БОЛЕСНО – НОВИ ТРЕНД АМЕРИЧКИХ МИЛИЈАРДЕРА: Одлажу старост трансфузијама крви тинејџера

BOLESNO – NOVI TREND AMERIČKIH MILIJARDERA: Odlažu starost transfuzijama krvi tinejdžera

12 juna 2017

Zamislite ovakav siže: neka firma predlaže bogatim Amerikancima recept večne mladosti sa povremenim transfuzijama krvi mladih ljudi.

Zamislite i da svojim klijentima – naravno, za određenu sumu – obezbeđuje „mesečne procedure“ koje treba da im odlože, privremeno ili sasvim, dolazak starosti.

Ovo može izgledati kao siže jeftinog romana o vampirima, ali je stvar u tome što je sve ovo prikaz biznis-modela sasvim uspešne američke kompanije, čije postojanje je širokoj javnosti otkrio renomirani američki telekanal CNBC.

Da odmah ukažem na jednu okolnost: potraga za večnom mladošću pomoću raznih formi korišćenja tuđe krvi – to je svojevrsna moda među bogatašima američke Silikonske doline, a da čak i u bliskom krugu oko Donalda Trampa postoji najmanje jedan takav „tehnogeni vampir“.

Ali, kako se dogodilo da prestonica svetske digitalne ekonomije i IT-inovacija postane žrtva masovne mode u čijem su središtu pseudonaučni recepti večne mladosti?

Heroji storije koju je objavio CNBC su doktor Džesi Karmazin i njegova kompanija „Ambrozija“, koja je oko sebe okupila preko sto bogatih klijenata koji joj plaćaju po 8.000 dolara za jednu transfuziju poželjnih „komponenti krvi“.

U celoj ovoj igri postoji obavezni uslov: izvor krvi moraju da budu tinejdžeri, mada „Ambrozija“ ima pravo i da koristi krv davalaca do 25 godina života.

„Ambrozija“ krv kupuje u tzv. bankama krvi koje je prodaju medicinskim centrima i farmaceutskim kompanijama. Kako tvrdi Karmazin, njegovi klijenti priznaju da već primećuju „pozitivne efekte“ dosadašnjih „procedura“.

Osnivač „Ambrozije“ često istupa na kalifornijskim tehnološkim konferencijama i tako privlači pažnju bogatih investitora saradnika IT-kompanija sa visokim zaradama.

Najpoznatiji pristalica produžavanja života preko prijema „mlade krvi“ je milijarder Piter Til – američki biznismen nemačkog porekla, investitor i rukovodilac hedž-fondova, koji je stekao slavu tehnološkog vizionara zahvaljujući učešću u stvaranju kompanije PayPal. Inače, on je i jedan od ključnih pristalica Donalda Trampa u američkom ekonomskom establišmentu.

Pre godinu dana je biznis-list Inc. Magazine objavio intervju s Tilom, u kojem je on ispričao da je lično zainteresovan za korišćenje mlade krvi kao leka od starosti.

Milijarder, koji tvrdi da ima nameru da živi do 120 godina, ili čak večno, ulaže značajna lična sredstva u izučavanje marginalnih metoda „lečenja starosti“ i žali se na to što se nauka sve do sada ne bavi izučavanjem uticaja mlade krvi na organizme koji stare.

Til, međutim, nije samo nezadovoljan sporošću oficijelne nauke, već i time što u američkom društvu postoje jake predrasude prema tom metodu koji on smatra perspektivnim.

Postoje naučnici koji se tim „metodima“ protive, ali to teško da će zaustaviti klijente „Ambrozije“ i uticajnog milijardera koji je odlučno krenuo putem potrage za ličnom besmrtnošću. Uostalom, Til je Trampov savetnik za nove tehnologije i saradnju sa IT-zajednicom…

Nema ničeg iznenađujućeg u tome što je Silikonska dolina epicentar tehnogenog vampirizma iako je to mesto sa maksimalnom koncentracijom visokotehnoloških startapova i investitora koji su specijalizovani za tehnologije budućnosti.

Kako svedoče brojni zapadni novinari, dominantna ideologija među startaperima, inženjerima i takvim kapitalistima jeste libertarijanstvo, u njegovim ekstravagantnim formama. Oksfordski istoričar Dejvid Pristlend dobro je ukazao: „Silikonska dolina se klanja pred oltarom ničim ograničenog tržišta“.

Kad se na svet gleda kroz takvu ideološku prizmu, onda se zaista može doći do zaključka da je tržište krvi i organa potrebno osloboditi od „preteranog pravnog i moralnog ograničavanja“.

Kako je objavio američki telekanal ABC, 80 odsto komercijalnih centara za prikupljanje krvi nalazi se u siromašnim zemljama, a trude se da je uzimaju od siromašnih maloletnika i mladih ljudi.

U uslovima globalnog sveta i tehnološke revolucije koja traje pred našim očima – strašno je čak i zamisliti kako će izgledati društvo koje bude spajalo totalnu digitalizaciju i ljudožderski moralni nivo na kojem se jede srce pobeđenog protivnika u nadi da će se na taj način preuzeti njegova snaga i mladost.

Vladimir Putin je ovih dana izjavio da će napori društva biti usmereni na formiranje ruske digitalne ekonomije koja će biti u stanju da ravnopravno konkuriše američkoj Silikonskoj dolini. Ali, njoj se mora istovremeno konkurisati i na tehnološkom, i na ekonomskom, i na ideološkom polju.

Društvo mora biti svesno koliko je važno – životno važno – da stvorimo svoju visokotehnološku ekonomiju u koju će biti ugrađene naše vrednosti i predstave o dobru, zlu i pravednosti.

Ukoliko ne budemo u stanju da stvorimo svoj tip visokotehnološke budućnosti – sa svojim kompanijama, tehnologijama i interesima – bićemo prisiljeni da živimo u budućnosti koju će nam isprojektovati iza okeana.

A ta budućnost teško da će nam se dopasti.

(Fakti.org, Ivan Danilov)

 

KOMENTARI2 komentara

  1. Pero Joksimovic says:

    Gospod je biljkama, životinjama i čoveku dao besmrtnost kroz ciklus rađanja, stvaranja potomstva i umiranja. Naša deca i dalji potomci su naša besmrtnost. A praznoglavi (ili bezdušni) bogataši, uzalud "kaleme mladu voćku na sasušeno drvo"...

  2. josip says:

    Sve to je pocelo sa Zutom Kucom u Albaniji gdje su masakrirali Srbe i vadili im organe i slali ovim milijarderima, sve u organizaciji Bernara Kusneta i Holbruka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *