Болесни од цигарета и загађења

Bolesni od cigareta i zagađenja

23 marta 2018

NEDOSTATAK vazduha pri naporu i hronični kašalj su glavni simptomi hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP). Sposobnost za obavljanje svakodnevnih aktivnosti smanjena je 74 odsto kod pacijenata sa umerenim stepenom bolesti, koji zbog fizičke neaktivnosti imaju i povećan rizik od kardiovaskularnih oboljenja i depresije.

– Oko 600.000 ljudi u Srbiji boluje od ove bolesti. Vodeći uzroci su pušenje i zagađen vazduh. Budući da 30 odsto populacije čine aktivni pušači, dok se 30 odsto izjašnjavaju kao bivši pušači, jasno je zbog čega obolelih ima sve više – kaže doktorka Branislava Milenković iz Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije.

Za terapiju astme i hronične opstruktivne bolesti pluća na tržištu su dva nova leka, koji šire bronhijalne puteve i omogućavaju lakše disanje. Sistem koji podrazumeva dva leka u istom inhaleru pacijentima olakšava korišćenje terapije, jer se uzima jednom dnevno, samo jednim udahom. Između 35 i 40 odsto cene leka pokriveno je zdravstvenim osiguranjem, dok ostatak od 1.400 dinara doplaćuju pacijenti za jednomesečnu terapiju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *