БОЛЕСНО: Британски параолимпијци себи намерно сакатили удове ради медаља и новца

BOLESNO: Britanski paraolimpijci sebi namerno sakatili udove radi medalja i novca

23 septembra 2017

BRITANIJA poodavno nije planetarna imperija i sila broj jedan. Ali, kad Britanci muvaju i podvaljuju – onda to i dalje biva sa „imperijalnim“ razmahom.

Evo, upravo se razotkrilo da su britanski paraolimpijci nad konkurentima iz drugih zemalja sticali na način koji kod nekih može izazivati ne samo gađenje i krajnju odbojnost nego i mučninu. Za razliku od takvih sportista iz drugih zemalja koji su se dopingovali, Britanci su se podvrgavali delimičnim amputacijama i skraćivanjima svojih udova da da bi se kao invalidi mogli prošvercovati paraolimpijce svoje zemlje!

Pokazalo se da doping nije poslednje dno, da i ispod njega postoji dno. Verovatno dno dna u sportu.

Telekanal Bi-Bi-Si objavio je rezultate novinarske istrage koja je pokazala da su neki britanski paraolimpijci sebi namerno skraćivali noge da bi se mogli takmičiti u kategoriji sa slabijom konkurencijom.

Čak otkrilo da je to bila prilično „masovna pojava“, uprkos tome što su neki britanski paraolimpijci protestovali i odbijali da se takmiče da ne bi bili deo „prevarantske šeme“.

Da bi sve bilo jasnije, treba znati da paraolimpijci – da bi se uopšte mogli takmčiti – prolaze obavezne kompleksne lekarske preglede sa postavljanjem dijagnoze. U zavisnosti od dijagnoze, sportisti-invalidi se razvrstavaju u svojevrsne kategorije

Problem je što postoji više „dijagnoza“ koje se uoči međunarodnih takmičenja praktično ne mogu ni proveriti ni odbaciti. A tu se otvara prostora za manipulacije i korupciju

Međutim, Britanci se nisu bavili „štimovanjem dijagnoza“. Ne mali broj njih se upustio u smišljeno povećavanje svog stepena invalidnosti. Ali, ne zato da bi se po mogućnostima izjednačili sa sportistima-invalidima iz kategorije koju su bili „nameračili“.

Ako jedan paraolimpijac nema nogu do polovine butine a drugi samo stopalo – jasno je da je ovaj drugi u prednosti. A pobede i na takmičenjima sportista-invalida donose novac i društvene privilegije.

Skandal se tek „zahuktava“. Moguće je da će doći do čistke u britanskom paraolimpijskom sportu i izricanja kazni.

Mnogi smatraju da bi mnogo važnije bilo da se pročiste i preciziraju pravila i unapred isključe ovakve i slične podvale.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *