БЛУМБЕРГ ТВРДИ: Пригожинова „Вагнер група“ се сели из Украјине у Африку?

BLUMBERG TVRDI: Prigožinova „Vagner grupa“ se seli iz Ukrajine u Afriku?

24 marta 2023

ŠEF ruske grupe plaćenika Vagner će verovatno skrenuti pažnju sa rata u Ukrajini, izvestio je u četvrtak Blumberg, pozivajući se na izvore upoznate sa tim.

Prema Blumbergovim izvorima, Jevgenij Prigožin planira da se fokusira nazad na Afriku, gde se veruje da su njegovi borci prisutni u Sudanu, Centralnoafričkoj Republici, Maliju i drugim zemljama.Veruje se da je navodna promena povezana sa nedavnim raskolom između Prigožina i najviših vojnih komandanata koji su posejali sumnje kod ruskog predsednika Vladimira Putina u vezi sa Vagnerovim vojnim sposobnostima, rekli su Blumbergu ljudi bliski Kremlju i obaveštajnim službama, govoreći pod uslovom anonimnosti.

Komandanti su navodno tvrdili da su rezultati koje je Vagner postigao u Ukrajini proizašli iz bacanja ogromnog broja regrutovanih zatvorenika u smrt, prenosi Moskov tajms.

Prigožin je snimljen kako lično regrutuje zatvorenike da se bore za Vagnera u Ukrajini u nekoliko ruskih zatvora krajem leta i početkom jeseni.

Prema Blumbergu, Putin je uskočio da prebaci zatvorsko regrutovanje na Ministarstvo odbrane, prekinuvši priliv regruta Vagneru.

List dodaje da će Vagnerove operacije u Africi verovatno privući veću pažnju Prigožina ako situacija u Ukrajini postane teža za plaćeničku grupu.

(Novosti)

KOMENTARI4 komentara

 1. Kulak says:

  Verovatno, navodno, vjeruje se. Imao sam ja jednog poznatog koji je verovao da mu je pradeda Napoleon. Tako i Blumberg. Kad je reč o Rusiji, lupetaju li ga, lupetaju. Kadrovski problemi gadno su pritisli Zapad.

 2. Rista Bre says:

  Vagner je već godinu dana na ratištu. Putin je povukao svoju profesionalnu vojsku prošle godine nakon 6 meseci na frontu, jer im istekao ugovor. Tada su Rusi izvršili mobilizaciju, jer profesionalna vojska je imala ugovor samo na 6 meseci. Blumberg se gađa propagandom, ali verovatno ima istine u tome da će Vagner jedinice ići na godišnji odmor. Naravno, postoje tu mnoge kombinacije. Niko živi ne zna koliko je Vagnerovaca izginulo. To je tajna čak i za ruski narod, koji očigledno ne želi da ratuje, što je ujedno i glavni problem vrha Rusije. Imam utisak da je vrh imao dosta vremena da jasno pokaže i objasni Ruskom narodu da je ovo zaista napad na Rusiju i da je taj problem nekako prevaziđen, mada još uvek vrh Rusije nema smelosti da uradi ono što treba. To su sve zakulisne radnje jer je propaganda Amerike još uvek jaka u Rusiji. Većina Ruskog naroda neće da ide u rat i to je to zlo seme ostalo od NVO i prodanih ruskih medija. Ali, sudeći po skoro 100 hiljada dobrovoljaca Rusa zadnjih godinu dana, čini mi se da se stvari menjaju na bolje. Videćemo koliko su Rusi uspeli da prevaziđu probleme za vreme ofanzive Ukrajinaca na Zaporožje. Ako se Rusi opet povuku kao iz Hersona i Harkova, onda nisu uspeli da reše problem mobilizacije i rat će se protegnuti i na sledeću godinu a verovatno i sledeće dve godine. Eventualna propast Ukrajinske Zaporoške ofanzive, biće znak da su Rusi ipak uspeli da se stabilizuju. Sve ovo sada tačno nam daje sliku problema koje Rusija ima sa svojom vojskom i svojim narodom zbog dugogodišnjeg ispiranja mozgova od strane Amerike. Posledice delovanja američke propagande u Rusiji su imale i imaju još uvek veliki uticaj na Ruski narod. Ne moram da spomenem da je isti slučaj i sa Srbima. Ali, izgleda je došlo vreme da Ruska komanda krene potpuno sa svojim jedinicama. Pa da vidimo šta će biti. Hoće li Rusi bežati, kao što neki predviđaju ili će Ukrajina biti razneta. Prigožin ne komanduje Vagnerom i verovatno nije istina da je on "vlasnik" Vagnera. Vagnerom komanduju Ruski oficiri koji su jednostavno prekomandovani u Vagner. Dakle, Prigožin je manje više predstavnik za štampu i polu investitor.

 3. padre says:

  Dali sa ja to dobro razumeo, ima jih i u Africi i u Ukrajini, zašto bi se selili?

 4. Pilot bespilotnih letelica says:

  To da li je Prigožin poluinvestitor ili ne, ostavi normalnima da raspravljaju. A to da si ti polupismen, TO JE JASNO svima i vidi se iz aviJona (što bi onaj retardirani "Padre" rekao).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *