БОЛНА ИСТИНА ЗА СРБИЈУ стигла из Брисела

BOLNA ISTINA ZA SRBIJU stigla iz Brisela

4 decembra 2018

Pokušaj evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana da vlasti u Prištini nagovori da odblokiraju regionalnu saradnju i trgovinu i da se vrate dijalogu prošao je bez uspeha. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj jasno je poručio visokom predstavniku EU da odluka o taksama na robu iz Srbije može biti ukinuta tek kada Srbija prizna Kosovo.

Na pitanje da li je to što su prištinske vlasti ignorisale poruku EU pokazatelj da je briselska politika kapitulirala, politički analitičar Dragomir Anđelković za Sputnjik kaže da je ovo kraj čitavog briselskog procesa, a ne samo krah autoriteta Evropske unije na Balkanu.„Ako EU, koja je posrednik u pregovorima i koja je garant realizacije svega onoga što je dogovoreno, nije u stanju da obuzda Prištinu u najgrubljem kršenju svih ranijih dogovora, ne vezanih za Briselski sporazum nego za ono što je prethodilo tom sporazumu, za CEFTU, onda definitivno Srbija mora da izvuče pouke da sama sebi mora da bude dovoljna u odbrani nacionalnih interesa i da se samo na sebe oslanja“, kategoričan je Anđelković.

Kako kaže, Srbija mora pod hitno da poništi sve ono što je tokom pregovora u Briselu dala Prištini.

„Moramo da uspostavimo sve institucije države Srbije koje su postojale pre Briselskog sporazuma, pre 2013. godine, uključujući i civilnu odbranu kao model samozaštite Srba na severu. Moramo da uspostavimo srpske opštine i druge srpske organe vlasti, a država takođe treba da započne proces preispitivanja i ukidanja sistema integrisane kontrole administrativne linije, uspostavljena 2011. godine tokom pregovora Borka Stefanovića sa Prištinom“, smatra Anđelković.

Kako napominje, mora da se poništiti sve ono što su Prištini dale ova, kao i prethodna vlast, odnosno sve ono što je dato od 2011. godine do danas.

„Pokazalo se da je Brisel, koji je trebalo da garantuje tu vrstu međusobnih odnosa Prištine i Beograda, odnosno srpske i albanske zajednice na Kosovu, nemoćan. U tom slučaju, Srbija mora da se vrati sebi“, poručuje Anđelković.

Na pitanje koliko je realno očekivati takav potez vlasti u Beogradu, sagovornik Sputnjika kaže da ukoliko Srbija tako ne postupi, nema pravo da se žali ni na Prištinu ni na Brisel, i sama je kriva za ono što će se desiti Srbima na severu Kosova.

„Naprosto, ako jedan aranžman koji podrazumeva dvostrani odnos i garancije treće strane, u ovom slučaju Evropske unije, ne funkcioniše, onda moramo sami da se branimo. Ako se ne branimo i ne preduzmemo mere za odbranu, onda smo sami preuzeli odgovornost za sve ono što će se desiti, a sada se dešava to da Priština ugrožava srpske interese na severu na način na koji nikada ranije nije mogla“, zaključuje Anđelković za Sputnjik.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. Barakuda says:

  Ovo je produkt AVAVA-ove politike gmizavca bez stava i kičme ! Njemu je Angela tata i mama, strina i tetka, ne znam šta tek sada radi po kinesoj i ruskoj ambasadi ? Ostavka na negativnu politiku za Srbiju !!!

 2. Bajka says:

  da su infantilni političari bili edukovani u najranijem uzrastu,znali bi da zla maćeha n i k a d a neće podržati Pepeljugu već svoje zloćudne ćere.

 3. Budi Bog s nama says:

  Dobro jutro Kolumbo! Dragi naši političari, pa mi komentarišemo i stalno vam otkrivamo i Brisel i Ameriku, a vi se tek sad resetujete na vreme pre Brisela? i to neće moći jer vam treba "zdrav" kapital, a on dloazi iz MMF-a sa posebnim dozvolama i uslovima za korišćenje istog. Znači opet mrka kapa, ako srbina na kosovu ima srp, kuku i motiku, može to da podigne ali ovi imaju snajper, sasvim dovoljno oružje jer ni srba tamo nema tako puno.

 4. Milax says:

  Sa ovo zemaljske strane - Kosovo je jos jedna Americka teritorija u Evropi.Kosovo je Bondstil, najveca Americka vojna baza u Evropi.Kosovo je kontaminirana zona sa velikom radijacijom.Sa ono zemaljske strane Kosovo je nasa rana, nasa kolevka, nasa dusa,nasa osnovna celija, nas pocetak i nas kraj.

 5. Budi Bog s nama says:

  Iz Brisela je i svaka laž bolna a šta ćemo tek sada kada dolazi istina? Da tražimo azil u Albaniji kod Edija? Završio se film iz Brisela "Nežnost i laži" sada dolazi "Brutalnost i istina". Pa ko još sme da govori istinu? Čuj radio Brisel na srednjim talasima govori?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *