BORBA PROTIV BELE KUGE – Ruskinje spasavaju srpski natalitet

BORBA PROTIV BELE KUGE – Ruskinje spasavaju srpski natalitet

3 juna 2013

reg-porodiliste - CopyPrilikom posete istočnoj Srbiji u kojoj je smanjenje stanovništva još strašnije nego u drugim delovima Srbije, ministarka regionalnog razvoja u vladi Srbije Verica Kalanović je ovog vikenda izjavila da će predložiti vladi da 2014. bude godina porodice, kako se izrazila, «sa sveobuhvatnim merama podsticaja za rađanje dece i podrške porodici za normalno odgajanje dece i podizanje višečlanih porodica». Međutim, i ova izjava člana srpske vlade, isto kao i neke prethodne, više se svode na deklarativno zalaganje za povećanje nataliteta, nego li na sistemske državne mere koje jedine mogu da poprave katastrofalnu demografsku situaciju u Srbiji.

Ona je tom prilikom ispravno primetila da je na području kog je obišla veoma izražena depopulacija i pražnjenje teritorija, jer se cela istočna Srbija prazni zastrašujućom brzinom, a stanovništvo u tom delu zemlje je najstarije. Sve to je potkrepila statističkim podatkom da se u prethodnih 10 godina broj stanovnika u istočnoj Srbiji smanjio za blizu 40.000 što odgovara veličini jednog Negotina, koji je je jedan od najvećih regionalnih centara.

Međutim, i pored tačne konstatacije trenutnog stanja, veoma je diskutabilan zaključak ministarke, kada je rekla da vlada Srbije «mora stvoriti povoljne uslove kako bi se građani odlučivali na potomstvo», isto kao što je bila diskutabilna i izjava premijera Dačića s početka ove godine, kada je saopštio da je «nacionalni zadatak broj jedan da u Srbiji bude više dece, jer će inače Srbija da odumre, zato što se u Srbiji godišnje rodi 70.000 beba, a umre 110.000 ljudi, što znači da nas je svake godine za 40.000 manje».

Naime, problem je u tome što su pomenuta ministarka i njen premijer pravilno uvideli demografsku propast Srbije, ali nisu najavili konkretne državne poteze koji bi bili neophodni da se situacija preokrene u pozitivnom smeru.

Radi se o tome, da osim žalopojki na račun demografskih pokazatelja, građani Srbije nisu čuli ni jednu odlučnu državnu meru koja će biti preduzeta u cilju povećanja rađanja. Na primer, podsetimo se državnih mera koje su u Rusiji zaista dovele do pozitivnog prirodnog priraštaja, a one se sastoje u tome da se tamo prilikom rođenja drugog, trećeg ili svakog sledećeg deteta, takvim porodicama poklanja suma u iznosu od 10.000 evra, koja može biti potrošena za obrazovanje deteta ili za popravljanje životnih uslova, a do sada je taj novac dobilo oko 4 miliona ruskih porodica. Ali ni to nije sve, nego se porodicama u Rusiji prilikom rođenja trećeg deteta besplatno daje i građevinski plac za izgradnju kuće, a iz državnog budžeta se godišnje finansira preko 10.000 operacija vantelesne oplodnje. Tek takav državni program je tokom niza godina doveo do značajnog povećanja nataliteta u Ruskoj Federaciji.

A sve dok i u Srbiji ne budu primenjene takve odlučne mere, umesto sadašnjih maglovitih podsticaja ministarke Kalanović, čini se da srpski natalitet spasavaju, ni manje ni više, nego – Ruskinje.

Naime, kako je pre nekoliko dana objavljeno u mnogim srpskim medijima, šabačka nevladina organizacija koja se zove «Seoski prag», do sada je spojila 300 žena iz Rusije i Ukrajine sa mladoženjama iz Srbije, a iz tih srpsko-ruskih brakova je po njihovoj evidenciji rođeno najmanje 200 dece, ali oni procenjuju da je taj broj i mnogo veći, s obzirom da za brojnu novorođenu decu saznaju tek kasnije.

Poučena tim iskustvom, ministarka u vladi Srbije Verica Kalanović, a i premijer Srbije, umesto pustih obećanja da će preduzeti državne mere koje se nikad ne obistine, možda bi za početak trebalo da osnuju agenciju za dovođenje Ruskinja u Srbiju. Jer sudeći po dosadašnjim životnim činjenicama, čini se da će pre Ruskinje popraviti srpski natalitet, nego neuverljive izjave ministarke Kalanović.

(Glas Rusije)

KOMENTARI



Jedan komentar

  1. zoran says:

    Russia ce spasti pravoslavlje !!!!!!!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *