BOLEST I KOMPLEKSI: Hrvati i filmovima lažiraju istinu

BOLEST I KOMPLEKSI: Hrvati i filmovima lažiraju istinu

28 decembra 2014

55bDirektor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac upozorio je da Hrvati na različite načine, pa i posredstvom svoje kinematografije, nastavljaju da pružaju lažnu sliku o ratu u Hrvatskoj.

On je napomenuo da u novom filmu hrvatskog režisera Kristijana Milića “Broj 55”, koji je navodno snimljen po istinitom događaju, ustvari “istina ima drugačije lice” i da su pravi branioci bili Srbi, a ne Hrvati, kako je to u fimu prikazano.

“Mnogo godina prije nego što je film snimljen razgovarao sam sa Radom Komlencem, vlasnikom kuće broj 55 u Kusonjama kod Pakraca, u kojoj se u jesen 1991. godine odigrao događaj i po kojoj je nazvan film, i koji mi je posvjedočio da je tokom sukoba pripadnika Zbora narodne garde /ZENGE/ i Teritorijalne odbrane Kusonje poginulo 18 Hrvata, ali i pet Srba”, naveo je Štrbac.

On je u rubrici pisma “Večernjih novosti” naglasio da mu je Komlenc svjedočio da su se Hrvati, koji su u selo upali sa oklopnim vozilom “srbožderom” da bi popalili i pobili sve srpsko, sklonili u njegovu kuću kada su ih Srbi pogodili i tamo svi izginuli, jer se tokom 25 časova pregovora nisu htjeli predati.

“U toj akciji poginuli su i Srbi Dragan Anđelić i Momir Radulović koji su se, kada je, zapucalo sklonili u Komlenčevu kuću, ne znajući da su u njoj Zenge i obojica su zadavljeni žicom. U pucnjavi su nastradali i Ignjatije Miličević, Đorđe Lalić i Luka Vukosavljević”, dodao je Štrbac.

On je naglasio da je od Komlenca saznao da je tri godine kasnije na tom mjestu i toj adresi, prilikom komemoracije poginulim Zengama, stradalo još troje ljudi jer je u kuću podmetnuta mina i da je Srbin – Rade Komlenc 1995. godine bio uhapšen i osumnjičen da je postavio minu, iako četiri godine nije dolazio u rodno mjesto.

Štrbac je podsjetio da je Komlenc izgubio svaku mogućnost da vrati svoju imovinu, s obzirom da je grad Pakrac proglašen za vlasnika njegove zemlje i kuće, gđe je u međuvremenu izgrađena kapela “hrvatskim braniteljima”.

“Izgubio je sve sporove na svim nivoima pred hrvatskim sudovima, uključujući i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Kroz sudske sporove, koji su trajali desetak godina. Rade Komlenc više ne ide u rodne Grahovljane, ni u Kusonje gđe je nekada imao kuću na broju 55”, dodao je Štrbac.

On je naglasio da mu je Komlenc nedavno rekao da bi tamo otišao kada bi konačno pronašli ostatke njegovog oca Jove, koji je ubijen 1991. godine, da ih sahrani.

“Reče mi i da bi, da ima para i on snimio film o istom događaju. U njegovom filmu, za razliku od Milićevog, Srbi bi bili branioci svojih ognjišta”, dodao je Štrbac.

(Veritas)

KOMENTARI



2 komentara

  1. ilija says:

    Nista drugo nije ni ocekivati tudja djela prisvajaju a svoja nedjela Srbima pripisuju.

  2. Smajo says:

    Srbin je uvijek u pravu. Malo morgen bato.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *