БОЛТОН: САД немају у плановима војну операцију против Ирана

BOLTON: SAD nemaju u planovima vojnu operaciju protiv Irana

10 novembra 2018

DŽON Bolton – pomoćnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost – izjavio je da Sjedinjene Države ne planiraju vojnu operaciju protiv Irana.

Čak ni u slučaju da Teheran – zato što je to učinio Vašington – istupi iz sporazuma koji je 2015-te potpisao sa šest velikih sila o svom atomskom programu kojim je pristao da prekine obogaćivanje uranijuma.

„Toga nema u našim planovima. Predsednik Tramp – naveo je Bolton – ne smatra da Iran planira da izađe iz sporazuma“.Bolton je naglasio da ne veruje da se Iran – iako nije objavio da istupa iz sporazuma – trenutno pridržava obaveza koje je tim dokumentom preuzeo:

„Video sam ubedljive dokaze da su Iranci u određenom smislu već izašli izvan limita utvrđenih sporazumom. Ne isključujem mogućnost da oni taj sporazum krše tako da mi to jednostavno ne znamo“.

Ovako su Amerikanci tvrdili da Sadam Husein poseduje oružje za masovno uništavanje.

Pokazalo se da su smišljeno lagali da bi mogli da se poduhvate rušenja iračke vlasti i temeljnog uništavanja te bliskoistočne zemlje.

Mada Bolton o tome ćuti, krenuli bi oni – nema sumnje – na Iran da ta zemlja nije mnogo bolje naoružana nego što je bio Sadamov Irak.

I da se u Vašingtonu ne računa će mu posao završiti surove i sveobuhvatne ekonomske sankcije protiv Irana.

Iran i „šestorka“ – Rusija, SAD, Britanija, Kina, Francuska i nemačka – potpisali su „atomski sporazum“ 14. jula 2015-te.

Administracija Baraka Obame čak ga je proglašavala jednim od „istorijskih dostignuća“ njegove vladavine.

Tramp je u maju objavio da izvodi SAD iz tog sporazuma.

Sankcijama koje je kompletirao 5. novembra želi da izvoz iranske nafte svede na nulu

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *