БОЉЕ ДА НИКО НИЈЕ ДОЛАЗИО У ЛИБИЈУ – ПОЧИЊЕ ПАКАО: Руси после МИГ-29 и СУ-24 послали и системе БУК

BOLJE DA NIKO NIJE DOLAZIO U LIBIJU – POČINJE PAKAO: Rusi posle MIG-29 i SU-24 poslali i sisteme BUK

18 juna 2020

Kako se saznaje, borbeni avioni MiG-29 i bombarderi Su-24, koji su se pojavili u vojsci generala Haftara (LNA), sada su zaštićeni ruskim sistemima protivraketne odbrane Buk.

Ranije, ovi sistemi nisu navedeni u arsenalu Libije, što je ponovo izazvalo dosta optužbi protiv Rusije u vezi s isporukom oružja visokih performansi snagama LNA.„Raketni odbrambeni sistemi srednjeg dometa (M1-2 ili M2) prebačeni su u vazduhoplovnu bazu Al-Džufra Libijskom nacionalnom vazduhoplovstvu kako bi se zaštitili od napada turskih boraca F-16! Ovde se nalazi i nekoliko raketnih sistema Pancir koji dolaze iz UAE-a“, rekao je vojni analitičar sa Malte Babak Tagvej.

Posle iznenadnog ulaska turske vojske u Libiju, Turci su imali znatnu prednost jer su uveli na ratište bespilotne letilice i to dve vrste, jedne koji su imali izviđačke performanse i druge koje si imale napadačke odlike.

U početku su Haftarove snage trpele poraze a Turske trupe izmešane sa trupama Saraja brzo si napredovale.

Međutim dogodio se za zapadne analitičare neočekivani obrt jer su u Libiju ušli ruski borbeni avioni bez ruskih oznaka i sa srpskim pilotima na ratištu napravili ršum, oborivši znatan broj bespilotnih turskih letilica, i razorivši uporišta Turaka i Sarajeve vojske.

Ulaskom novih ruskih raketnih sistema na libijskom ratištu sada zaista počinje haos. To turske trupe ne mogu preživeti, jer treba se setiti da su Turci ušli i u Siriju gde trpe poraze.

Turska nema kapacitet da vodi dva rata u dve odvojne teritorije.

Da podsetimo, U Libiji se trenutno vode oružani sukobi pristalica različitih administracija:Vlade predvođene premijerom Fajez al-Sarajem, koju priznaju Ujedinjene nacije, i administracije koju predvode pobunjeničke snage pod vođstvom generala Kalifa Haftara inače naslednika Gadafija jer je uspeo da ujedini pod svoju komandu većinu plemenskih vođa Libije.U Moskvi su 13. januara održani pregovori između pomenutih vođa sukobljenih strana. Prisutni su bili i članovi ministarstava spoljnih poslova Rusije i Turske.

Na sastanku je Haftar obavestio Rusiju o uslovima za nastavak pregovora o potpisivanju mirovnog sporazuma u ​​Libiji.

Prema Haftarovim zahtevima, milicije koje su delovale u Libiji dužne su da predaju oružje u periodu od 45 do 90 dana. Ovaj proces trebalo bi da kontroliše posebna komisija koju je osnovala LNA zajedno sa UN-om.

Haftar je takođe odbio da prizna Tursku kao posrednika u rešavanju situacije u Libiji, jer turska strana nije neutralna i podržava Vladu nacionalnog sporazuma (GNA).

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Srbija cveta says:

  Osim Mig-a, Su-a i Buk-a ima tu brate i zlata, dijamanata i mnogo nafte, nisu stigli sve da pokradu od Gadafija a nisu ni mogli naravno. Ko pre devojci njemu devojka, a libijke su lepe bre, nešto kao romo-srpkinje. Idealna genetska kombinacija. Dok nama treba dodati još malo i kineske genetike jer su oni već stekli imunitet na kovid - II talas.

  • opet ja says:

   Romo-Srpkinje??? Tebi nije dobro. Kakvi bre sad srpski piloti na Migovima 29?? Da nisu ti Bukovi stigli preko Egipta?!

  • uddu says:

   Romo-srpkinje ! au,kada neki budu ovo videli,razapeće te !

 2. persida says:

  Kome pomazu Ameri i Rusi, taj je vec pokojan-pokopan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *