БОМБА ИЗ ВАШИНГТОНА! Трамп разматра потез који ће преорати цео свет, на удару НАТО!

BOMBA IZ VAŠINGTONA! Tramp razmatra potez koji će preorati ceo svet, na udaru NATO!

18 januara 2019

Američki predsednik Donald Tramp počeo je razgovore sa svojim osobljem o izlasku SAD iz NATO pakta, preneli su zapadni mediji.

Opšta panika izbila je u redovima zapadnog establišmenta, nakon što su vodeći mediji u Vašingtonu objavili da je Tramp razmatrao povlačenje SAD iz severno-atlanske alijanse.Kako je naveo „Njujork tajms“, ovaj potez, ukoliko bi bio sproveden, umanjio bi uticaj Amerike u svetu i otvorio vrata Rusiji da proširi uticaj u Evropi.

– Stariji zvaničnik predsedničke administracije rekao je za „Njujork tajms“ da je Tramp nekoliko puta tokom 2018. godine privatno rekao da želi da se povuče iz alijanse – preneli su tamošnji mediji.

Sadašnji i bivši zvaničnici SAD, koji podržavaju alijansu, pribojavaju se da bi Tramp mogao da se vrati svojim namerama jer izdvajanja za vojsku koja je tražio od ostalih članica nisu dostigla zadovoljavajući nivo.

Mediji podsećaju i na nepropisno ponašanje američkog predsednika prema NATO saveznicima tokom skupova alijanse, kao i čvrste zahteve koje je iznosio o vojnoj potrošnji.

NATO članovi posebno su u panici nakon što je ostavku podneo i Džejms Matis, sada već bivši sekretar odbrane SAD, koji je bio viđen kao čovek koji je radio za njih. Ulje na vatru dolila je i činjenica da je Tramp obavio razgovore sa Putinom iza zatvorenih vrata, a da detalje sastanaka ne znaju čak ni njegovi najbliži saradnici.

Ističu da će, ukoliko SAD zaista izađu iz NATO, najveću korist imati upravo Vladimir Putin. Organizacija koja postoji od 1949. godine osnovana je da bi sprečila takozvano „agresiju Rusije“ (tadašnjeg SSSR-a) protiv Evrope. Međutim, u proteklih pola veka postalo je jasno da je NATO agresivna, a ne defanzivna, organizacija, koja više nema svrhu.

(RT/NewYork Times)

KOMENTARI4 komentara

 1. Miraš says:

  NATO globalno preduzeće postalo je ekonomski nerentabilno za državu SAD. Ekonomski princip rentabilnosti znači ostvariti što veći dobitak – profit sa što manjim angažovanjem sredstava. Zahtev je maksimizirati dobitak (profit) i minimizirati ulaganja. Ali tokom Sirijskog rata i rata u Avganistanu ostvarili su sasvim suprotno: angažovana i potrošena sredstva rastu, a ostvarenje dobitaka izostaje, nema. SAD finansira sa 75% celu alijansu od 29 članica te sada u promenjenim uslovima i to je suvišno. Od osnivanja NATO-a 1949 godine do danas nijedna NATO članica nije napadnuta, te sa stanovišta nacionalne odbrane državama članicama alijanse takva visoka izdvajanja nisu potrebna. ,,, Ovo odmeravanje o izlasku iz NATO-a u SAD itekako ima smisla jer svetska ekonomska kriza počela je sa američkom finansijskom krizom 2007/08 i američkom hipotekarnom krizom 2007-09. Svetska ekonomska kriza (velika recesija) od 2007-2008 godine do danas nije završena i to je najveća globalna recesija od kraja drugog svetskog rata.

 2. Alex says:

  Obicne gluposti.. .

  • Duca says:

   Upravo, tvrdi pazar, plaši ostale članice da bi od njih pokupio što više para. A kad pokupi, ostaće da je nato pod američkom punom kontrolom, kako je uvek i bilo, samo ostali moraju plaćati kao i Amerikanci.

 3. Miraš says:

  Zamenica šefa Stejt departmenta Andrea Tompson saopštila da SAD počinju izlazak iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa 02.02.2019 godine. Šta će od tada rasporediti SAD u Evropi, da li još nuklearnih raketa? Tako bi Evropljani počeli puno više da rizikuju u pogledu svoje bezbednosti. Nemačka se već izjasnila da ne želi raspoređivanje novih raketa srednjeg dometa. Evropljanima je takodje jasno da SAD nema odgovarajuću odbranu za njih evropske saveznike kada na takav način sa evropske teritorije počnu da izazivaju Rusiju. Na kraju može ispasti da Evropski saveznici neće ni raspored novih raketa i da po starom i dalje neće ni da toliko plaćaju NATO-u.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *