БЛИЗУ СМО ВЕЛИКОГ ОБРТА У АМЕРИЦИ

BLIZU SMO VELIKOG OBRTA U AMERICI

2 januara 2021

Jedanaest republikanskih senatora planira da ospori rezultate glasanja elektorskog koledža na predsedničkim izborima u SAD, kada će se Kongres sastati na zajedničkoj sednici radi ratifikacije pobede izabranog predsednika Džoa Bajdena.

„Kongres bi trebalo da odmah imenuje Izbornu komisiju, sa punim ovlašćenjima za istragu i utvrđivanje činjenica, koja će izvršiti hitnu desetodnevnu reviziju izbornih rezultata u spornim državama“, rekla je grupa od 11 senatora u zajedničkoj izjavi, koju prenose američki mediji.Sedam aktuelnih i četiri izabrana člana Gornjeg doma izjasnili su se da savezne države pojedinačno preispitaju rezultate komisije i, ako je potrebno, održe posebno zakonodavno zasedanje kako bi potvrdili rezultate izbora.

„Shodno tome, nameravamo da 6. januara glasamo kako bismo osporili elektore iz spornih država kao ’neregularne‘ i ’zakonski sertifikovane‘ (zakonski propisani uslovi), dok ta hitna desetodnevna revizija ne bude završena“, dodaje su u zajedničkoj izjavi.

Među potpisnicima su senatori Ted Kruz, Ron Džonson, Džon Kenedi i Marša Blekburn.

Elektorski koledž je 14. decembra potvrdio pobedu Bajdena na predsedničkim izborima 3. novembra nakon što je svih 50 država zvanično potvrdilo rezultate glasanja. Prema zvaničnim rezultatima, Bajden je prikupio 306 elektorskih glasova nasuprot 232 glasa koliko je dobio aktuelni predsednik Donalda Trampa. Tramp je, međutim, odbio da prihvati poraz, navodeći da su izbori pokradeni, uprkos tome što je njegov izborni tim izgubio u skoro svih 60 pravnih slučajeva osporavanja tokom proteklih mesec dana.

Američki Kongres sastaće se na zajedničkoj sednici 6. januara da bi potvrdio glasove elektorskog koledža, a potpredsednik SAD Majk Pens predsedavaće prebrojavanju glasova svake države.

Bajdenova inauguracija zakazana je za 20. januar.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *