Bojkot Srba na Kosovu ako se ne promene glasački listići

Bojkot Srba na Kosovu ako se ne promene glasački listići

11 avgusta 2013

Kosovo-Serbs-gather-in-a--006KAKO će izgledati glasački listić na kosovskim izborima i da li će Srbi, na svim nivoima, izaći sa jedinstvenom izbornom listom, i dalje nije poznato. Jasno je samo da će ukoliko pred birače stignu papiri sa obeležjima samoproklamovane Republike Kosovo, srpske vlasti bojkotovati glasanje 3. novembra.

To je za „Novosti“ potvrdio i direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin rekavši da je za Srbiju neprihvatljivo da glasački listići na lokalnim izborima imaju obeležja „kosovske državnosti“.

– Ukoliko ne odustanu od toga, mi nećemo izaći na izbore. Da bi učestvovali u tom procesu, Srbi ne moraju da priznaju državu Kosovu i ne moraju da postanu državljani „Republike Kosovo“. Samo pod tim uslovima i bez ikakvih obeležja nepostojeće države, Srbi će prihvatiti glasačke listiće – rekao nam je Vulin, i dodao da OEBS, koji je zadužen za sporovođenje izbora u srpskim sredinama, mora biti statusno neutralan.

I dok u prištinskoj Centralnoj izbornoj komisiji ne pristaju na promenu izbornog materijala, male su šanse i da Srbi sa severa naprave jedinstvenu listu na lokalu.

KOSOVSKE VLASTI KRATE SPISAK
IAKO još nije poznato da li će pravo glasa na predstojećim izborima imati i raseljena lica sa Kosmeta, poznavaoci prilika u pokrajini smatraju da će kosovske vlasti nastojati da u lokalne izborne spiskove upišu što manje Srba, jer se isti spisak koristi i za parlamentarne. Istovremeno, pojedini predstavnici Srba na KiM plaše se da bi izlaznost na severu mogla da bude mala. – Neke stranke, poput DSS i radikala, otišle su predaleko u bojkotu ovih izbora. Verujem da će zato biti mala izlaznost na severu, između 15 i 20 odsto – ističe Oliver Ivanović.

Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“, ne vidi svrsishodnost takvog poteza u sredinama u kojima Srbi čine ogromnu većinu.

– Zajedničkoj listi se pribegava samo kada postoji opasnost da dođe do rasipanja glasova, kao što bi to bio slučaj za parlamentarne izbore u sredinama koje imaju mali broj Srba. Ovako, neko možda pokušava da formiranjem zajedničke liste provuče ili „progura“ svoje ljude – smatra Ivanović.

I bivši ministar za KiM Goran Bogdanović misli da jedinstvena lista nije potrebna za lokalne, već samo za parlamentarne izbore.

– Mislim da nam u ovom slučaju ne treba jednoumnost jer mi, ako već odlučimo da idemo na izbore, moramo kao partije predstaviti svoje ideje. Moramo izneti program kako da pomognemo srpskoj zajednici da ojača, a ne da slušamo Beograd koji očigledno čini sve da udalji Kosovo od Srbije. Takođe, SNS i SPS moraju jasno da kažu da li su za kosovske izbore, a ne da se kriju iza zajedničke liste – rekao nam je Bogdanović.

Međutim, na drugoj strani, šef biroa Kancelarije za KiM Branimir Stojanović ističe da je formiranje jedne liste vrlo važno, jer će ona „biti formirana od poštenih ljudi koji su branili srpski interes“

– U suprotnom, imaćemo podelu na ljude kojima je stalo do Srbije i na one koji su za samoproglašenu državu Kosovo – kaže Stojanović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *