БОЦАН-ХАРЧЕНКО ТВРДИ: „Војна сарадња наше две земље доприноси…“

BOCAN-HARČENKO TVRDI: „Vojna saradnja naše dve zemlje doprinosi…“

26 februara 2020

AMBASADOR Ruske Federacije u Srbiji – Aleksandar Bocan-Harčenko – rekao je sinoć da vojna saradnja dve zemlje doprinosi očuvanju nezavisnosti Srbije i da je strateško partnerstvo Srbije i Rusije danas „na najvišem usponu“.

„Razvoj vojne i vojno-tehničke saradnje Srbije i Rusije, pod nadzorom predsednika dve zemlje, usmeren je ka tome da Srbija ostane nezavisna, da sama odlučuje o svojoj sudbini i da bude u stabilnom regionu“, rekao je Bocan-Harčenko na prijemu povodom Dana branioca Otadžbine, ruskog državnog praznika.Naglasio je da Srbija sama treba da rešava i odlučuje o svojoj budućnosti, a da Rusiji nikada nije bio, niti će biti cilj da pravi podele u regionu i Evropi jer se zalaže se za nedeljivu zajedničku bezbednost

Bocan-Harčenko je kazao da su prošlonedeljni razgovori ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom u Beogradu dali novi podsticaj saradnji dve zemlje.

„Savremena ruska armija brižljivo gaji tradiciju ruske vojske, opremljena je na najsavremeniji način i spremna je da pomogne svojim prijateljima“, naveo je ruski ambasador.

On je kazao da je za Rusiju velika čast što će predsednik Srbije obeležiti 75. godišnjicu završetka Drugog svetskog rata s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi 9. maja.

Bocan-Harčenko je rekao da se proslavom Dana branioca otadžbine obeležava događaj koji ima presudan značaj u ruskoj istoriji i koji je „simbol ruske vojske, herojske tradicije, patriotizma i jedinstva vojske i naroda“.

„Ovo je praznik celog ruskog naroda, praznik stvaralaca velikih pobeda i najveće od njih, pobede u Drugom svetskom ratu“, naveo je.

Dan branioca otadžbine slavi se 23. februara u Rusiji, Belorusiji, Azerbejdžanu i Kazahstanu, u znak sećanja na prve borbe Crvene armije protiv nemačkog okupatora 1918. godine, u Prvom svetskom ratu. Tokom sovjetskog perioda praznik je bio poznat kao Dan Crvene armije i Dan sovjetske armije.

Prijemu u Ambasadi Rusije u Beogradu prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, predstavnici drugih političkih stranaka, diplomatskog kora, ruske i srpske vojske, verskih zajednica, medija i druge zvanice.

Na prijemu je postavljena i mini-izložba fotografija na kojima je prikazan deo naoružanja vojske Rusije, detalji vojne saradnje Srbije i Rusije, kao i kadrovi sa prošlonedeljne posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Beogradu.

(Beta)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *