BLIŽI LI SE RAT? – Američki razarač ide ka Crnom moru

BLIŽI LI SE RAT? – Američki razarač ide ka Crnom moru

6 marta 2014

destroyer-aegis-ddg-103Američki razarač sa navođenim raketama uputio sa u Crno more na vežbe za koje zvaničnici SAD tvrde da su rutinske i ugovorene pre krize u Ukrajini.

Razarač USS Trakstun (Truxtun) isplovio je u četvrtak iz grčke luke Souda, kako bi učestvovao u zajedničkim vojnim vežbama sa oružanim snagama Rumunije i Bugarske, saopštila je američka mornarica, a prenosi AFP.

“Dok je u Crnom moru, naš brod će sprovoditi obilaske luka i rutinske, prethodno planirane vežbe sa saveznicima i partnerima u regionu”, navodi se u saopštenju.

Misija je isplanirana pre nego što je razarač napustio Sjedinjene Države, tvrde u američkoj mornarici.

Iako se tvrdi da prisustvo američkog razarača u Crnom moru nema veze s tim što su pro-ruske snage preuzele kontrolu nad ukrajinskim poluostrvom Krim, ono šalje simboličnu poruku vlastima u Moskvi, ocenjuje AFP.

Ovaj potez usledio je samo dan nakon što je Pentagon odlučio da pošalje borbene avione F-15 u Poljsku i baltičke zemlje, kako bi patrolirali u Istočnoj i Centralnoj Evropi dok traje ukrajinska kriza.

Šest američkih borbenih aviona i dva leteća tankera za gorivo stigli su u Litvaniju, na osnovu američke odluke u sredu da ojača odbrambenu vazduhoplovnu misiju NATO u tri baltičke zemlje: Litvaniji, Letoniji i Estoniji.

Kako je danas saopštilo Ministarstvo odbrane Litvanije, avioni „F-15C – igl“ stigli su iz baze u Britaniji, i uključili su se floti od još četiri borbena aviona koji će patroliraji vazdušnim prostorom tri baltičke zemlje.

Američki sekretar odbrane Čak Hejgel objavio je u sredu uveče da SAD šalju pojačanja saveznicima u Evropi, kao odgovor na ruske vojne akcije na ukrajinskom poluostrvu Krim.

Baltičke vazduhoplovne patrole NATO poleću iz baze Zoknjaj na severozapadu Litvanije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *