БОМБА ИЗ БРИСЕЛА! Жена из Хрватске постаје вођа НАТО пакта!? Срби су је добро запамтили!

BOMBA IZ BRISELA! Žena iz Hrvatske postaje vođa NATO pakta!? Srbi su je dobro zapamtili!

20 jula 2021

Potraga za naslednikom Jensa Stoltenberga na mestu generalnog sekretara NATO fokusirana je na žene lidere iz Istočne Evrope, piše portal Politiko, a kao jednu od mogućih kandidata vidi bivšu hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović.Stoltenbergu mandat generalnog sekretara ističe u septembru naredne godine, a očekuje se da će njegov naslednik ili naslednica biti predstavljen na samitu lidera NATO-a u Madridu, krajem proleća ili početkom leta sledeće godine.

U zemljama članicama je u toku potraga za kandidatom koji će naslediti Stoltenberga, a neki zvaničnici, diplomate i analitičari kažu da je nakon 72 godine postojanja Alijanse krajnje vreme da njeno čelo dođe žena.

Drugi, pak, smatraju da bi, s obzirom na kontinuirano suočavanje sa Rusijom, odabir novog generalnog sekrtara ove vojne alijanse iz istočnoevropskih zemalja bio „važan signal Moskvi“.

Tako su se na vrh liste potencijalnih kandidata osim Grabar-Kitarović iz Hrvatske našli i Dalia Gribauskaite iz Litvanije, kao i sadašnji predsednik Estonije Kersti Kaljulaid.

Politiko podseća da je Grabar-Kitarović, bila prva hrvatska predsednica u periodu od 2015. do 2020. godine, a njena prednost je,kažu, što je već radila u sedištu NATO-a, kao pomoćnica generalnog sekretara za javnu diplomatiju od 2011. do 2014. i u tom poslu je, kako se navodi, bila veoma dobra.

Podsećaju i da je ona doživela neuspeh na reizboru za predsednicu Hrvatske 2019., a tome se pripisuje to što se prestrojila krajnje udesno i pod pritiskom populista ukaljala svoju reputaciju izgubivši ih od bivšeg premijera levog centra, Zorana Milanovića.

Politiko, međutim, konstatuje da se Grabar-Kitarović može pohvaliti jednim od najupečatljivijih rezimea među potencijalnim budućim šefovima NATO-a. Podsećaju da je bila ministarka spoljnih poslova, imala je, kažu, važnu ulogu prilikom apliciranja Hrvatske EU i NATO, a bila je i ambasador Hrvatske u SAD od 2008. do 2011. godine, doprinela snaženju odnosa Vašingtonom, koji će imati presudnu reč u odluci NATO-a.

A, što se Grabar-Kitarović tiče, Politiko piše da su se pojavila i neka pitanja oko potencijalno bliskih odnosa izmedu Grabar Kitarović I ruskog predsednika Vladimira Putina toekom svetskog fubalskog prvenstva u Rusiji 2018., kada je, kako se navodi, tadašnja hrvatska predsednica obučena u prepoznatljivi hrvatski crveno-beli dres – glasno navijala za reprezentaciju Hrvatske.

(Tanjug)

KOMENTARI11 komentara

 1. Gaga says:

  Raspada se NATO

  • Veliki brat says:

   @Gaga Zbog čega to misliš?

 2. Jedan tamo, ne znaš ga ti says:

  Kakvi li su tek ostali kandidati ako je ova najbolja? Otkad je biti ambasador u SAD afirmativna kvalifikacija? I onaj teletabis Đurić je "ambasador" baš tamo. Kolinda, jadnica, glupa je kao tocilo. Dobro, sad ne baš kao Marko (nedostižno je to) ali pametna svakako nije.

  • Veliki brat says:

   Kolinda je bila zamjenica glavnog tajnika NATO-a.

 3. 1980 says:

  Ha ha ha,zena iz prijateljske zemlje na celu prijateljskog saveza.

  • Rafmanjinov says:

   Jadnica

  • Srbski vitez says:

   Da je volela pite prezivala bi se Pitarović, ovako ... pametnom dovoljno. 😁

   • uddu says:

    A-ha-ha-ha ! Genijalno !Ali,pored svega,mnogo je lepa,sigurno je lepša od Stoltenberga !

 4. Kosovac says:

  Lupa Tanjug. Kakav Putin kakvi bakrači. Svi smo gledali, i snimili kako Kolindu pipa za dupe Emanuel Makron.

 5. šiško says:

  Aha, aha! Znači traže most do Rusije!!! Hehehe! Znao sam ja da će se oni kad-tad dozvati pameti. Samo se nadam da će Rusi biti mudri da im ne dopuste da se mnogo približe, jer nato to radi sa dobro razradjenim planom: ili da pokvari savez Rusija-Kina, ili da pokrade znanja o vojnoj tehnici, ili da upotrebi rusku vojsku za popunu svojih raspadnutih redova, a najverovatnije sve to zajedno, jer zapad ne povlači potez pre nego što se uveri da će od njega imati bar dve koristi.

 6. Cp6a says:

  Nije joj tu preporuka šta zna nešto portugalski, nego što je dobra pušipatka. Te uspomene nikad da izblede.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *