БЛИЖИ СЕ ИСТОРИЈСКИ ДОГАЂАЈ У ФРАНЦУСКОЈ: Марин Ле Пен стигла до 30% подршке пред изборе

BLIŽI SE ISTORIJSKI DOGAĐAJ U FRANCUSKOJ: Marin Le Pen stigla do 30% podrške pred izbore

5 marta 2015

669516-france2012-elections-vote-fn-lepenOvog meseca se u Francuskoj održavaju lokalni izbori, a ono što svima upada u oči je iznenađujuće velika podrška koju uživa francuska desnica, pre svega „Nacionalni front“ na čelu sa kontroverznom Marin Le Pen.

Uprkos optužbama političkih protivnika da su kandidati desnice „rasisti, bizarni ljudi i starci“, popularnost ove stranke i dalje raste, pokazuju rezultati najnovijih anketa.

Rezultati pomenutih anketa pokazuju da Marin Le Pen i njen „Nacionalni front“ uživaju 29 odsto podrške birača koji će izaći na lokalne izbore 22. i 29. marta, što ih svrstava u sam vrh.

Istraživanja su pokazala i sve uočljiviju polarizaciju političkog mišljenja u Francuskoj, gde se polako ali sigurno izdvajaju dve potpuno suprotne struje, koje imaju ubedljivo najveću podršku građana.

Većina urbanih i mlađih stanovnika svoj glas daje levici i propagira „republikanski duh“ i pomirenje, naročito nakon tragičnih događaja koji su zadesili Francusku početkom godine, kada su dva teroristička napada potresla državu.

Ipak, sve je veći broj onih koji se priklanjaju politici ultradesničarskog „Nacionalnog fronta“, i radikalnoj, nacionalističkoj, anti imigrantskoj i izrazito anti evropskoj retorici koju forsira Marin Le Pen. Radnička i srednja klasa sve više podržavaju stranku desnice.

Ono što se zamera „Nacionalnom frontu“, barem tako smatraju politički analitičari, jeste slab kvalitet kandidata koji bi mogli da limitiraju rezultat stranke na predstojećim izborima.

Poslednji u nizu skandala koji je pogodio stranku Le Penove jeste isključivanje nekoliko članova (među kojima su neki bili već viđeni kao kandidati na predstojećim izborima) zbog izražavanja islamofobije, antisemitzma i poziva na nasilje putem društvenih mreža.

Jedan od njih je javno pozivao na „uništenje Jevreja jednom za svagda“, drugi je postavio sliku kukastog krsta ispod koje je stajao neprikladan komentar: „Marin, ti si reinkarnacija Hitlera. Očistićeš Francusku“.

Možda i najektremniji primer je potez (sada već bišeg) kandidata „Nacionalnog fronta“, koji je pokušavao da pregazi crnca koji je prelazio ulicu na pešačkom prelazu, pritom uzvikujući brojne rasističke uvrede.

Partija se poprilično muči sa pronalaženjem pravih kandidata, iako je evidentno da je uložen popriličan trud kako se lider Marin Le Pen (ponovo) ne bi našla na stubu srama zbog pojedinih ispada svojih stranačkih kolega.

Najzanimljiviji kandidat je svakako stogodišnja gospođa Henrijet Franc, koja se nalazi na spisku osoba koje će predstavljati „Nacionalni front“ na predstojećim izborima.

– Oduvek sam bila desničar, a sada ću se boriti za pravo svakog građanina na tih i miran život – izjavila je Francova, svakako najinteresantniji član francuske desnice.

Izbor je pao na šest kandidata, za koje potpredsednik stranke Florijan Filipo kaže da su „najbolji mogući“. Na optužbe da je ispadima prvobitno odabranih kandidata stranka pokazala svoje „pravo, rasističko lice“, on je odgovorio da „mediji vide ono što žele da vide, i pronađu ono što traže“.

– Uostalom, 99,92 odsto naših kandidata nemaju šta da kriju – samouvereno je poručio Filipo.

(Blic)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *