БЛИЗУ ВЕЛИKОГ ОБРАЧУНА: Турци покушали да нападну руску војну базу а онда су дошли руски Су-34 и ЕВО ШТА ЈЕ ОСТАЛО ОД ТУРСKИХ ТРУПА И ОРУЖЈА

BLIZU VELIKOG OBRAČUNA: Turci pokušali da napadnu rusku vojnu bazu a onda su došli ruski Su-34 i EVO ŠTA JE OSTALO OD TURSKIH TRUPA I ORUŽJA

16 februara 2020

Prema lokalnim izvorima, turske trupe, koristeći MLRS turske izrade koji je stigao u Siriju pre nekoliko dana, pokušale su da izvrše raketni napad na rusku vojnu bazu Hmejmim, skrivajući se iza mita da su u pitanju terorističke akcije.

Nakon što su direktno raspoređeni u oblasti Al-Kabin, ruski ratni avioni SU-34S naneli su neočekivani udarac, pretvarajući turski MLRS u hrpu metala i tako zaustavili napad na rusku vazduhoplovnu bazu.Osim lokalnih izvora, o napadu na rusku vojsku pisano je i na veb stranici koja pažljivo prati dešavanja u Siriji – liveuamap.com

Prema nekim izveštajima, u oblasti iz koje su turske trupe pokušale da napadnu vazdušnu bazu Hmejmim postojala su najmanje tri T-122 Sakarya MLRS, što bi zajedno omogućilo ispaljivanje najmanje 120 raketa na rusku vojnu vazduhoplovnu bazu.

S obzirom na činjenicu da je napad sprečen, a turska strana još uvek nije komentarisala optužbe za pokušaj napada na vazdušnu bazu, stručnjaci veruju da je priprema za napad bila moguća zahvaljujući bespilotnoj letelici.

Stručnjaci izražavaju vrlo ozbiljnu bojazan da će Turska prebaciti tešku artiljeriju militantima, jer uz značajan raspon uništavanja ciljeva, rusku vazdušnu bazu Hmejmim mogu napasti proturski teroristi.

Vojni analitičari međutim procenjuju da za sada ruska komanda samo interveniše u situacijama koje su potencijalno opasne a da ukoliko dođe do obračuna većih razmera ruske trupe će prosto zbrisati tursku vojsku.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI21 komentara

 1. Vojna i ojdeSve says:

  Pochinje WW3 WW4

  • doktrina soka says:

   Ne pocinje,vec traje.

 2. Roy says:

  E tako.

  • Veličkovic milorad says:

   Kratko ali je....tačno.

 3. Slobodanka says:

  Asadova armija može ubrzo prepoloviti teritoriju Idliba koju drže pobunjenici. U SIRIJSKOJ severozapadnoj provinciji Idlib svakog časa može doći do – većeg ili manjeg – tursko-sirijskog rata. Situacija se poslednjih dana neprekidno zaoštrava i postaje sve eksplozivnija. Armije dve zemlje već su razmenjivale vatru, sa mrtvima i ranjenim na obe strane. Redžep Tajip Erdogan već je sebi – tim povodom – dozvolio pretnje na račun i Damaska i Moskve. A sve je najdirektnije povezano sa poslednjim ratnim uspesima sirijske armije koji Ankari kvare planove. ... Asadova armija uspostavila je – u okviru ofanzivne operacije „Idlibska zora“ - potpunu kontrolu nad strateškom saobraćajnicom M5 Damask-Hama-Alep i očistila od terorista i pobunjenika zapadna predgrađa Alepa koji je najveći grad u zemlji. Ta operacija je već stvorila sasvim novu stratešku situaciju koja je za Tursku veoma nepovoljna. Glavni cilj prve etape „Idlibske zore“ bilo je preuzimanje kontrole nad gradom Sarakibom u kojem se spajaju saobraćajnice M5 i M4 (Damask-Hama-Alep i Latakija-Alep). Sa padom Sarakiba, raspao se front džihadista, čije neke paravojne formacije podržava Turska, a Damask je došao u priliku da uspostavi punu kontrolu – prvi put posle osam godina – nad zapadom provincije Alepo i nad južnom polovinom provincije Idlib. Uostalom, od Sarakiba do Idliba, administrativnog centra provincije, samo je 12 kilometara. „Idlibska zora“ je pod vlast Damaska vratila preko 600 gradova i naselja. ... Turska je planirala da njene snage u Idlibu ostanu barem još 5-10 godina. Zato je broj svojih `posmatračkih` i utvrđenih tačaka u toj sirijskoj provinciji već dovela do 12. Erdogan, zapravo, vrši pritisak na Vladimira Putina da izvrši pritisak na Asada da obustavi „Idlibsku zoru“. Od toga, očekivano, nije bilo ništa. Naprotiv, vojni vrh Sirije sprema oslobađanje M4 (Latakija-Alep), sa zauzimanjem važnog grada Džisr-eš-Šugur. I sa ambicijom da narednih nedelja uspostavi kontrolu nad polovinom provincije (pokrajine) Idlib. Turska armija je oko grada Idliba već rasporedila do 100 svojih tenkova i višecevnih raketnih bacača. Zato se rizik izbijanja rata povećava. Rat u Siriji traje od 2011-te, a njena armija je danas u boljem stanju nego svih proteklih godina. Međutim, veliko je pitanje kako bi Asadova armija prošla u realnom ratu sa Turcima. Sirijska regularna armija od 2011-te do danas ni jednom nije ratovala protiv regularne armije druge države. Sa kompletnim teškim naoružanjem, sa moćnom PVO i jednako moćnom ratnom avijacijom. Aktueli rat za Idlib za Siriju je važniji i od nekadašnjih borbi za Alep (za grad Alep).

  • Cp6a says:

   A bre, Slobodanke! Žensko, a sve ovo zna. Kako i odakle?

   • Slobodanka says:

    Ovo sam prenela jer je dobro napisano. Interesuje me, pratim. Inače buku ne podnosim, a dobro se snalazim u ratnim planovima.

   • Djoka Brica says:

    Dok ona kuva, pere i pegla ves ona istrazuje.

   • Slobodanka says:

    Pratim šta se dešava. Evo od jutros u zapadnom Alepu snage SAA osvojile su 7 mesta, a za 5 ili 6 traju borbe. Pored toga bombarduju još 15-tak drugih mesta što najverovatnije znači da će ta mesta biti na dnevnom redu sutra-prekosutra ili kad stignu. U isto vreme ministar spoljnih poslova Turske poziva svog ruskog kolegu da je neophodno da se odmah zaustavi napad. Dok god on ovako kvreči, znači na terenu se dobro odvijaju dogadjaji. Do kraja februara koliko još teritorije će da osvoje snage SAA? Turci će imati jako loše pozicije, sada gomilaju snage ali tako izgleda da za 10-tak dana sve te snage naći će se u bliskom okruženju. Turci uzalud pokušavaju da nešto urade, poput "Kasno Marko ..."

   • Slobodanka says:

    Sad više ne može se izbrojati koliko mesta su snage SAA danas preuzele. Šira okolina grada Alepa: Zapadno od grada snage SAA kontrolišu oko 20 km, Severno od grada takodje su preuzeli 10-tak mesta te imaju pod kontrolom više od 20 km ali tu su preuzeli i drugi deo puta M5 koji severno od grada Alepa vodi ka granici ka Turskoj. Ovim putem Turčini više neće moći dolaziti u Siriju. Preostaje još samo zapadno od tog puta nekoliko mesta da preuzmu to je severozapadno od grada Alepa i time će taj najveći sirijski grad imati bezbednost bsš u širem pojasu. Još malo (dan-dva) pa zapadni deo pokrajine Alep u celosti biće slobodan od terorista.

   • aPera says:

    Ama sto zna, nego sto ne ume da se izrazi u 5 recenica, dzabe ti to !

    • Slobodanka says:

     Snage SAA održavaju front duži od 100 km, a najintenzivnije borbe sada se vode u severnom delu. To se ne može opisati ukratko. Ruski vojni savetnici objašnjavaju sirijskim komandirima detalje predstojećih dejstava. Rad tih nevidljivih i "nepoznatih" ljudi značajno pomaže Sirijcima tokom ofanzive SVAKI DAN na svim nivoima: na strateškom, operativnom i taktičkom DA USPEŠNO SE ODVIJA OFANZIVA. Mani se ti glavnih poput Putina, ovo je iz dana u dan odrađivala RUSKA VOJSKA i SIRIJSKA VOJSKA. Putin je bio u Damasku još 07 januara i tada je između ostalog razmatran tok sirijskih operacija u Latakiji i Idlibu uz podršku VKS RF, a posle to neko drugi vodi.

 4. Slobodanka says:

  Koliki su teritorijalni apetiti Turske? Ako stoji cela Idlibska zona (Idlib + zapadni deo Alepa + deo Hame + deo Latakije) i to ako stoji duže vreme kao što traži Turska time su Siriji vezane ruke da pristupi preuzimanju svojih teritorija istočno od reke Eufrat. Turska sila je već prisutna na teritorijama istočno od reke Eufrat na krajnjem severu Sirije (severni delovi pokrajina Raka i Hasaka). Turska je već raskinula zajedničko patroliranje sa Rusijom u toj oblasti. Turska stvara sebi priliku da ona preuzme teritorije istočno od Eufrata koje su bogate naftom, a povod za to bi bio pretpostavljam smirivanje "nevanjalih" Sirijskih Kurda. Naravno neophodno je i da odu odatle američke trupe, ali Turska sigurno primećuje da je njih tu sve manje. Ako i kad Amerikanci se odluče da odatle definitivno odu Turska će nastojati da ona prva preuzme ta naftna polja, a ne Sirija. Zato Turskoj odgovara da Idlibska zona stoji i traje još 5-10 godina..... Osim velike otimačke igre za naftu, postoji i veliki spor za vodu. Turska namerava izgradnjom velikog broja brana na rekama Tigar i Eufrat na svojoj teritoriji, da značajno smanji količine vode koje stužu u Siriju, Irak i Iran. Time bi opustela sirijska polja i zamrla sirijska poljoprivreda, a osiromašeni sirijski seljaci jedino mogu da budu turski ratnici-najamnici. Pakleni plan, ali za Tursku unosan. Ovih dana pokazani bes Erdogana protiv Rusije to nije stvar trenutno izgubljenih nerava i dobrog strpljenja, to ima dubru poleđinu. U SIRIJSKOJ severozapadnoj provinciji Idlib svakog časa može doći do – većeg ili manjeg – tursko-sirijskog rata. Situacija se poslednjih dana neprekidno zaoštrava i postaje sve eksplozivnija. Armije dve zemlje već su razmenjivale vatru, sa mrtvima i ranjenim na obe strane. Redžep Tajip Erdogan već je sebi – tim povodom – dozvolio pretnje na račun i Damaska i Moskve. A sve je najdirektnije povezano sa poslednjim ratnim uspesima sirijske armije koji Ankari kvare planove. ... Asadova armija uspostavila je – u okviru ofanzivne operacije „Idlibska zora“ - potpunu kontrolu nad strateškom saobraćajnicom M5 Damask-Hama-Alep i očistila od terorista i pobunjenika zapadna predgrađa Alepa koji je najveći grad u zemlji. Ta operacija je već stvorila sasvim novu stratešku situaciju koja je za Tursku veoma nepovoljna. Glavni cilj prve etape „Idlibske zore“ bilo je preuzimanje kontrole nad gradom Sarakibom u kojem se spajaju saobraćajnice M5 i M4 (Damask-Hama-Alep i Latakija-Alep). Sa padom Sarakiba, raspao se front džihadista, čije neke paravojne formacije podržava Turska, a Damask je došao u priliku da uspostavi punu kontrolu – prvi put posle osam godina – nad zapadom provincije Alepo i nad južnom polovinom provincije Idlib. Uostalom, od Sarakiba do Idliba, administrativnog centra provincije, samo je 12 kilometara. „Idlibska zora“ je pod vlast Damaska vratila preko 600 gradova i naselja. ... Turska je planirala da njene snage u Idlibu ostanu barem još 5-10 godina. Zato je broj svojih `posmatračkih` i utvrđenih tačaka u toj sirijskoj provinciji već dovela do 12. Erdogan, zapravo, vrši pritisak na Vladimira Putina da izvrši pritisak na Asada da obustavi „Idlibsku zoru“. Od toga, očekivano, nije bilo ništa. Naprotiv, vojni vrh Sirije sprema oslobađanje M4 (Latakija-Alep), sa zauzimanjem važnog grada Džisr-eš-Šugur. I sa ambicijom da narednih nedelja uspostavi kontrolu nad polovinom provincije (pokrajine) Idlib. Turska armija je oko grada Idliba već rasporedila do 100 svojih tenkova i višecevnih raketnih bacača. Zato se rizik izbijanja rata povećava. Rat u Siriji traje od 2011-te, a njena armija je danas u boljem stanju nego svih proteklih godina. Međutim, veliko je pitanje kako bi Asadova armija prošla u realnom ratu sa Turcima. Sirijska regularna armija od 2011-te do danas ni jednom nije ratovala protiv regularne armije druge države. Sa kompletnim teškim naoružanjem, sa moćnom PVO i jednako moćnom ratnom avijacijom. Aktueli rat za Idlib za Siriju je važniji i od nekadašnjih borbi za Alep (za grad Alep).

 5. M says:

  Gle,konačno Rusi ne samo da obaraju rakete koje im lete na glavu,nego i gađaju izvor od kuda su izpaljene,i ne samo to nego čak i preventivno gađaju napredno otkriveni izvor i prije nego je izpalio te rakete!To je moderan rat!Konačno i Rusi izgleda dolaze na taj nivo modernog rata!Bravo!Kad je bal,nek bude kraljevski bal!

 6. DonDon says:

  izvor ove vesti je poznat po izmisljanju tako da ne verujem u ovo.

 7. petrovgrad says:

  Don-don Ni Ja ne verujem, čak šta mislim da u Siriji nema u opšte rata, da je tamo sve mirno.

 8. opet ja says:

  Ko zna dobro engleski može da čita sve vesti na South Front. Taj sajt izveštava gotovo u realnom vremenu. Što se tiče okupacije Idliba i Alepa, Turci su to namerno uradili jer su time praktično uništili sirijsku privredu, a time su sebi i svojim firmama otvrili nove poslove. Pre nekoliko godina sam čitao da su Turci čitava fabrička postrojenja odlvlačili za Tursku.

 9. Pera says:

  Nemorate da verujete, ali kad povezemo 50 americkih kamiona opreme dovuceni iz Iraka u Siriju, kocoperenje sultana erdogana i ostalo, mozemo ocekivati jedno zesce ratiste u Siriji. Pa zar ne vidite da su turci isto pljackasi kao i njihovi pajtosi ameri. U 21 veku da te demonske sile napadaju na nezavisnu zemlju i da erdogan zamera Rusima sto im nedozvoljavaju pljacke i otimacinee ? NIsta drugo nego da sve nato drzave nestanu sa planete ! Po prvi put vidimo da je neko preveslao Putina. Pretpostavljam da je hteo da ubaci klip izmedju turaka i amera, medjutim ocigledno da su veci maheri se pokazale bestije !

  • Miraš says:

   Turska strana negoduje, vrišti, njišti i preti. Ako je Putin preveslan kao što si zaključio, zašto se onda ruska strana ne ponaša slično kao turska strana nego su Rusi mirni i staloženi?

 10. persida says:

  Erdogan je cionisticki sluga. On i Putin imaju istog gazdu.

  • Mile says:

   Perkana, zašto je onda ovih dana Tramp izjavio tokom razgovora sa Erdoganom da Rusija ne treba da podržava akcije sirijske vojske u Idlibu? Kome bi to odgovaralo da Rusija ne podržava Siriju u borbi protiv terorizma? Ko je osmislio terorizam u Siriji, Iraku, itd.? Zašto su Rusiji od 2014 izrekli sankcije? Zašto su pokušali atentat?atentate na Putina?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *