albanske opozicione Socijalističke partije Edi Rama saopštio je prošle nedelje da će Toni Bler preuzeti ulogu savetnika albanske vlade nakon njegove očekivane pobede na parlamentarnim izborima sledećeg meseca. Albanija se nada da će se pridružiti Evropskoj uniji, pa se može očekivati da će se Blerovi saveti prvenstveno odnositi na način ostvarivanja ovog cilja, kao i na sprovođenje reformi u laburističkom stilu.

Rama je veoma omiljen u Albaniji, a prognoze zasnovane na anketama navode na zaključak da će pridobiti 49 odsto biračkog tiela i pobediti na izborima. Blerovo imenovanje za savetnika usledilo je nakon potpisivanja unosnih ugovora sa vladama Kazahstana, Kuvajta, Brazila i Kolumbije.

Bivši premijer Velike Britanije otvorio je Agenciju za pružanje savetničkih usluga vladama ubrzo nakon odlaska iz Dauning strita 2007. godine, a priključili su mu se i Džonatan Pauel, bivši šef njegovog kabineta, i Alister Kembel, bivši direktor za komunikacije.

Prema pisanju “Sandej telegrafa”, sa Albanijom je prvi put pregovarano u februaru ove godine, kada je Kembel otputovao u Tiranu da bi promovisao svoje dnevnike. Vest o angažovanju Tonija Blera i njegovog tima objavljena je prošle nedelje nakon sastanka bivšeg premijera Velike Britanije i Edija Rame, bivšeg gradonačelnika Tirane.

“Izvanredan sastanak sa Tonijem Blerom. Dogovorili smo se da će posle 23. juna on i njegov tim raditi sa nama u cilju uspešnog upravljanja. Fantastično!”, napisao je Rama na Tviteru u utorak.

“Biće mi drago da vam pomognem, veoma me zanima vaša država”, rekao je Toni Bler u video-snimku, koji je objavila Socijalistička partija.

Otkako je otišao sa funkcije, Toni Bler je, baveći se konsaltingom, zaradio više desetina miliona funti. Portparol Socijalističke partije Albanije odbio je da kaže koliko će platiti Blerovoj savetničkoj agenciji, ali pretpostavlja se da je reč o iznosu od nekoliko miliona funti.

Dok je u Velikoj Britaniji umnogome izgubio popularnost posle drugog rata u Iraku, u Albaniji, na Kosovu ga smatraju herojem zato što je pomagao Albancima tokom rata na Kosovu, piše “Telegraf”. U njegovu čast, mnoga albanska deca na Kosovu dobila su ime “Tonibler”, navodi list.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *