„Bloomberg“ ОГОЛИО ИСТИНУ: Изолација Русије није успела – Путин у посети С. Арабији и Емиратима

„Bloomberg“ OGOLIO ISTINU: Izolacija Rusije nije uspela – Putin u poseti S. Arabiji i Emiratima

6 decembra 2023

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin doputovaće u posetu Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Sastaće se sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom u cilju jačanja važnih strateških partnerstava Moskve sa vodećim izvoznicima nafte. Teme za razgovor uključuju međusobnu trgovinu i investicije, kao i tržište nafte i izraelsko-palestinski sukob, objavila je američka novinska agencija Bloomberg.Putin će voditi pregovore u Abu Dabiju u sredu, ali da neće prisustvovati klimatskom samitu koji se ove nedelje održava u susednom emiratu Dubaiju.

Bloomberg ukazuje da će Putin 7. decembra primiti iranskog predsednika Ebrahima Raisija, koji će doleteti u Moskvu na poziv ruskog kolege.

Međunarodne posete Vladimira Putina pokazuju da se on, uprkos svim pokušajima SAD i Evrope da „izoluju” ruskog lidera na svetskoj sceni, ne plaši putovanja van Rusije, dok je ruska ekonomija ojačala, a ukrajinska kontraofanziva dospela u ćorsokak. Tokom posete, saradnja između zemalja Persijskog zaliva i Moskve biće glavni fokus, s obzirom na zavisnost Rusije od energetskih prihoda, ističe Bloomberg.

Putinova poseta dvema ključnim zalivskim silama je „jasan znak da Rusija nije izolovana“. Štaviše, na ovaj način Rusija jača svoj uticaj na Bliskom istoku i pokazuje da tradicionalni američki saveznici – UAE i Saudijska Arabija – nastoje da saradnjom sa Moskvom uravnoteže svoju spoljnu politiku.

Nakon što su se prošle nedelje članice OPEK+, Saudijska Arabija, UAE i Rusija, dogovorile da dalje smanje proizvodnju nafte, saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman je u intervjuu Bloomberg ocenio da nivo poverenja i saradnje između Rijada i Moskve, ne samo po pitanju naftne politike, kao i ukupni odnosi dve zemlje, „čine osnovu alijanse OPEK+“.

Predsednik UAE šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan došao je na poziv Putina u Rusiju na poslovni forum u junu u Sankt Peterburgu. SAD su izvršile pritisak na zalivsku državu da ograniči svoje veze sa Moskvom i preseče kanale koje Rusija koristi da izbegne sankcije. Bela kuća je u decembru sankcionisala nekoliko brodarskih kompanija u UAE u okviru borbe protiv nepoštovanja gornje granice cene nafte, primećuje Bloomberg.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *