БЛИСКИ СУСРЕТ: Руски ловац прошао на само 6 метара од америчког шпијунског авиона

BLISKI SUSRET: Ruski lovac prošao na samo 6 metara od američkog špijunskog aviona

11 aprila 2015

Bankoboev.Ru_su_27_na_trenirovochnom_poletePortparol Pentagon Mark Rajt izjavio je da je ruski borbeni avion Su-27 proleteo u „opasnoj blizini“ od američkog obaveštajnog aviona RC-135U. U međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora.

Rajt je naglasio da je ruski borbeni avion svoj manevar presretanja izveo „neprofesionalno“. Njegova koleginica, Elejn M. Lejnz, dodala je:

„Sjedinjene Države će prijaviti ovaj incident Rusiji preko odgovarajućih diplomatskih i zvaničnih kanala“.

Američki mediji su objavili da je Su-27 proleteo na rastojanju od samo šest metara od RC-135U.

Ruski mediji prenose da taj američki špijunski avion drži „na oku“ aktivnosti Oružanih snaga Rusije u Kalinjingradskoj i drugim zapadnim oblastima zemlje.

Portparol Ministarstva odbrane Rf, general Igor Konašenkov, objasnio je da se američki špijunski avion „kretao prema granici Rusije i da je pilot Su-27 zato dobio nalog da ga obleti:

„Naša PVO je 7 aprila u 13:18 po moskovskom vremenu iznad Baltičkog mora primetila nepoznati vazdušni objekat koji se uvereno približavao državnoj granici Rusije. Jedan od dežurnih lovaca Su-27 bio je podignut u vazduh i približio nepoznatoj letelici. Njegov pilot je utvrdio da se radi o američkom špijunskom avionu RC-135U i nekoliko puta ga je obleteo, o čemu je obavestio svoju komandu“.

Konašenkov je posebno naglasio da se RC-135U primicao granici Rusije sa isključenim transponderom i dodao: „Posle obletanja, američki avion je promenio pravac i udaljio se od granica Rusije“.

Ministarstvo odbrane RF je više puta saopštavalo da njegovi avioni lete „strogo u skladu sa međunarodnim pravilima i bez povređivanja bilo čijeg vazdušnog prostora“.

Avion RC-135U je vojno adaptirani Boing 707, koji može da bude konfigurisan za nekoliko vrsta prikupljanja obaveštajnih podataka, uključujući fotografisanje, nuklearno praćenje i elektronsko špijuniranje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *