БОЛИВИЈА ПРОГЛАСИЛА ПОТПУНУ НЕЗАВИСНОСТ од Ротшилд банкe

BOLIVIJA PROGLASILA POTPUNU NEZAVISNOST od Rotšild banke

25 jula 2017

U novembru prošle godine je Bolivija postala najnovija zemlja koja je izbacila Rotšild banke iz svoje države, a predsednik Evo Morales je najavio da Bolivija više neće odgovarati na pritisak ili finansijske ucene američke vlade ili međunarodnih bankarskih institucija koje su pod kontrolom Rotšilda.

Nešto malo više od šest meseci kasnije, bolivijski predsednik Evo Morales je proglasio “potpunu nezavisnost“ od međunarodnog bankarskog kartela i Rotšildovih međunarodnih organizacija za kreditiranje novca, prenosti Telesur TV.

“Na dan poput današnjeg je 1944. godine završena Ekonomska konferencija u Breton Vudsu (SAD), na kojoj su uspostavljeni MMF i Svetska banka,“ napisao je Morales na Tviteru. “Ove organizacije su diktirale ekonomsku sudbinu Bolivije i celog sveta. Danas možemo reći da smo potpuno nezavisni od njih,“ rekao je predsednik Morales za Telesur TV.

Morales je rekao da je prošla zavisnost Bolivije od agencija koje su pod kontrolom Rotšilda bila toliko velika da je Međunarodni monetarni fond imao kancelariju u vladi Bolivije, pa čak su i učestvovali na njhovim sastancima.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svetska banka kojom dominira SAD su bili glavni akteri u globalnom ekonomskom krajoliku od njihovog osnivanja 1944. godine. Ove međunarodne bankarske organizacije, koje su u privatnom vlasništvu bankarske porodice Rotšild, prvo vrše pritisak na narod uz pomoć deregulacije njihovog finansijskog sektora, omogućavajući privatnim bankama da pljačkaju njihove privrede.

Kada su vlade tih država prisiljene da spasu svoj deregulisani finansijski sektor, MMF i Svetska banka uspostavljaju kreditni paket u tajnosti centralnih bankara i ministara finansijskih poslova koji potkopavaju nacionalni suverenitet i prisiljavaju države da usvoje politiku štednje koja šteti radnicima, porodicama i državi.

Bolivija je postala prva južnoamerička zemlja koja mudro postupila pred ovim lukavstvom. Oni su naporno radili kako bi stekli finansijsku nezavisnost i sada su u procesu izbacivanja banaka koje su pd kontrolom Rotšilda iz svoje zemlje.

True Activist izveštava: Pre nego što je Evo Morales preuzeo dužnost predsednika, Bolivija je patila od posledica mera štednje i privatizacije nametnutih od strane MMF-a i Svetske banke koji su iskorišćavali ljude i resurse. Bolivija je takođe bila i najsiromašnija nacija Južne Amerike. Iako je Bolivijski narod, kroz snažan narodni otpor tokom perioda od nekoliko godina, bio u mogućnosti da zaustavi neke od najgorih privatizacija – naročito privatizaciju snabdevanja vodom, mnogi od okova koje su nametnule te institucije koje su pod kontrolom Rotšilda, su ostali.

Morales, koji je postao 80. predsednik Bolivije 2006. godine, bio je prvi predsednik koji je došao iz većinskog autohtonog stanovništva Aymara, i od tada je fokusiran na smanjenje siromaštva i borbu protiv uticaja SAD-a i multinacionalnih korporacija u Boliviji. Deset godina kasnije, Morales je uspeo da transformiše Boliviju u najbrže rastuću južnoameričku ekonomiju uz održavanje uravnoteženog budžeta i smanjenje njenog nekada pogubnog državnog duga.

Bolivijska nova ekonomska nezavisnost je sada osnažila Moralesa da odbije iste te institucije koje su nekada vrebale njegovu zemlju. Prošle godine je Morales najavio da Bolivija više neće ogovarati na zahteve i ucene SAD-a, Svetske banke ili MMF-a.

Tokom posete Tariji na jugu Bolivije, Morales je rekao: “Ranije, kako bi dobili kredit od MMF-a, mi smo bili prisiljeni da se odreknemo dela naše zemlje, ali smo se oslobodili ekonomski i politički, i mi više ne zavisimo od drugih zemalja ili institucija.”

Morales je učinio mnogo više od zabrane međunarodnog bankarskog kartela. Moralesova administracija je napravila ogromne transformacije u ovoj naciji.

American Herald Tribune izveštava: Brojke govore za sebe: nacionalizacija nafte i gasa, smanjenje siromaštva sa 60% na manje od 40%, smanjenje stope nepismenosti sa 13% na 3%, trostruko povećanje BPD-a sa prosečnim rastom od 5% godišnje, učetvorostručena minimalna zarada, povećanje državne pokrivenosti na svim poljima, i razvoj infrastrukture u komunkacijama, saobraćaju, energetici i industriji.

I iznad svega, stabilnost, neuobičajena reč u problematičnoj političkoj istoriji Bolivije, koja je od danas, uz ekonomske krize koje doživljavaju mnoge zemlje u regionu, prava privilegija.

Webtribune.rs

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Verovatno ce ga na kraju unistiti, ali je ovo jedan od najvecih heroja naseg vremena. Que viva Morales!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *