БОЛТОН: Међународни кривични суд у Хагу је нелегитиман, то је опасна институција

BOLTON: Međunarodni krivični sud u Hagu je nelegitiman, to je opasna institucija

20 marta 2023

Bivši savetnik američkog predsednika Džon Bolton kritikovao je odluku Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda nalog za hapšenje ruskog lidera Vladimira Putina, jer u tome vidi pretnju diplomatskom rešenju krize u Ukrajini.

„Ako želite da dođe do pregovora, da li mislite da će nalog za hapšenje Vladimira Putina to učiniti manje ili više verovatnim?“, upitao je Bolton, inače jedan od jastrebova u američkoj politici, tokom gostovanja na televiziji „Skaj njuz“.Prema njegovom mišljenju, Međunarodni krivični sud je veoma opasna institucija.

„Smatram, i tako je već dugi niz godina, da je Međunarodni krivični sud u osnovi nelegitiman i SAD ne bi trebalo sa njim da sarađuju. MKS je nelegitiman, jer je to vršenje državne vlasti u vakuumu, bez ikakvih ustavnih okvira koji bi ga obuzdavali“, objasnio je bivši američki zvaničnik.

Međunarodni krivični sud je 17. marta izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i komesarke za prava dece Marije LJvove-Belove zbog optužbi za navodno „ilegalno deportovanje“ ukrajinske dece.

Ruski zvaničnici su veoma oštro osudili nalog za hapšenje Putina, ukazujući da on nije pravno obavezujući i da je apsolutno ništavan.

Predsednik Dume Vjačeslav Volodin upozorio je da je ta odluka jedna vrsta agresije na celu zemlju, jer se napad na predsednika tumači i kao napad na Rusiju.

(RT Balkan)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pingback: BOLTON: Međunarodni krivični sud u Hagu je nelegitiman, to je opasna institucija – Sedma Sila

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *