Борба Америке и Русије за Србију

Borba Amerike i Rusije za Srbiju

27 februara 2015

pol-procep_620x0 5464Amerika pojačava pritisak na Srbiju da okrene leđa Rusiji i pridruži se sankcijama koje je Moskvi uveo Zapad!

Prema očekivanjima državnog vrha Srbije, u narednim nedeljama i mesecima stezaće se politički obruč oko Beograda, što je juče, u Vašingtonu, nagovestio i američki državni sekretar Džon Keri.

Odgovarajući na pitanja senatora Kristofera Marfija o rastućem uticaju Rusije u Evropi, Keri je pred Spoljnopolitičkim komitetom Senata poručio da se čitav niz evropskih zemalja, a među njima i Srbija, nalazi na „liniji vatre“ kada je reč o odnosima Vašingtona i Moskve.

I Marfi je naglasio da je ono što se dešava u Ukrajini samo vrh ledenog brega kada je reč o uticaju Kremlja u Evropi:

– Rusija maršira u Srbiji sa većim uticajem nego ikada pre. Takvo ponašanje Moskve nije naišlo na adekvatan odgovor Zapada. Neophodni su nam resursi za vođenje takve strategije – naveo je Marfi.

Za Ivana Mrkića, savetnika predsednika Tomislava Nikolića, Kerijeva izjava nije signal zaokreta i radikalizacije američke politike prema Srbiji:

– Bez obzira na to da li će pritisci na nas rasti ili ne, mi ne menjamo državnu politiku i sa tim su upoznati i svi naši partneri. Opredeljeni smo da gajimo prijateljske veze i sa Istokom i sa Zapadom, zalažemo se za mir – kaže Mrkić za „Novosti“.

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić kaže nam da su poruke iz debate Keri – Marfi više slate na druge adrese nego Beogradu, ali je Srbiji signalizirano: tu smo, vodićemo borbu oko uticaja, nećemo se predati.

– Glavne mete informacija iznetih na odboru bile su – javnost SAD u kojoj republikanci plasiraju teze o neodlučnosti američke administracije na polju spoljne politike i izdaji tradicionalnih vrednosti, a zatim i Kongres. Jer, poručeno je da bi Stejt department mogao na bolji način da doskoči širenju ruskog uticaja da je dobio veći budžet, recimo, preko medija. Jer, Glas Amerike je bio jedan od važnih stubova tokom Hladnog rata.

Ivan Vujačić, naš nekadašnjni ambasador u SAD, smatra da ima mnogo zemalja koje će se pre Srbije naći na liniji vatre ili su već na njoj:

– To su najpre one koje se graniče sa Ukrajinom, a članice su NATO. Ne očekujem jačanje pritisaka na Srbiju da se opredeli za neku od strana u sukobu, jer bez obzira na to što smo predsedavajući OEBS-u, u rešavanju ukrajinske krize naša uloga nije ključna.

KOMENTARIJedan komentar

  1. genocid u jugoslaviji says:

    srbija ce vise gorarti ove ture nego od tite i hitlera sada se odluciva dali ce postojati srbija ili ne

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *