BLOOMBERG: Zapadne sankcije slabo utiču na ruski izvoz

BLOOMBERG: Zapadne sankcije slabo utiču na ruski izvoz

11 maja 2014

rusijaZapadne osude pozicije Rusije povodom ukrajinske krize i sankcije uvedene protiv Moskve – neznatno utiču na ruski izvoz, i to – ne samo gasa i metala.

Objavljujući ovo, Bloomberg je naveo da je Gazprom tokom prva tri meseca 2014. povećao izvoz u Evropu za dva odsto. Izvoz žitarica, paladijuma i nikla – ili je porastao ili se zadržao na ranijem nivou. Izvoz ruske nafte u Evropu – u poređenju sa prošlom godinom – smanjio se za jedva 0,2 odsto.

Agencija je istovremeno ukazala da su u martu cene na gas i naftu pale u poređenju sa februarom, ali da su ostali ruski proizvodi – poskupeli. Pritom: cena nikla je skočila u aprilu za celih 40 odsto, a paladijuma za 8,4 odsto.

Bloomberg je iz ovoga izveo zaključak da sankcije SAD i EU protiv Rusije nisu nimalo smanjile zapadnu potražnju za glavnim ruskim izvoznim „stavkama”.

Uz ovo je objavio i procenu da bi svaki ozbiljan pokušaj Zapada da „uguši” rusku ekonomiju pre svega morao da prevlada gasnu zavisnost Evrope od Rusije i da navede Kinu –najvećeg svetskog uvoznika metala – da se odrekne ruskih proizvoda.

Od ukupno proizvedenog paladijuma u 2013. godini – Rusija je dala 42 odsto, a paladijum je veoma potreban u borbi koju vodi automobilska industrija da smanji štetnost izduvnih gasova. Osim ovoga, Rusija je druga u svetu po proizvodnji nikla bez kojeg nema nerđajućeg čelika.

Rusija u izvozu gasa sa 30 odsto zavisi od tržišta Evrope, ali i Evropa u istom procentu zavisi od nje, pa Bloomberg procenjuje da na tom terenu ne treba očekivati ozbiljnije promene.

Ista agencija je posebno ukazala da su druge ruske izvozne stavke mnogo manje zavisne od Evrope i SAD i da je to dodatni razlog zbog kojeg sankcije nemaju nikakav veći negativni efekat.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *