БЛИНКЕН ВОДИ АМЕРИКУ И СВЕТ КА РАТУ

BLINKEN VODI AMERIKU I SVET KA RATU

18 aprila 2021

Autor: Dmitrij DROBNJICKI

NEKO u američkoj administraciji mora da odgovara za ovo što je svet doživeo tokom poslednjih 4-5 dana. Taj, u najmanju ruku, treba da podnese ostavku ili da pređe na drugi posao koji nije povezan sa spoljnom politikom.

U suprotnom, treba smatrati da je izvršna vlast u Sjedinjenim Državama raspolućena, da su njene odluke nepouzdane, nepredvidive i samim tim opasne.Prekomorska supersila, kad su dobre vesti u pitanju, ni dosad nije bila Deda Mraz. Ali, ako tamo započne raspad upravljanja, svima će presesti. I zato bi valjda svi na svetu želeli da ono što se dogodilo ima bar kadrovske posledice.

Čitav svet je napeto posmatrao eskalaciju dva konflikta u Evroaziji odjednom – oko Ukrajine i u azijsko-pacifičkom regionu. Oba su direktno uticala na Rusiju. A u oba su Sjedinjene Države imale najdirektniju ulogu.

Možda je nuklearna apokalipsa bila daleko, ali ne toliko daleko da bi se na pogoršavanje situacije gledalo da olimpijskim mirom.

Kada su čak i unutar samih Sjedinjenih Država, gde su liberalni vodeći mediji malo pažnje obraćali na ceo problem, počeli da se čuju glasovi upozorenja, pa čak i neskrivene panike, Bajden je neočekivano pozvao Putina.

Izgovorene su reči „deeskalacija“ i „predvidljivost“. Predstoji samit na vrhu na neutralnoj teritoriji.

Ne na marginama kakvog globalnog foruma, ni u kuloarima ni s nogu, već punokrvni sastanak rukovodilaca dve velike sile … Ali, ne lezi vraže!

Dva dana koja su usledila za opštim preuranjenim uzdahom olakšanja, donela su pravi triler.

Sve što je Bela kuća objavila o telefonskom razgovoru dvojice lidera – praktično je dezavuisano. Čak ni portparolka predsednika SAD, Dženifer Psaki, nije krila nezadovoljstvo kada su novinari izgovarali reči „deeskalacija“ i „normalizacija“. Odala ju je – mimika.

Usledila su dva događaja koja su dodatno zbunila i uplašila javnost.

Jesu dva ratna broda američke mornarice, koja su plovila prema Crnom moru, dobila naredbu da se vrate nazad, ali se gotovo odmah saznalo da Bela kuća uvodi nove sankcije protiv Moskve.

Nove sankcije su uperene protiv celokupnog tržišta državnog duga Rusij. Taj potez ne treba potcenjivati. Poenta nije u restriktivnosti same te mere. Stvar je u tome što je njome pokazana želja i sposobnost da se Rusiji uskrati pristup međunarodnim finansijskim instrumentima. A dalje mogu uslediti ozbiljniji koraci. Ne još uvek odsecanje od SWIFT sistema, ali se krenulo tim putem.

Ali, to nije sve. Zajedno sa uvođenjem sankcija, Bajdenov dekret je proglasio vanrednu situaciju u oblasti nacionalne bezbednosti – upravo u vezi sa „opasnim akcijama Rusije“. Naravno, to nije pravo vanredno stanje ili stanje prirodne katastrofe. Nije čak ni nivo `žute opasnosti` za bilo šta. Ipak je to ozbiljan korak.

Naravno, u SAD je u većini slučajeva proglašenje vanrednog stanja u sferi nacionalne bezbednosti povezano sa željom da se dobiju veća ovlašćenja u upravljanju budžetskim novcem i resursima federalnih agencija. To je svojevremeno Tramp uradio da bi zaobišao Kongres pri finansiranju gradnje zida na granici sa Meksikom.

Uvoditi ograničenja na kupovinu bilo kojih hartija od vrednosti (uključujući strane državne obveznice) isključivo odlukom predsednika SAD moguće je samo pod izgovorom „vanredna situacija“. Samo, proglašenje vanrednog stanja označilo je da su odnosi između dve države konačno izašli iz zone normalnosti.

Pa, kako se sve ovo slaže sa miroljubivim gestom telefonskog poziva Putinu i prilično ravnim tekstom saopštenja Bele kuće? Koji su još zaokreti u politici Vašingtona mogući? Da li je želja za „predvidljivošću“ (u odnosima sa Rusijom) uopšte bila iskrena?

Neočekivano uvođenje sankcija je objašnjeno `starim slučajevima` na koje Bela kuća nije mogla da ne reaguje.

Da li je to u redu? Daleko od toga!

Nema više nikakve garancije da sutra ili za 10-15 dana neće biti novih zaokreta, dvostrukih tumačenja, izvlačenja, sankcija i drugih radnji koje su direktno u suprotnosti sa Bajdenovim „došlo je vreme deeskalacije“.

U suštini, otvorilo se pitanje: da li je generalna linija u SAD konačno utvrđena?

Da bi pozitivno odgovorio na ovo pitanje, Bajden (ili onaj ko sada tamo donosi odluke) jednostavno je dužan da upotrebi svoju vlast.

Najbolji način je – kadrovska promena. Barem jedna, ali krupna.

Neko bi trebalo da bude oglašen lično krivim (za sve ovo) ili barem – onim ko se nije snašao.

Predlažem (za krivca) američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Nema direktnih dokaza o njegovoj destruktivnoj aktivnosti. Još dugo ih neće ni biti. Ali, od njega nema boljeg kandidata za ulogu krivca. Evo zašto.

Prvo, on je glavni američki diplomata i morao je da drži pod kontrolom situaciju na spoljnopolitičkom frontu. Barem nekoliko dana, dok su buldozi raščišćavali svoje račune pod tepihom.

Istina je, Blinken ne određuje međunarodnu strategiju, pa čak ni taktiku Sjedinjenih Država, ali je bio dužan da obezbedi kratkoročnu korektnost spoljnopolitičkih poruke. A nije.

Dakle: kriv je čak i ako nije igrao na pogoršanje situacije.

Drugo, činjenicu je da je do telefonskog razgovora Putina i Bajdena došlo dok je Blinken bio na službenom putu u Evropi. Štaviše, paljba „nismo to mislili“ i povratak na retoriku „Rusija mora platiti cenu“ – počeli su odmah po njegovom povratku.

Povrh svega, nastupajući u Starom svetu, američki državni sekretar uložio je sve napore da evropskim saveznicima stavi do znanja da Vašington neće odustati i da će nastaviti da vrši pritisak na Moskvu, na šta ih je i sam pozvao. Naročito povodom Ukrajine.

Evo još jednog karakterističnog detalja. Dok je Bajden Severni tok 2 nazvao „složenim pitanjem koje je još uvek u igri“, Blinken je u Evropi nedvosmisleno izjavljivao da taj projekat treba zaustaviti.

Treće, Toni Blinken je najozloglašeniji „jastreb“ od svih u Bajdenovoj administraciji koji javno nastupaju. I to već skoro dvadeset godina, od sredine 2000-ih, kada je postao član prestižnog tink tenka Aspen Strategic Group.

On je predložio uvođenje sankcija protiv Rusije još 2012. godine. On se 2013. godine otvoreno usprotivio diplomatskom sporazumu Lavrov-Keri o uklanjanju sirijskog hemijskog oružja i zahtevao „kažnjavanje“ Rusije zbog odbijanja da SAD izruči Snoudena.

On je 2014. godine, čak i pre događaja u Ukrajini, pozivao na bojkot Olimpijskih igara u Sočiju.

Pa, kako bi takva ličnost pripremila susret Putina i Bajdena?

Da ponovim: niko sa sigurnošću ne zna ko je organizovao pokušaj opstrukcije deeskalacije. Možda je Blinken vrh ledenog brega, to jest – možda je odluka doneta u drugim kabinetima u Vašingtonu ili čak u ofisima korporacija Big Number.

Ali to, avaj, više nije važno. Niko ne sabotira Bajdenovu odluku o deeskalaciji sa Rusijom jarče i autentičnije od Blinkena.

Stoga, da bi se Bajdenovoj administraciji koliko-toliko verovalo – Blinken mora da ode.

To je mala cena koju treba platiti za nastavak kontakata SAD i Rusije i održavanje deeskalacije da ne potone.

Klizanje ka ratu mora biti zaustavljeno.

Blinken must go!

KOMENTARI5 komentara

 1. persida says:

  Smeta nam Blinken, ali ne i Tonika Blefer, savetnik od Vucko Musliu.

  • I Love Jesus says:

   Kongres amerike upravlja Blinkenom, Bleferom i Musliem. Kada ukinu sankcije Rusiji, Srbiji i svima potlačenim i kada svi budu govorili "Mir je!" tada će se odvaliti kamen sa nebesa, poravnati sva postojeća carstva i uspostaviti svoje Božije i pravedno. Istinito proročanstvo - knjiga Danilova.

  • Matk says:

   Boze boze... Kako nikome nije jasno da je sve ovo blefiranje i bezpredmetna prica..

 2. miliorad5 says:

  nije prazna priča , nažalost nije.Rat samo što nije počeo i jedino je nejasno dokle će to ići,može biti ali i ne mora, u ovom ternutku, da preraste u nuklearni sukob ali mislim da će se ipak i to upotrebiti u nekom momentu. E TADA će biti stani-pani.Osnovi razlog za rat je što rusi i kinezi odbijaju da plaćaju harač grupi zapadnih PRIVATNIH banaka kroz učešče u "medjunarodnom tržištu kapitala" i igrice u "medjunarodnom valutnom tržištu".Obe ove "institucije " su nameštena kockarnica u kojoj dvadesetak ljudi pljačka SVE REDOM kako im se digne.Samim odbijanjem rusije i kine da ih muzu tih dvadesetak likova, oni ruše taj kartel, jer jedini način da i dalje ta igrica traje je da svi budu silovani,saradjuju,i ćute:)Saradnja i ćutanje se obezbedjuje američkiom nuklearnom i vojnom pretnjom i eto nama lepih para i besplatnog života na grbači celog sveta:)Rusija i kina su se OTKAČILE od tog sistema i nagomilale velike devizne i zlatne rezerve i obezbedile investicionu ui emisionu samostalnost a to zanči da mogu da udfaare ububrege tu grupu lopova kad god požele.Sistem funkcioniše po principu,:bankarski kartel se dogovori koja je sledeća ovca za šišanje i kernu u posao kao i svaki vredan farmer,a onda im odjednom uskloče u igiricu sa OGROMNIM validnim sredstvima "vukovi" iz rusije ili kine i odnesu vunicu ili dobar deo vunice a ponekad i celu ovcu:)E to je bila "kriza 2008" a pre te krize su samostalni pooljoprivrednici i čobani iz zapadnog banakarskog kartela ODRALI ruse i KINEZE za velike sume štelujući berze na zapadu koje su u suštni njihova privatna svojina, pa su im kinezi i rusi to naplatili 2008.E TADA JE POČEO RAT.sada je situacija da ako rusija i kina ostanu SUVERENE države koje NEĆE daa se igraju u pesku sa par privatnih bankarskih institucija koje drže ceo svet u potlačenom položaju,te institucije će da se raspadnu,balon lažne berze i lažnog kapitala će da pukne i to je već veoma blizu.I ZATO SADA RAT dolazi sa zapada.Kao i svaka dobra i lepo vaspitana mafija i ova sa zapada sad preti i pokušava da zastraši kako bi vratili zabludele,odbegle"ovce" u tor.Problem je što ni rusi ni kinezi NIKADA NISU BILI OVCE,tu su se zemljoradnici iz londona zajeb.Oni su bre hteli da šišaju medvede i tigrove a TO baš i nije pametno,nije pametno uopšte, my preciouse.Mislim da su se previše nadrogirali na nekoj žurci kada su ujutru ušli u štalu sa makazma:)a verovatno su još ludji bili kada su ugurali tigra i medveda u tu štalu, brate koje ludilo.Sada se taj sistem " svetskih finansija" raspada i ako nešto podhitno ne preduzmu zapadni standard i model društava će se PREKO NOĆI RASPASTI a onda će SVE ovce u njihovom toru da se pretvore u neke druge daleko opasnije domaće ljubimce koji će biti MNOGO besni kada shvate da im je standard života pao ISPOD kineskog ili ruskog i da su potpuno opljačkani.To vreme nije daleko pa eto poljoprivrednici pokušavaju da izazovu rat, ali imaju problem,jer sa ovcama se u ratu ne pobedjuje, a oni su od nacija koje odavno kontrolišu upravo to napravili, beslovesne ovce, koje čak ni neznaju da su ovce nego misle da su LJUDI:)

 3. Krle says:

  Pa čak i ako blinken ode, samo lud može verovati Americi..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *