БОМБА ИЗ АМСТЕРДАМА: ЕУ условљава Србију да буде стециште за мигранте! СРБИЈА ОДУСТАЈЕ ОД ЕУ ИНТЕГРАЦИЈА!?

BOMBA IZ AMSTERDAMA: EU uslovljava Srbiju da bude stecište za migrante! SRBIJA ODUSTAJE OD EU INTEGRACIJA!?

7 februara 2016

93541168-FF02-49AA-BC07-FB29608F3D29_mw1024_s_nVažno je zadržati evropski pristup zemljama Zapadnog Balkana koje su deo izbegličkog koridora i pomoći im u izlaženju na kraj sa tim teškim problemom, poručio je ministar spoljnih poslova Holandije Bert Kunders, dodavši da su svi evropski šefovi diplomatija to danas jednoglasno istakli.

Kunders očigledno problem izbeglica ne vidi kao „evropski problem“, nego „problem Zapadnog Balkana“, a sve bi moglo eskalirati na nivo na kom će Srbija biti primorana da odustane od EU integracija.

Ukoliko se izvede finalni zaključak današnjeg susreta EU lidera u Amsterdamu, jasno je da EU ne vidi drugo rešenje za izbeglički talas koji potresa Evropu sem Zapadnog Balkana kao stecišta migranata i izbeglica, čemu su se javno usprotivili već više puta zvaničnici Srbije, ali i drugih zemalja Zapadnog Balkana.

Podsećamo, srpski zvaničnici su u više navrata ponovili da Srbija neće biti sabirni centar za izbeglice, a sam premijer Srbije, Aleksandar Vučić, već mesecima ponavlja da očekuje rešenje na nivou EU, međutim, toga nema, što je potvrdio i Sebastijan Kurc, šef diplomatije Austrije.

Kurc je rekao da je evropsko rešenje daleko, ali je takođe kao Kunders istakao ideju da „Zapadni Balkan štiti“, kako kaže, „jezgro šengenskog prostora“.

„Ono što bi eventualno moglo funkcionisati, a na tome trenutno radimo, jeste da u saradnji sa Slovenijom, Hrvatskom, ali i Srbijom i Makedonijom, štitimo jezgro Šengenskog prostora“, poručio je Kurc.

Sve ove turbulencije ukoliko eskaliraju u otvorenu konfrontaciju EU sa Zapadnim Balkanom, mogle bi premijera Srbije i vladu Srbije dovesti do odluke o odustajanju od EU puta, jer on jednostavno neće više biti moguć.

Da je put Srbije ka EU već u mnogome blokiran, svedoči i današnji apel Ivice Dačića, šefa srpske diplomatije, u Amsterdamu koji je pozvao EU lidere da „ubrzaju evrointegracije Srbije“.

On je na neformalnom sastanku o izbegličkoj krizi u Amsterdamu zamolio ministre spoljnih poslova članica EU da odobre Izveštaj o ispunjenosti merila za otvaranje za poglavlje 23 jer je to, kako je objasnio, preduslov za ostvarenje planirane dinamike i otvoranje poglavlja 23 i 24 tokom holandskog predsedavanja, saopšitlo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Važno je da ne preduzimamo samo jednostrane mere, već da zadržimo zajedničku evropsku perspektivu“, rekao je Kunders, čija zemlja predsedava EU, na konferenciji za novinare posle neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova Unije i zemalja kandidata o migrantskoj krizi u Amsterdamu. I pored ove izjave, jasno je da se vruć krompir prebacuje na Zapadni Balkan.

Pored Srbije, tu su i Makedonija i Bugarska

Ministri EU su danas razmatrali i mogućnost slanja veće pomoći Makedoniji kako bi se bolje zaštitile evropske granice, umesto da se oslanjanju na Grčku, prenosi AP.
 

„Ako Grčka nije spremna ili sposobna da zaštiti Šengen zonu i ne prihvata pomoć od EU, onda nam je potrebna druga odbrambena linija, a to su očigledno Makedonija i Bugarska“, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na današnjem sastanku.

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Poposki posle sastanka je izjavio da nije važno kako će se ta pomoć tehnički zvati.

„Najvažnije je da imamo ljude i opremu da možemo da kontrolišemo granicu i sprovodimo registrovanje tamo gde bi ljudi trebalo legalno da prelaze granicu“, rekao je on, dodavši da je Makedonija već uposlila u te svrhe svoju vojsku.

Na sastanku u Amsterdamu je učestvovao i šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc, koji je ocenio da vlada u Atini i dalje potcenjuje razmere izbegličke krize.

Komesar EU za proširenje Johanes Han izjavio je danas, uoči sastanka, da je neophodno pronaći zajedničko evropsko rešenje za izbegličku krizu kako bi se izbeglo da zemlje Zapadnog Balkana postanu „parking za izbeglice“.

On je ukazao da je potrebno pronaći evropsko rešenje izbegličke krize i upozorio da pojedinačne odluke zemalja mogu da imaju domino efekat.

„Šengen je simbol Evrope i ne smemo da dozvolimo da on propadne“, naglasio je Han.

Dačić: Ne možemo biti sabirni centar za izbeglice

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija kredibilan partner EU u izbegličkoj krizi, ali da ne može da dozvoli da postane sabirni centar za izbeglice.

Na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU i zemalja kandidata u Amsterdamu Dačić je upozorio da bi za Srbiju i za čitav region bilo posebno opasno ukoliko bi došlo do lančane reakcije drastičnog smanjenja propusne moći ili zatvaranja granica, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Time bi se, kako je upozorio, zaustavio protok migranata i uzrokovalo njihovo masovnije i duže zadržavanje na teritoriji Srbije, što bi za nas predstavljalo izuzetno opterećenje. Srbija takođe, kako je rekao, nije u mogućnosti da primi nazad migrante koji su tranzitirali preko naše teritorije, a nisu dobili azil u EU, jer za to nemamo niti kapaciteta niti sredstava niti smo prva zemlja ulaska.

On je podsetio da je Srbija spremna da pruži privremeni smeštaj za nekoliko hiljada migranata i da je sopstvenim sredstvima opremila dodatne smeštajne kapacitete za 3.000 ljudi, te da nastoji da to učini za još 3.000, ukoliko nam bude pružena konkretna finansijska podrška EU.

To je više nego što su ponudile neke zemlje EU, rekao je on i dodao da je Srbija jedina zemlja koja nije članica EU koja je na makedonsko-grčku granicu uputila 20 pripadnika MUP-a i izrazila nameru da poveća ovaj broj.

Osim toga, na donatorskoj konferenciji za Siriju, održanoj u Londonu pre dva dana, Srbija je izdvojila 500.000 evra za pomoć sirijskoj deci putem UNICEF-a.

„Sve vreme krize bili smo i ostaćemo predvidljiv i kredibilan partner Evropske unije”, istakao je Dačić.

KOMENTARI19 komentara

 1. freelander says:

  Kome si ti partner, jado? Njima ne trebaš, a nama štetiš. Gubi se!

 2. pravdaa says:

  Dačić da nešto zna nebi nosijo svinjsku glavu samo ako mu je ne usolimo usmrdeće se kao Vučićeva.

 3. ZoranM says:

  Kakve veze naslov ima sa sadržajem teksta? Pa zar je neophodno koristiti ovakve „navlake“?

 4. stanko says:

  Dele nase mukom stecene pare za Sirijsku decu. Sve bi bilo u redu da nasa ne gladuju. Vucic hoce g=da se dodvori zapadnim banditima. Oni su izazvali svu mmuku i rat u Siriji. Neka Nemci i njihovi saveznici , pre svih Velika Britanija i Francuska, neka oni palcaju. Sta Srbija ima sa ratom u Siriji// pitam Vucica, zasto ide medju te sotone i zasto daje nas novac. Ko zna gde ce te pare zavrsiti. U cijem dzepu, deci sigurno nece dati. sve smo to mi prosli.

 5. Harry Neron says:

  Ako vam ne odgovara da se zatvori granica prema Grčkoj i Turskoj na relaciji Makedonija-Bugarska još lakše je zatvoriti granizu na relaciji Rumunska-Mađarska-Frvatska prema vama i Bih ali u otm slučaju postačete sabirni centar ( hot spot) za izbeglice.

 6. Laki says:

  Citat : Kurc je rekao da je evropsko rešenje daleko, ali je takođe kao Kunders istakao ideju da „Zapadni Balkan štiti“, kako kaže, „jezgro šengenskog prostora“. Pa 500 godina su nas koristili da zadrzavamo turke da ne idu u evropu - i jos su na nama zaradjivali prodavajuci nam oruzje za to . E pa dosta je bilo, sad nek to radi neko drugi !

 7. freelander says:

  NATO priprema teren da turskoj pokloni Srbiju kao koloniju. Zapravo njen centralni deo. Vojvodinu će pokloniti hrvatskoj. Sve na to ukazuje. Razmislite sami. Iznenadna najezda migranata. Svi idu preko Srbije, niko preko bugarske, rumunije, albanije, crne gore. Turska zamajava Ruse u Siriji. Vučić anestezira srpsku javnost najavom izbora (kojih može biti, ali i ne mora). Pretnja da će u Srbiju vratiti viškove izbeglica koji nemačkoj ne trebaju. Austrija hoće da pošalje svoju policiju da "pomogne" oko migranata. Ako nam pošalju veliki broj, austrijska policija će biti nemoćna i pozvaće u pomoć NATO. I tako na mala vrata okupacija bez ispaljenog metka. Izmedju ostalog i zbog toga dosad nije bilo investicija u srbiji. Zbog tog plana nas ne pripuštaju u EU. Ova srpska vlada sve ovo verovatno zna ili bar naslućuje. I pristaje na sve. Gde ste, patriote, gde ste lideri opozicionih stranaka? Šta radite, čemu se nadate? O čemu mislite, ako ne o svojoj zemlji? O svojim guzicama? Sram vas bilo sve od reda!

 8. MickoNY says:

  Kakav naslov...kretenski .taman sam se ponadao da su se ovi nasi zahvalili nasim "evropskim prijateljima' i da vise nismo zainteresovani , a ono nista , osim par idiotskih izjava idiota i stetocine Dacica, opet se dupeuvlaci,i bruka nas.Odvratan potez premijera, dok mu srpska deca gladuju ,on se razbacuje nasim parama, da bi se dodvorio svojim stranim gazdama...bljuuuuuuv

 9. LASER says:

  Trebali ste tu bagru davno odhebat...

 10. DRAGANešković says:

  Sve minule zemlje sadašnje Evropske unije vekovima su kolonizirale sve ove zemlje iz kojih danas narod beži, odlazi, i mesto taj račun koje su napravile eksploatisanjem i genocidima, da ipak to priznaju i plate, guraju to po tuđi tepih, guraju to pod tepih Srpskog naroda. "HERAKLIT" je po o davno, davno, davno, davno rekao, citiram; NAJBOLJA ŠKOLA; NAJBOLJI FAKILTET JE SAM ŽIVOT, JEST DA JE NAJSKUPLJI, ALI JE NAJBOLJI". Srpki narod je ne prosvećen i ima zamućenu svest, ništa nije naučio od svojih predaka a ni iz svog tekućeg minulog življenja, poražavajuče, ali je to tako. ........................................................................................Dr. Karlo Kodlec, „ Prvobitno slovensko pravo pre 10 veka, izdanje 1924 godine „Izdavačka knjižarnica Goce Kona Sve granice su se menjale oružjem i sve granice se brane i čuvaju oružjem, samo Srbi sami sebi skidaju gaće i veličaju svoj indentitet u pogibiji i smrti. Srbi su složni samo u smrti, dok u životu su između sebe najveći smrtni neprijatelji. Srbi danas nemaju državu, jer država ima svoje granice i u ikviru svoje državnosti svi su jednaki u pravu, danas to je bajka za ludake. Srpski individualizam je same Srbe dove u današnje pogubno unišatavjće i nepostojeće ne življenje. Dr. Karlo Kadlec jr napisao studiju “PRVOBITNO SLOVENSKO PRAVO PRE DESETOG VEKA”, koju je 1924 godine štampala Izdavačka Knjižarnica Goce Kona. Glava 1; stana 9: Moglo bi se kazati, da mala energija i meki karakter ne bi morali Slovene sprečiti da obrazuju veću državu mada ovde, gde je na velikoj tetitoriji živelo više srodnih Slovenskih plemena u susedstvu. Ali u takvim slučajevima opet neku drugu crtu slovenskog karaktera, koji na žalost nije dosad iščezao. U odnosima sa strancima Sloveni se javljaju dosta meki i popustljivi, ali između sebe su svadljivi i nepokorni. Istorija nam stalno priča, kako jedan slovenski narod ili jedno slovensko pleme istupa s oružjem protiv drugog. Ruski letopis poziv Varjago-Rusa od strane Slovena, koji su stanovali na Ilmenskom jezeru, i od strane Fina objašnjava samo tim, što " je ustao rod na rod, između sebe su se mrzeli i počeli su sami s sobom ratovati" Prokopije, vizantiski pisac šestog veka, u svom delu o Godskom ratu, priča ovako: Ovim plemenima, Sklavenima i Antima, ne vlada jedan, nego od starine žive u demokratiji i zbog toga uvek zajednički vrše poslove i prijatne i neprijatne "Mabrikije, autor Strategikona (582-602): Plemena Sklava i Anta istog su načina života i običaja i slobodna, i nikako se ne daju u ropstvo, ili podaništvo" Pa zatim: "Žive bez vlasti u međusobnoj mržnji, i ne poznaju reda. kako kod njih vlada razlika mišljenja, ali se ne slože ili ako se i slože ipak drugi prekoračuju brzo ono, što se odredi. pošto su svi strasno jedni protiv drugih. i pošto niko nije voljan da ustupi drugom. Kako je među njima mnogo poglavara, pa su nesložni među sobom, nije neumesno neke od njih premamiti ili rečima ili poklonima, a naročito one bliske granici, a napadati druge, da ih ne bi neprijateljstvo sve složilo i ujedinilo pod jednu vlast" Ovo je i dan danas uočljivu u neverotanoj velikoj i neizmerljivoj meri prepoznatljivu u Srpstvu, u Srbinu. Živimu u vremenu kad je sistem vrednosti po odavno izmenjen ka opštim vrednostima zajedništa, a što to i dan danas nije uočljivo među Srbima, kao da je ta vrednost hiruškim nožem odstranjena. Izlaz kao da ne postoji. Izlaz uvek postoji. Izlaz postoji za čoveka, izlaz postoji i za narod. Nije da se nadam već verujem u to otreščenje, probuđenje, i suočavanje da se mora nešto svojim ličnim učeščem uraditi i mora se nešto da sebe samo i dati. Lični i opšti izlaskom iz Lavirinta unutrašnjih ograničenja i iz svih sitema kontrolisanih, navođenih, vođenih odnosa ova transformacija iz pojedinačne u opštu, koja svako delovanje na pojedinačnoj razini, jednako močnim akcijama izvodi opštoj, kolektivnoj, globalnoj opštoj narodnoj razini. Izlaz postoji! Pozdrav iz Sunčanog ali vetrovitog Beograda, DRAGANešković

 11. MILAN MILJKOVIC says:

  https://www.youtube.com/watch?v=8SL-RHKXjwA&gl=HR

 12. Blaženi Alojzije says:

  Naslov: SRBIJA ODUSTAJE OD EU INTEGRACIJA!? Tekst: „Sve vreme krize bili smo i ostaćemo predvidljiv i kredibilan partner Evropske unije”, istakao je Dačić. Dezinformacija u naslovu.

 13. Apis says:

  Tako je Blazeni, ti ga uvek imas pravo. A kome ćes danas da popusis, Vučiću ili Vojvodi Nikoliću?

 14. deda mraz says:

  Ma sve je jasno ko dan, ovi Nato smradovi hocej da deo Balkana tj.dve pravoslavne zemlje Makedoniju i Srbiju zagade muslimanima i uniste pravoslavni uticaj tj. da Rusi vise tu vise nikakakav uticaj ne mogu da imaju jer cej im se muslimancine suprostavljati.

 15. Lajla says:

  STA SERU,PUSTAJ MUSLIMANE I TACKA.ZAJEBITE TA GOVNA IZ eu,GURAJ IH SILOM U NEMACKU OTELI NAM POLA DRZAVE A MI DA IH GLADIMO, I JOS DAJEMO NASU BEDU OD PARA PA NASA DECA GLADUJU,KOJI STANDARD IMAJU? O BOZE IMA LI TE? DA TAKVI SATRAPI HODAJU ZEMLJOM.

 16. Lajla says:

  https://www.youtube.com/watch?v=8SL-RHKXjwA IZBORI

 17. skaka 61 says:

  Prvi ministar vlade, zamolio, i životu nisam molio niti odobravam da neko moli u moje ime , recimo da je popušio, e to je već drugo.Ako su izbeglice razlog što Serbija neće ili ne može u Evropu, ponadao bih se njihovom što većem broju.A propusnost granica, pa taman posla, najunosniji posao vrhuške Serbije da se upropasti,stotine autobusa, šiptari kondukteri i turs operateri, pune, plaćaju uputstva daju gde sipati naftu, gde i na koji motel stati i sve tako do Šida , pa opet nazad na Preševo, biznis cveta , a od tih para , pravac na kupovinu zemlje po vojvodini. A poglavlja pa normalno otvoriće se malo pre nekog dana u Aprilu, sretno vam bilo Srbijanci.

 18. svetijovan says:

  Sve ovo sto se desava sa azilantima tj. sa izbeglicama je dobro smisljeno od strane SAD V. Britanije, Saudiske Arabije, a delimicno i EU da se unisti Evropa, a pre svega Pravoslavlje, i nije slucajno sto glavna ruta azilanata - izbeglica ide preko Grcke, Makedonije i Srbije, Drugi krak preko RF. Nije slucajno sto se navodno zemlje EU ne mogu da se dogovore vezano za emigrante, jer oni imaju krajni cilj. Pa su zato doneli Zakon o reamisiji izbeglica, tj. vratice sve one koji im ne mogu biti od koristi, a gde ce ih vratiti, pa naravno na zapadni Balkan, tj. najvise u Srbiju, BiH, Makedoniju, a mozda deo i u Grcku. To rade polako i postupno, tako sto nam navodno kao pomoc salju odredjeni broj pilicajaca i vijnika, a na kraju ce poslati i trupe NATO-a kakobi odrzavali red. I tako ide islamizacija Balkana i porobavljanje itoga. A tu se posebno isticu nasi politicari kao dobrotvori, neznam samo za ci racun, za korist Srpskog naroda sigurno nije.

 19. Rajna says:

  Više policije je poslato da kontroliše nekoliko traktora štrajkača u Zmajevu koji su bili parkirani pored puta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *