Bliži se nova globalna ekonomska kriza?

Bliži se nova globalna ekonomska kriza?

29 juna 2013

kineski-novac-300x210-370635103Kineske berze padaju već danima, mnogi su bankomati ispražnjeni, javljaju se problemi s transferom novca… Jesu li to prvi znaci pobolevanja kineske ekonomije?

U svetu se već rađa strah – motor svetske ekonomije poslednjih godina nalazi se pred bankarskom krizom, kao Amerika potkraj 2007. i Evropa 2008. godine, pišu vodeći mediji Zapada.

Mnogi stručnjaci već duže upozoravaju – bliži se trenutak kada bi se kineski balon mogao rasprsnuti i celi svet ponovno gurnuti u haos.

Problemi s isplatom novca poslednjih dana u bankomatima nagnali su mnoge na zaključak da je kriza pogodila i finansijski sektor Crvenog zmaja. U trećoj najvećoj banci Banka Kine, kao i u Banka Nanjing, početkom ove sedmice došlo je do problema s isplatama, korisnici povremeno uopšte nisu mogli doći do svog novca na bankomatima.

Banke su pokušale smiriti situaciju, s objašnjenjem da se radi o tehničkoj grešci na sistemu. No kineski blogeri pišu da mnogi bankomati i dalje nemaju novca i da je reč o problemima u bankarskom sektoru.

Obrazac je isti

A okidač za novu psihozu bila je odluka centralne kineske banke od pre deset dana da prestane upumpavati sveži novac u sistem. Rezultat toga je da ionako prezadužene kineske banke više ne veruju jedna drugoj i međusobno posuđuju novac po visokim kamatama, koje dosežu i 25 odsto. Sada se javlja strah da bi male banke, s visokim udelom loših kredita, bez pomoći centralne banke mogle bankrotirati. A onda bi domino-efektom mogli zaraziti i celi finansijski sektor.

– U najgorem slučaju međubankarska razmena mogla bi presušiti jer banke međusobno ne žele posuđivati novac. To se dogodilo i prije pet godina kao reakcija na bankrot američke investicijske banke Leksman Braders, upozorio je za njemački Bild profesor Markus Demary, financijski stručnjak iz Instituta za njemačku ekonomiju.

Kineska ekonomija pokazuje iste simptome kao i japanska, američka i evropska pre sloma. Velik broj virtualnih finansijskih poluga, pregrejano tržište nekretnina i usporavanje ekonomije.

Rezultat toga je kontinuirani pad vrednosti deonica na kineskim berzama (berzanski indeks u Šangaju pao je 15 posto od početka juna) i investitori sada jedinu nadu polažu u brzo delovanje kineske centralne banke i guvernera koji bi trebao osigurati likvidnost finansijskog sektora.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *