Боб Дилан освојио Нобелову награду за књижевност

Bob Dilan osvojio Nobelovu nagradu za književnost

13 oktobra 2016

US legend Bob Dylan performs on stage du

Rok muzičar i pesnik Bob Dilan dobio je ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost.

Dilan je nagrađen za „stvaranje novi poetskih izraza u okviru velike američke pesničke tradicije“, naveo je danas Nobelov komitet u objašnjenju nagrade.

Bob Dilan, rođen kao Robert Alen Cimerman, nastavio je tradiciju američkih narodnih pesnika s temama socijalnih nejednakosti, religije, politike i ljubavi.

„Dilan ima status ikone. Duboko je uticao na savremenu muziku i predmet je stalnog priliva sekundarne literature“, naveo je Nobelov komitet.

Dilan je rođen 1941. u Minesoti u jevrejskoj porodici srednje klase. Kao tinejdžer je svirao u različitim grupama, ali se posebno interesovao za američku folk muziku i bluz. Jedan od njegovih idola je bio Vudi Gatri koji postao poznat 30-godina tokom Velike depresije politički angažovanim i tradicionalnim pesmama, ali i ljubavnim baladama.

Na Dilana su takođe uticali pisci iz bit generacije, kao i moderni pesnici.

U Njujork se preselio 1961. godine i posle nastupa u klubovima i kafićima u Grinič Vilidžu već slede godine je objavio svoj prvi album. U narednim godinama je izdao više muzičkih albuma s ogromnim uticajem na popularnu muziku.

Dilan se kao umetnik, pored poezije, bavio i slikarstvom, glumom i pisanjem scenarija.

Na kladionicama je najveći favorit za ovogodišnjeg Nobela za književnost bio kenijski pisac Ngugi va Tiongo, ispred Japanca Harukija Murakamija, sirijskog pesnika Adonisa, i amerilčklih pisaca Dona Delila i Filipa Rota.

S današnjim proglašenjem laureata za književnost, završeno je proglašenje ovogodišnjih dobitnika. Prošle nedelje su objavljena imena dobitnika nagrada za medicinu, fiziku, hemiju i mir, a za ekonomiju u ponedeljak.

Nagrade će zvanično biti dodeljene na svečanost 10. decembra, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela koji je umro 1896. godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *