Боб Дилан продао сва права на својих 600 песама за више од 300 милиона долара

Bob Dilan prodao sva prava na svojih 600 pesama za više od 300 miliona dolara

8 decembra 2020

AMERIČKI pesnik i muzičar Bob Dilan prodao je Universal Music Publishing Group prava na sve svoje pesme.

Medijski holding je tim povodom saopštio:

„Ovaj značajni sporazum pokriva prava na više od 600 pesama napisanih tokom skoro 60 godina, od kulturne prekretnice Blowin’ In The Wind do ovogodišnje epske Murder Most Foul“.Veriety je objavio da suma koju je dobio Dilan ima „devet cifara“. A dnevni list New York Times da je zaključeni ugovor „težak“ preko 300 miliona dolara.

Dilan je jedan od najpoznatijih američkih muzičara. Njegova karijera trajala je skoro 50 godina.

On je 2008. godine dobio Pulicerovu nagradu, a u maju 2012. godine ga je Barak Obama nagradio najvišom američkom nagradom – Predsedničkom medaljom za slobodu.

Dilan je 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost. „Za stvaranje pesničkih slika u velikoj američkoj tradiciji pisanja pesama“.

Dvanaest puta je dobijao muzičku nagradu Gremi, a 2001. je dobio Oskara u nominaciji „Najbolja pesma“ za svoj doprinos filmu „Geeks“.

Dilanovo ime je uključeno u američku Kuću slavnih rokenrola.

Krajem marta 2020. godine, Dilan je prvi put posle osam godina objavio novu pesmu. Posvećena je atentatu na američkog predsednika Džona Kenedija 1963. godine.

Traje 17 minuta, a naslov joj je «Najprljavije ubistvo».

KOMENTARI7 komentara

 1. Rista says:

  Pa i ja bih prodao prava na sve moje komentare, ali ne znam ko bi ih kupio. Ne zato što su "prljavi" i glupavi, nego zato što sam sve redom i bez pardona ispljuvo u detalje. Na sve četiri strane sveta. A kad sam počeo, bio sam stvarno divan, svi me voleli i divili se mojoj pristojnosti, finom izražavanju, ma kulturan čovek bio. I ja onda duboko posvećen pisao dopadnjive komentare mada me uvek žuljalo to što ustvari nisu tačni ni napola. I onda jednom presečem. Ili piši što smatraš da je tačno il se mani ćorava posla. Jer stigao sam dotle da sam već postao stručnjak kako da podiđem sa komentarom dragim čitaocima, tako da me bar jedan svaki put pohvali. Sada više ne pišem za pohvale i mislim da ću pre biti pozvan na saslušanje nego što će nekom pasti napamet da kupi pravo na moje komentare. A i nisam ja Dilan. Usput, šta je on pevao? Ja se ne sećam ni jedne njegove pesme, mada sam čuo za njega nekoliko puta. Da nije to onaj što je napisao Melodija za Eluizu?(hehe, ja znam da je otsviram na klaviru skoro 75% tačno i kada slave neki rođendan, onda me nateraju da sviram. A jednom sam greškom dobio aranžman i svirao sam na klaviru skoro 7 sati. U samici a nju zovu istražna soba. E, onda sam se nalago i napoltroniso za ceo život i kad sam već mislio da sam gotov i da ću izdanuti, uđe neki namršteni tip i kaže - Aj briši. Pustite ga. Nije on taj! Jesam li ih tužio? Pa nisam valjda blesav. Tom ulicom više nikad nisam ni prošao) Nego, jel taj Dilan izjavio nešto o Srbima? To je bila moda jedno vreme u Americi, koliko se ja sećam.

 2. persida says:

  Gramzivi Jevrejin koji bi sve prodao za dolar. Be imalo talenta, zbog cega je nagRDJEn Nobelovom nagradom.

  • Srb says:

   Jel tebi smeta sto je rekao da Jevrejin prepoznaje fasistu, kao sto Srbin prepoznaje Hrvata-ustasu?!

   • RASPUCHIN says:

    Da , tačno je to što tvrdite a isto ste mogli odgovoriti i "Risti" koji nije upoznat. Ili malčice pretjeruje?

   • Cp6a says:

    Stvarno mu nije za pohvalu što je vređuckao tako fin i plemenit narod. A koliko je samo Jevreja skrivano i spašavano od nacista u NDH. Puuu, kakva gnjida od čoveka!

   • persida says:

    Ne smeta mi nimalo, uopste ne verujem da tog tipa interesuje to sto je rekao, to obicno izjavljuju njegovi menadzeri. Sta i ako je rekao, zar zbog toga treba da ga cenim kao umetnika, jok bogami, on je lokalna pojava bez muzickog i bilo kakvog talenta.

    • jovan says:

     Ma da, on ne zna sta izjavljuje. Valjda nije znao i kad je rekao da je Pit Maravic najbolji svih vremena kosarkas NBA!? Znaci, ipak zna nesto pozitivno o Srbima. A ako ti se njegova muzika ne svidja, nisi medju onih 100 milona kojima se djasvi. OK.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *