Bor: Dečak preživeo 10.000 volti

Bor: Dečak preživeo 10.000 volti

7 oktobra 2013

trafostanicaMaloletni N.Dž. (15) iz Bora pravim čudom je preživeo strujni udar od 10.000 volti u trafo-stanici u naselju Metalurg, u koju je ušao kako bi izvukao loptu, piše “Blic“.

Ovaj petnaestogodišnjak je zadobio lakše telesne povrede i smešten je u Opštu bolnicu u Boru, gde mu je ukazana lekarska pomoć, navodi taj medij.

„Deca su se igrala u parku pored trafo-stanice kada im je lopta upala u trafostanicu. On je bio najstariji među decom i sa terase, gde je nekada bila kafana, spustio se kroz otvor u trafo-stanicu kako bi izvukao loptu. Ne zadugo nakon što je loptu izbacio kroz prozor, začuo se i vrisak. Moj unuk je kazao ostaloj deci da hitno odu do njegove kuće i pozovu oca, jer ga je udarila struja. Na svu sreću, oporavlja se od zadobijenih povreda“, priča Dušanka, baka povređenog mladića.

Zahvaljujući prisebnosti i hrabrosti komšije Miloša Guševca (20), N.Dž. je nekoliko minuta nakon nezgode izvučen iz trafo-stanice, a onda i prevezen do borske bolnice.

„Bio sam u dvorištu, ispred kuće, kada sam čuo kako vrište deca da je nekoga udarila struja. Odmah smo ja i komšija potrčali do trafo-stanice, a onda i kroz otvor iznad vrata ušli unutra, gde smo i zatekli N.Dž. između rešetaka. Nismo razmisljali ni sekunde, ponajmanje o našim životima, odmah smo krenuli da mu pomognemo i izvučemo na sigurno. Kada nas je ugledao ništa nije govorio, ali je bio u svesnom stanju. Nije mogao da se pomera, pa smo ja i komšija polako uspeli da ga podignemo i izvučemo napolje. Sve skupa nije trajalo duže od 15 minuta. Sreća da je sklopka izbacila u trafo-stanici, to mu je i spasilo život“, priča Guševac.

Dr Igor Maljković, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije Zdravstvenog centra Bor, ističe da je N.Dž. imao veliku sreću, jer je prošao sa lakšim telesnim povredama. „Pacijent je zadobio površne opekotine leđa i ruku. Dobro je što neće biti potrebno hirurško lečenje, a neće ni imati ožiljke. U svakom slučaju, imao je veliku sreću“, rekao je dr Maljković.

N.Dž. je preživeo strujni udar, zahvaljujući pukoj sreći, u trenutku kada je sklopka u trafo-stanici prekinula dovod struje.

„Mladić je izazvao kratak spoj, a na svu sreću sklopka je izbacila u trafo-stanici. Na otvoru iznad vrata su bile rešetke, koje je neko ukrao pre nekoliko dana. Da se to nije desilo, ne bi ni bilo mogućnosti da se uđe u trafo-stanicu. Međutim, učestale su krađe u trafo-stanicama u poslednje vreme. Nedavno su nepoznati počinioci ukrali sa glavne trafo-stanice, koja služi za napajanje celog grada, bakarno uže koje služi za uzemljenje i delove sa jednog od dva glavna visokonaponska trafoa, dok su juče u trafo-stanici u selu Zlot lopovi izvukli više od 100 litara transformatorskog ulja, zbog čega je moglo da dođe do eksplozije trafo-stanice“, rekao je Dragan Milošević, direktor borske Elektrodistribucije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *