BLIŽI NAM SE KRAJ: Jedino Japanci stariji od Srba

BLIŽI NAM SE KRAJ: Jedino Japanci stariji od Srba

22 августа 2014

decaZastrašujuća statistika kaže da u Srbiji ima više pobačaja nego porođaja, i da žene rađaju manje od dvoje dece (1,4), dok je prosečan broj pobačaja po ženi 2,8. Ovo je istakao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin na skupu „Zaštita majčinstva u Srbiji“.

– Naša zemlja ima poražavajuću demografsku sliku. Srbi su najstarija nacija u Evropi, a u svetu je od nas stariji samo Japan. Cela država mora da se uključi da se ta slika promeni, da nas bude više, da nam potomstvo bude zdravije i zbrinutije. Neki pomaci su već napravljeni kroz Zakon o radu, koji predviđa da žene koje se ranije vrate na posao imaju pravo na pauzu za dojenje, kao i Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. Uslediće i izmene Zakona o porodici i o socijalnoj zaštiti, i usvajanje zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom – najavio je Vulin.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je naglasio da je zdravlje trudnica, porodilja i dece prioritet u zdravstvenoj zaštiti. Radi se i na oživljavanju savetovališta u domovima zdravlja, koji bi uticali na porast svesti o značaju dojenja.

– Ministarstvo zdravlja je preduzelo mere kako bi se poboljšala hrana u porodilištima i donete su preporuke kako treba da izgledaju jelovnici. Od 1. septembra ta odredba stupa na snagu – rekao je Lončar.

Direktor Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel San-Lot istakao je da naša zemlja ima visok stepen prenatalne nege i patronažnu službu za primer u regionu. Istraživanje je, međutim, pokazalo da iako čak 90 odsto žena počne da doji, taj postotak se duplo smanjuje do bebinog šestog meseca. Za to nisu krivi ni siromaštvo, ni propisi, već nedostatak podrške u zdravstvenom sistemu, smatra San-Lot.

Direktor Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu Božidar Dakić naveo je da su najsiromašnije porodice u Srbiji one s decom, a Dragana Soćanin iz Udruženja „Roditelj“, koje je organizovalo skup, da su „najslabije karike u lancu“ podrške roditeljstvu – opštine.

VOLjA, A NE NOVAC

Strategijom za podsticaj rađanja predviđeno je da lokalne samouprave budu nosioci mnogih mera u zaštiti roditeljstva, ali u praksi one to nisu, naglasila je Dragana Soćanin, i dodala da mnogo toga može da se uradi već sada i bez izdvajanja dodatnog novca. Dobar primer je usklađivanje radnog vremena vrtića sa radnim vremenom roditelja, koje je zaživelo u Beogradu, ali ne i u ostatku Srbije.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u