БЛИЖИ СЕ РАТ НА БАЛКАНУ: Рама тврди да се Албанија и Косово уједињују! ОШТАР ОДГОВОР ИЗ ГРЧКЕ

BLIŽI SE RAT NA BALKANU: Rama tvrdi da se Albanija i Kosovo ujedinjuju! OŠTAR ODGOVOR IZ GRČKE

15 februara 2019

Albanski premijer Edi Rama rekao je u intervjuu za televiziju „Vižn plus“ da je ideja o „korekciji“ granice između Kosova i Srbije jedno od mogućih rešenja kosovskog problema, a samo Kosovo je nazvao „delom Albanije“, preneo je grčki portal „Prototema“.„O čemu govorimo danas sa Grčkom? O granici. O čemu su razgovarali Kosovo i Crna Gora i šta se sve dogodilo? O granici. Zašto se ne bi razgovaralo o granici između Kosova i Srbije? Razgovaraćemo i o njima, jer je reč o procesu demarkacije“, rekao je Rama, pritom stavljajući Grčku u istu poziciju kao i zemlje Zapadnog Balkana koje imaju otvorena granična pitanja.

Albanski premijer je osudio sve one koji se protive ideji o „korekciji“ kosovskih granica, nazivajući Kosovo „delom Albanije“.

„Za mene je Kosovo deo Albanije. Ostalo su pitanja Ramuša Haradinaja“, istakao je Rama reagujući na nedavnu izjavu kosovskog premijera da se Tirana meša u unutrašnje poslove Prištine.

Edi Rama je još jednom ponovio da je krajnji cilj ujedinjenje Kosova sa Albanijom, nazivajući to „planom A“, i naglasio da dva kosovska člana u njegovoj vladi imaju za cilj da prenesu tu poruku, preneo je Tanjug.

„Unija između Albanije i Kosova nije ’plan B‘, već ’plan A‘ i ja ne zamišljam tu uniju u 21. veku kao folklorni čin“, rekao je Rama.

Kako tumači grčka „Prototema“, to znači da to ujedinjenje ne bi bilo samo kulturno ili jezičko, nego suštinsko i političko.

Grčki portal ocenjuje i da te izjave albanskog premijera mogu dovesti do nepoznatih posledica za ceo region Balkana, s obzirom na to da će etnička grčka manjina koja živi u severnom Epiru (u južnom delu Albanije) definitivno tražiti rešenje za svoje pitanje poput predloga za Kosovo.

Nova demokratija: Ramine izjave su pretnja bezbednosti

Reagujući na tvrdnje albanskog premijera da su Atina i Tirana u pregovorima o potencijalnoj korekciji granica, funkcioner grčke opozicione stranke Nove demokratije Jorgos Kumucakos je istakao da takve tvrdnje ugrožavaju bezbednost, prenosi ANA-MPA.

„Tvrdnje gospodina Rame da pregovara o graničnom sporu sa Grčkom, što je zapravo deo projekta šire korekcije granica na Zapadnom Balkanu, predstavljaju ozbiljnu pretnju za stabilnost i bezbednost regiona“, istakao je Kumucakos.

On zahteva od Vlade Grčke da pojasni i odgovori da li je uključena u razgovore sa albanskim zvaničnicima o prekrajanju granice između dve zemlje.

Takođe, Kumucakos je pozvao Vladu da zauzme zvaničan stav povodom Ramine izjave o korekciji granica u širem regionu.

KOMENTARI7 komentara

 1. PRVA LINIJA says:

  LONAC JE ODAVNO PUN I KRCKA SE VEC DUGO... JOS DA BACI DVA TRI KLJUCA I KRECE DA KULJA... A ONDA SIPCI DRZ TE SE...

 2. samostalan says:

  Siptare proterati zauvek, bez osvete nema zivota, hriscanstvo je unakazilo Srbe. Samo gazi.

 3. Rale says:

  Albanija će nestati i to je činjenica koju su Rusi već nekoliko puta ponovili u formi ,,pitanje je da li će albanija postojati do tada...." (pitanje o stvaranju velike albanije)...

 4. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Rama, samo ti ganjaj tim smerom ali to ti lako može doneti, i pre nego što možeš da pomisliš, srpsku vojsku u tiranu i tvoju glavu na panju. Neće ti ameri moći pomoći !

 5. Velika Metla says:

  Vi Grci ćutite! Niste vi ništa bolji od šlihtara! Znamo mi šta se desilo u Makedoniji pre nekoliko meseci,kad ste mešetarili nije vam smetalo,a sada vam kao šlihtari nešto smetaju,a?

 6. MIRAŠ says:

  Grčka je članica NATO-a od 1952 godine, a Albanija od 2009 godine. Države susedi i članice NATO-a a između njih još uvek važi ratni status, započet u oktobru 1940 godine kada su italijanske snage napale Grčku. Diplomatske odnose Grčka i Albanija imaju od 1971 godine i Grčka je najveći strani investitor u Albaniji. Grčka zajedno sa Italijom daje najveću podršku ulasku Albanije u Evropsku uniju. ... Punih 78 godina Grčka i Albanija nemaju mirovni sporazum, a zvanični Beograd se žuri od 1999 godine (tačnije od 05.10.2000), nakon 18 godina! Zvanični Beograd se žuri da otuđi i pokloni deo stare srpske teritorije, skoro svi nazivi mesta i važnih toponima na KIM su srpski.

 7. Miraš says:

  Najveći problem sa Grcima je to što fanatično veruju u EU-ropsku ideju, što su siromašniji a oni sve više veruju. Albanija od svog postanka do danas je država bez sopstvene politike, samo služi kao instrument u rukama drugih velikih sila. Nekad su najuticajnije na Albaniju bile Austrougarska i kajzerova Nemačka, Velika Britanija, Italija, zatim Hitlerova Nemačka i musolinijeva Italija, a danas su na nju najuticajnije SAD, V.B. i Nemačka. Znači ako američki jastrebovi žele novi rat u Evropi imaju Albaniju i pride Kosovo da preko njih pokrenu ratni cirkus i izgleda na tome se već radi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *