БЛУМБЕРГ: Европска унија „изгубила“ руске милијарде

BLUMBERG: Evropska unija „izgubila“ ruske milijarde

23 februara 2023

Vlasti EU imaju pouzdane podatke o zamrzavanju 36,4 milijarde dolara ruske imovine, dok se njihov ukupan iznos na računima u EU procenjuje na 258 milijardi dolara, prenosi Blumberg pozivajući se na dokumente.

Pravna služba EU saopštila je da zakoni Unije dozvoljavaju ulaganje zamrznutih sredstava i korišćenje sredstava za pomoć Kijevu, ali zvaničnici moraju prvo da utvrde kolika je imovina ruske Centralne banke i druga zamrznuta sredstva povezana sa ruskom državom. Ova odredba je sadržana u dokumentu koji je prosleđen zemljama-članicama početkom meseca, kada je bio održan sastanak lidera EU sa Vladimirom Zelenskim u Briselu.Na osnovu informacija iz izveštaja ruske Centralne banke o upravljanju deviznom imovinom i zlatnom za 2022. godinu, može se govoriti o 258 milijardi dolara na evropskim računima, navodi se u dokumentu. Trenutno su zemlje EU prijavile zamrzavanje ruske imovine u iznosu od 36,4 milijarde dolara, ali se ta cifra još uvek procenjuje.

Ranije je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da je EK predložila stvaranje posebne strukture za upravljanje zamrznutim sredstvima Ruske Federacije. Prema podacima EK, gubici Ukrajine tokom sukoba iznosili su oko 600 milijardi evra. U saopštenju se ukazuje da je Zapad blokirao oko 300 milijardi evra imovine Centralne banke Rusije i 19 milijardi evra privatnih sredstava ruskog biznisa. Prema rečima fon der Lajenove, „nakon ukidanja sankcija, ova sredstva mogu biti iskorišćena da Rusija u potpunosti nadoknadi štetu koja je naneta Ukrajini“.

Zvanična predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je krađom zamrzavanje ruske imovine u Evropi, uz napomenu da ovo nije prvi put da EU cilja, ne samo na privatne fondove, već i na ruska državna sredstva.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pasulj says:

    Nadam se da ce im Rusija sve naplatiti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *