BLIŽI SE KRAJ SVETA – Priština i šiptari ocenjuju ljudska prava

BLIŽI SE KRAJ SVETA – Priština i šiptari ocenjuju ljudska prava

7 jula 2014

Taci-vadjenje-organa3Nedavna odluka Venecijanske komisije da u svoj sastav primi Kosovo imaće niz simboličnih, ali i praktičnih posledica i presedana u radu ove institucije koja ima jak uticaj u međunarodnim odnosima. “Novosti” istražuju šta će se to promeniti u tretmanu južne pokrajine u “Evropskoj komisiji za demokratiju kroz pravo”, ali i šire.

Prijemom Kosova učinjen je veliki presedan, jer su do sada sve članice Venecijanske komisije bile – države. S Kosovom, Venecijanska komisija sada broji 60 punopravnih članica, iz Evrope, ali i iz celog sveta, i brojnija je od Saveta Evrope.

Još jedan veliki presedan je učinjen time što je Venecijanska komisija, za razliku od ostalih međunarodnih institucija, većinom odlučila da “odmah” izbriše fusnotu kojom se ističe statusna neutralnost. Zvezdica iza imena Kosova se, tako, istopila, a Kosovo će, u radu ove komisije, učestvovati ravnopravno s ostalima. Asteriks koji podseća na Rezoluciju 1244 tako je poslednji put u radu Venecijanske komisije upotrebljen u odluci o prijemu.

Osim ojačane simbolike, Priština će imati i konkretnu pravnu moć. Kada Parlamentarna skupština, generalni sekretar ili neka zemlja članica SE zatraže analizu pravnog sistema određene države u oblasti demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, od sada će u odlukama ravnopravno učestovati i Kosovo. Odlučivaće, tako, i kada bi bilo reči o Ustavu Srbije! I to postaje javni dokument jedne od prestižnih institucija u međunarodnim odnosima. Kosovo će, kroz rad u Venecijanskoj komisiji, davati i svoje savetodavno mišljenje kada je reč o pravnom pogledu na rešavanje određenih sukoba na kontinentu.

– Venecijanska komisija je veoma cenjena u svetu i njeno mišljenje se ne poštuje samo u Savetu Evrope, nego u mnogim nevladinim organizacijama i institucijama širom planete – ističe za “Novosti” Panos Kakavijatos, portparol SE zadužen za rad Venecijanske komisije.

Ipak, na zvaničnom sajtu, iako je odluka doneta još 11. juna, i dalje piše da ova institucija broji 59 članova.

– Priština još nije odredila svog pravnog stručnjaka koji će zasedati u radu komisije, da bi članstvo u Venecijanskoj komisiji postalo efektivno. Odluka je još nova – ističe Kakavijatos.

Iako iz Prištine poručuju da je to veoma značajan korak na putu ka punopravnom članstvu i u samom Savetu Evrope, Panos Kakavijatos, ipak, za utehu, ističe da te dve stvari ne treba dovoditi u vezu.

– Činjenica da je Kosovo postalo član Venecijanske komisije ne znači da su mu otvorena vrata da obavezno postane i član SE. To su potpuno odvojena pitanja – zaključuje naš sagovornik.

EVROPSKA PRAVILA

Venecijanska komisija, koja je osnovana 1990. godine, deluje pri Savetu Evrope u Strazburu, ali je nezavisno telo, koje pruža pravne savete zemljama članicama kako da svoje ustave i pravosuđe dovedu u sklad s evropskim pravilima. Osnovana je 1990. godine, sastaje se četiri puta godišnje u Veneciji, a ima svoj stalni sekretarijat u okviru SE u Strazburu.

(Večernje Novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pavle says:

    Dok mi gledamo vučićev rialiti šou, pametni ljudi rade i završavaju davno započeti plan stvaranja nove muslimanske države na Balkanu ... Nove tehnike ratovanja pokazale su da je grupa radikalnih muslimana razornija od nuklearnih silosa ... započeto bombardovanje Srbije završava se ulaskom Kosova u EU...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *