БЛУМБЕРГ: Балканска борба, клинч са Хрватима

BLUMBERG: Balkanska borba, klinč sa Hrvatima

11 maja 2017

Globalni divovi Fideliti Internešenel i Aksa Investments ušli su u klinč sa hrvatskim proizvođačem keksa i čokolade, Krašom, piše agencija „Blumberg“.

„Blumberg“ podseća da još nije poznat ukupan iznos duga Agrokora. Prema poslednjim izveštajima iz septembra prošle godine, Agrokor je dobavljačima bio dužan 2,2 milijarde evra, finansijski dug iznosio je 3,4 milijarde evra, a uz to ide još i 520 milijuna evra kredita holding kompaniji.

Kako navodi Blumberg, u klinč su ušli kako bi naplatili dugove nakon zapanjujućeg kolapsa Agrokora, najveće kompanije na području bivše Jugoslavije. Ali u ovoj balkanskoj borbi, konditor Kraš je taj koji je u prednosti, navodi njujorška agencija u velikom tekstu posvećenom slučaju „Agrokor“.

„To je zato što je hrvatska vlada intervenisala da interese gotovo 5.000 domaćih kompanija stavi ispred interesa međunarodnih finansijera, a u svetlu prekinute reorganizacije koju su vodili Rusi i optužbi da su finansijski izveštaji (Agrokora) bili frizirani“.

To je bio, kako navodi „Blumberg“, poslednji zaokret u sagi maloprodajnog lanca koji je pao zbog dugova većih od 6 milijardi evra (6,5 milijardi dolara).

Za nešto više od tri meseca vrednost Agrokorovih obveznica isparila je nakon što su banke „izvukle utikač“ za razvoj koncerna oslonjenog na zaduživanje. Sada političari širom regiona nastoje da obezbede zaštitu domaćih interesa, dodaje se u tekstu.

U riziku je i sama vlada u Zagrebu, piše njujorška agencija. Agrokorov značaj u regionu teško da se može oceniti preteranim, budući da direktno zapošljava 30 hiljada radnika, ili oko 2,5 odsto radne snage u Hrvartskoj, a još desetine hiljada ljudi radi za kompanije koje pune police njegovih supermarketa.

I druge zemlje na prostoru bivše Jugoslavije u kojima je Agrokor poslovao povukle su poteze i sprečile izvlačenje sredstava iz Agrokorovih lokalnih podružnica u matičnu kompaniju, navodi njujorška agencija i dodaje da u međuvremenu, globalne investicione kuće zbrajaju gubitke i preduzimaju korake u borbi za svoj udeo u onome što je ostalo.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Trifun says:

    Agrokor ce biti likvidiran jer su svi izgubili povjerenje u kompaniju i njihove knjige, ali to je samo vrh ledenog brega namjestenih isfriziranih knjiga kako u NDH2 tako i u EU Rajhu i SAD! Vrlo je lako da je Agrokor izabran za likvidaciju kako bi pokrenuo lavinu finansijskog kolapsa koji je neminovan, nego da krivicu za to opet preuzme neko na Zapadu poput Lehman Brothers, AIG i ostalih banaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *