БЛИЗУ СМО ВЕЛИКОГ ОБРТА У АМЕРИЦИ

БЛИЗУ СМО ВЕЛИКОГ ОБРТА У АМЕРИЦИ

2 јануара 2021

Једанаест републиканских сенатора планира да оспори резултате гласања електорског колеџа на председничким изборима у САД, када ће се Конгрес састати на заједничкој седници ради ратификације победе изабраног председника Џоа Бајдена.

„Конгрес би требало да одмах именује Изборну комисију, са пуним овлашћењима за истрагу и утврђивање чињеница, која ће извршити хитну десетодневну ревизију изборних резултата у спорним државама“, рекла је група од 11 сенатора у заједничкој изјави, коју преносе амерички медији.Седам актуелних и четири изабрана члана Горњег дома изјаснили су се да савезне државе појединачно преиспитају резултате комисије и, ако је потребно, одрже посебно законодавно заседање како би потврдили резултате избора.

„Сходно томе, намеравамо да 6. јануара гласамо како бисмо оспорили електоре из спорних држава као ’нерегуларне‘ и ’законски сертификоване‘ (законски прописани услови), док та хитна десетодневна ревизија не буде завршена“, додаје су у заједничкој изјави.

Међу потписницима су сенатори Тед Круз, Рон Џонсон, Џон Кенеди и Марша Блекбурн.

Електорски колеџ је 14. децембра потврдио победу Бајдена на председничким изборима 3. новембра након што је свих 50 држава званично потврдило резултате гласања. Према званичним резултатима, Бајден је прикупио 306 електорских гласова насупрот 232 гласа колико је добио актуелни председник Доналда Трампа. Трамп је, међутим, одбио да прихвати пораз, наводећи да су избори покрадени, упркос томе што је његов изборни тим изгубио у скоро свих 60 правних случајева оспоравања током протеклих месец дана.

Амерички Конгрес састаће се на заједничкој седници 6. јануара да би потврдио гласове електорског колеџа, а потпредседник САД Мајк Пенс председаваће пребројавању гласова сваке државе.

Бајденова инаугурација заказана је за 20. јануар.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u