Bler savetuje novu albansku vlast

Bler savetuje novu albansku vlast

28 juna 2013

tony-blairPosle pobede koalicija predvođena Edijem Ramom na izborima u Albaniji, sve je izvesnije da će bivši britanski premijer Toni Bler biti konsultant nove vlade. Taj dogovor je Bler postigao u maju sa Ramom, a lider laburista će savetovati Albaniju kako da privuče investicije, promoviše turizam i unapredi proces evropskih integracija, objavio je Balkaninsajt.

„Blerova želja da pomogne Albaniji je neprocenjiva, imajući u vidu dobro koje će doneti, a taj ugovor neće zadirati u džep albanskih poreznika“, izjavio je Rama posle sastanka sa Blerom u Londonu.

Socijalistička partija nije želela da obelodani koliko bi Bler bio plaćen, navodeći da se o „finansijskim detaljima još nije razgovaralo“. Sa osvojenih 53 odsto glasova socijalistička koalicija mogla bi da dobije 84 od 140 mandata u parlamentu, dok je Demokratska partija predvodjena premijerom Saljijem Berišom osvojila 36 odsto, što je 12 odsto manje nego pre četiri godine.

Lider socijalista Edi Rama, koji će najverovatnije biti novi premijer, zatražio je od svojih pristalica da se okrenu radu kako bi Albanija stigla do mesta koje zaslužuje, a to je „porodica ujedinjene Evrope“. Odziv je bio 54 odsto od 3,3 miliona registrovanih birača, saopštila je Centralna izborna komisija.

Izbori održani u nedelju su osmi od pada komunizma u toj zemlji 1990. godine. Uprkos činjenici da je u nedelju blizu birališta u gradu Ljaču u pucnjavi ubijen aktivista Ramine koalicije, medjunarodni posmatrači ocenili su da je došlo do ukupnog napretka u organizovanju pravednih i bezbednih izbora u Albaniji, koja se nada članstvu u EU.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *