BOLNE USPOMENE: Zara povukla majicu koja podseća na uniformu u koncentracionim logorima

BOLNE USPOMENE: Zara povukla majicu koja podseća na uniformu u koncentracionim logorima

27 avgusta 2014

zara5Modni lanac Zara povukao je iz prodaje dečju majicu na pruge nakon što je njen dizajn izazvao talas negodovanja na društvenim mrežama zbog velike sličnosti s odelom koje su jevrejski zatvorenici nosili u koncentracionim logorima za vreme Drugog svetkog rata.

Majica ima veliku žutu zvezdu koja, iako na njoj piše „Šerif“, veoma liči na Davidovu zvezdu koju su Jevreji bili prisiljeni da nose u doba nacizma, dok njene tamnoplave pruge još više podsećaju na uniformu logora smrti.

Prodavana po ceni od 12,95 evra, majica je bila deo kolekcije namenjene za novu školsku godinu koja se pojavila u Zarinoj onlajn prodavnici.

„Dizajn je inspirisan zvezdom koju su nosili šerifi u američkim vesternima i nema nikakve veze sa navedenim konotacijama“, izjavila je predstavnica čuvenog španskog brenda.

„Razumemo da u tom pogledu postoji nelagodnost i svakako se izvinjavamo našim klijentima“, dodala je ona, prenose strani mediji.

Zara, koja pripada grupaciji Inditeks, je i 2007. godine bila kritikovana zbog sličnog gafa – tašne na kojoj je bio izvezen kukasti krst.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *