BLISKI SUSRET: Američki špijunski avion pobegao ruskim lovcima

BLISKI SUSRET: Američki špijunski avion pobegao ruskim lovcima

4 avgusta 2014

Russian fighter aircrafts Su-47 and two SU-27 fly in formation during the MAKS-2005 international air show in Zhukovsky near MoscowAmerički izviđački avion ušao je prošlog meseca u vazdušni prostor Švedske kako bi pobegao ruskim lovcima, objavio je Njujork tajms.

Do incidenta je došlo 18. jula, kad se ruski lovac približio američkom avionu RC-135 za elektronsko izviđanje, koji je u tom trenutku, kako tvrde američki zvaničnici, leteo u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora, piše Njujork tajms, a prenosi Rojters.

„Pilot aviona je, postupajući na profesionalan i bezbedan način, izveo manevar kako bi izbegao mogući susret sa ruskim avionom“, navodi se u saopštenju Komande američke vojske za Evropu. Budući da Švedska nije članica NATO, Komanda je saopštila da je taj manevar ipak bio „pogrešan“.

Pošto su zbog krize oko Ukrajine odnosi između SAD i Rusije pali na najniži nivo još od Hladnog rata, zvanični Vašington je proširio obim prikupljanja obaveštajnih podataka u regionu istočne Evrope, navodi Tajms.

Švedski mediji pišu da je do incidenta prošlog meseca došlo kad je izviđač RC-135 leteo u blizini Kalinjingrada, ruske enklave između Poljske i Litvanije, u sklopu koje se nalazi i luka u kojoj je stacionirana ruska Baltička flota.

Nakon što mu se približio ruski avion, pilot RC-135 je pokušao da izbegne taj bliski susret time što je uleteo u švedski vazdušni prostor, a iz njega je izašao pošto su ga iz švedske kontrole aviosaobraćaja upozorili na grešku.

KOMENTARIJedan komentar

  1. m.trajkovic says:

    treba govno oboriti odmah i posalti ka u delove majmunu crnackom sta trazi on tu dokle bre da se vise mesaju ma ko su ta goveda zauvek isterati govna iz evrope i imacemo mir trajni

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *