Блиц и даље бургија против цркве

Blic i dalje burgija protiv crkve

7 juna 2017

Episkop Zahumsko-hercegovački i primorski vladika Grigorije sinoć je u Vladičanskom dvoru u Mostaru u čast mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića priredio iftar kojem su prisustvovali i čelni ljudi Medžlisa IZ-e Mostar na čelu sa predsjednikom Izvršnog odbora Ramizom Jelovcem i glavnim imamom Suljom ef. Cikotićem.

Vodeći računa da muslimani mjesec ramazan provode u postu i ibadetu Vladika Grigorije se na ovaj čin odlučio kao znak poštovanja i jačanja dobrih međunacionalnih odnosa u gradu na Neretvi i cijeloj Hercegovini budući da je Srpska pravoslavna crkva jučer organizirala svečane prijeme povodom slave Saborne crkve u Mostar.

Tokom iftara najviši zvaničnici dvije vjerske zajednice razgovarali su o predstojećim zajedničkom projektima, koje će uskoro zajednički realizirati. Projekti, o kojima je riječ imaju opće korisnu svrhu i kako je to istaknuto, njima će se otvoriti nove perspektive, nade i biće svojevrsno ohrabrenje vjernicima ali i svim građanima. Tokom druženja razmijenjene su vrlo interesantna iskustva i reminiscencije iz svakodnevnog života, koje su na najefikasniiji način ilustrirale pojedinačne i kolektivne doprinose razvoju i izgradnji kvalitetnog međureligijskog dijaloga muftije i vladike, te saradnjom Islamske zajednice i Eparhije. Muftija je vladiki poklonio primjerak romana „Svjetiljka Ummu Hašim“, muftijin prijevod s arapskog, a vladika muftiji zbirku priča „Preko praga, čiji je on autor. U ime Medžlisa IZ-e Mostar predsjednik Jelovac vladiki je poklonio umjetničku sliku rad mostarskog umjetnika Alice Jakirovića.

Organiziranjem iftara za čelne ljude Islamske zajednice u Mostaru vladika Grigorije je zapravo iskazao svoje duboko poštovanje svim muslimanima i poslao nedvosmislenu poruku o nastavku dobre međusobne saradnje i daljem razvijanju dijaloga među dvjema vjerskom zajednicama u Hercegovini.

Blic

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Sver su to barabe koje zive na grbaci naroda. Ne davati im ni dinara, neka im da onaj u koga veruju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *