БОРБА ЗА СЕВЕРНУ СРБИЈУ: Почиње борба за Војводину!

BORBA ZA SEVERNU SRBIJU: Počinje borba za Vojvodinu!

6 decembra 2015

vojvodina 54Sada je najbolje vreme da državotvorne snage krenu u tihu i meku borbu za severnu Srbiju.

Srbi imaju lošu naviku da probleme rešavaju tek kada postanu alarmantni. Vojvodina trenutno nije akutni problem, posebno u poređenju sa ostalim opasnostima sa kojima se Srbija i srpski narod sreću. Ali ona ima potencijal da to postane u budućnosti. Ovako konstituisana APV nije nešto što jača Srbiju, naprotiv. Njen hibridni status je neodrživ i u budućnosti će ići ili ka povećanju autonomije ili ka njenom smanjivanju i postepenom gašenju. Najgore od svega je da, kad se nešto ne detektuje kao potencijalni problem i opasnost, ono se nesmetano razvija, i svest o problemu sazreva tak kad je za pozitivno rešenje kasno.

Neka se na pitanju Vojvodine pokaže da smo naučili nešto na istorijskim greškama i da znamo i strateški i dugoročno da rešavamo probleme. Naše elite treba da budu svesne da Vojvodina može za 15, 20 godina da postane ono što niko od nas dobronamernih ne želi, i već sad bi trebalo sveobuhvatno i preventivno preduprediti svaku mogućnost da se situacija razvija u tom pravcu. Za takvu strategiju ne treba žaliti ni energije ni sredstava, jer će se svaki uložen dinar i atom snage višestruko isplatiti. Ukoliko se propusti prođenje strategija onda kad su najveće šanse za njihov uspeh i ako se počne delovati kad su sve nepovoljnije prilike, onda i cena raste, a i uloženi trud sve manje garantuje uspeh.

Vojvodina za Srbiju ima nemerljiv značaj. Procentualno po veličini i broju stanovnika, po tome što važi za razvijeniji deo Srbije i njenu žitnicu, strateški je veoma važna i predstavlja prostor preko koga Srbija pripada srednjoevropskom regionu. Ona za Srbiju ima i veliki simbolički značaj, kao prostor na kome su Srbi vekovima živeli i borili se za prava i državnost. Simbol je i trofej velike ratne pobede i nešto u šta su ugrađene kosti miliona naših predaka. Napomenimo i da se prostor graniči sa gradom Beograda, pa onaj ko mašta o nezavisnoj Vojvodini priziva i to da Beograd ponovo bude pogranični grad.

AUTONOMIJA JE BROZOV RELIKT

Autonomna pokrajina u ovakvom formatu relikt je Brozovog diktatorskog nasleđa i politike večitog slabljenja Srbije. Ako identifikujemo aktere koji najgrlatije brane autonomaštvo, lako ćemo uočiti da su to upravo baštinici Brozove politike. Ekstremnih autonomaša u ovom trenutku nema u velikom procentu, ali ne zaboravimo slučaj Crne Gore, koja je bila do dolaska komunista etnički čisto srpska, a čak i 1992. godine su skoro stoprocentno glasali za zajednicu sa Srbijom, da bi se 2006. odvojili i danas postali rasadnik antisrpstva iako su svi etničkim poreklom Srbi. Naravno da se ne može povući potpuna paralela između Crne gore i Vojvodine, ali elemente pokušaja stvaranja nekakvog posebnog vojvođanskog identiteta, i to ne na zdravim lokalpatriotskim osnovama, nego na onaj titoistički antisrpski način – već imamo. Na akademskom planu aktuelan je pokušaj stvaranja posebne tzv. akademije nauka – VANUK.

Borba za srpsku Vojvodinu najpre bi trebalo da se temeljii na medijskoj i ideološkoj borbi protiv ovakvog koncepta Vojvodine i protiv bilo kakvog jačanja vojvođanskog identiteta kao protivnog Srbiji. Skoro dve trećine stanovništva u Vojvodini čine Srbi, pa je jasno da nikakve manjine ne bi mogle da doprinesu udaljavanju ili odvajanju Vojvodine od Srbije, već bi one mogle da budu samo tas na vagi, kao u crnogorskom scenariju. Da bi se takva mračna separatistička vizija ostvarila, morao bi većinski srpski narod da se prevede žedan preko vode pod maskom autonomaštva i posebnog vojvođanskog identiteta, a potom možda i nastankom nove vojvođanske veštačke nacije sa težnjom ka otcepljenju. Tu bi navodni ekonomski motivi igrali važnu ulogu, jer bi se dokazivalo narodu da bi nezavisnošću Vojvodina prosperirala, a da je Srbija samo košta i guši.

Zato državotvorne snage nikako ne smeju biti pasivne u Vojvodini, već aktivne na način koji će vući ka potpuno suprotnom raspletu – ka ukidanju ovakve titoističke autonomije. Čak i kada se ne bi u dogledno vreme uspelo, svaki korak bliže tome je preventivno udaljavanje od suprotne varijante. Nacionalne manjine trebalo bi prigrliti, a nikako odbaciti. Nije u njima toliko problem, već upravo u onim Srbima autonomašima koji forsiraju priču o vojvođanskoj posebnosti. Sa manjinama bi trebalo stupiti u otvoren dijalog i osnaživati direktan kanal komunikacije državne vlasti i njih mimo autonomije. Svim manjinama – Mađarima, Slovacima, Rumunima i dr. – važno je omogućiti sva moguća nacionalna, jezička, kulturna, verska prava, pa čak i podsticati njihovo isticanje nacionalnih simbola. Mađar i ostali se sigurno ne mogu asimilovati, pa zašto im onda ne pokazati da ih država Srbija prihvata takvim kakvi su i da ona nije smetnja njihovom kulturnom razvoju i emancipaciji, a oni bi trebalo da pokažu da su lojalni građani ove zemlje. Skeptičan sam u tom pogledu prema hrvatskoj manjini zbog tradicionalno neprijateljske politike Zagreba prema Srbiji, a posebno zbog njihovih subverzivnih namera u Vojvodini.

PITANJE MAĐARA NIJE ANTAGONISTČKO

Beogradu bi bilo korisno i da igra na kartu sukoba Zagreba i Budimpešte, gde bi Beograd i Budimpešta bili saveznici, umesto da se dozvoli zbližavanje Zagreba i Budimpešte po pitanju Vojvodine. Autonomna pokrajina kao koncept, isto kao što je antisrpska, ona je i antimađarska, jer je to jedan titoistički anacionalni hibrid nastao iz antisrpskih pobuda. Naravno, prava manjina isključuju bilo kakve teritorijalno-političke autonomije po etničkim osnovama. Mađari su svakako najznačajnija manjina u Vojvodini. Iako neki ekstremisti imaju negativnih pretenzija, pogrešno je praviti paralele između njih i muslimanskih manjina, jer oni nemaju ni priraštaj ni agresivnost kao ove. Mađarska je u EU, i mnogi koji su dobili njeno državljanstvo napuštaju Srbiju. Za Srbiju je poželjno da ima što bolje odnose sa zvaničnom Budimpeštom, kao i mađarskim strankama poput SVM. Čak nam i hlađenje odnosa Mađarske sa zapadnim zemljama odgovara, jer bi imali veliki problem ako bi Mađarska bila njihova miljenica, a mi u sukobu sa njima. Mađarsku manjinu bi bilo korisno prigrliti uz srpske državotvorne snage, ponuditi im učešće u vlasti na svim nivoima, i maksimalno ih udaljiti i konfrontirati sa tzv. srpskim autonomaškim snagama.
Čak ni ekstremistički Jobik nije opasnost po Srbiju kao što to mogu biti LSV, Vojvođanska partija i sl., jer neozbiljne desničarske revizionističke grupacije koje vide Vojvodinu kao Južnu Ugarsku ili Dimitrovgrad i Bosilegrad kao delove Bugarske opasne su koliko i Šešelj za Hrvatsku kada priča o Karlobagu i Virovitici. Od otvaranja kancelarije Jobika u Senti mnogo više bi trebalo da zabrinjavaju kancelarija Vojvodine u Briselu i sve češće akcije i pozivi na otcepljenje Vojvodine i zalaganje za katalonski scenario. Inače, lider jedne minorne, ali medijski veoma prisutne autonomaške i separatističke stranke iz Vojvodine bio je u poseti Kataloniji, verovatno da bi video kakva su njihova iskustva u borbi za nezavisnost. Pozivanje na Kataloniju i neke druge slučajeve, poput Škotske ili Bretanje, svakako je zamajac autonomašima. Iako takvih ekstremnih autonomaša nema mnogo, veoma su medijski prisutni i agresivni, pa je moguće da taj broj vremenom raste, posebno u vremenima velikog siromaštva i nezadovoljstva stanovništva. Neke beogradske stranke, poput DS i LDP, daju podstrek takvim stremljenjima, a vojvođanski DS sve više podseća na DPS – na nekog ko preuzima izvorno tuđu ideju, a ima daleko veće šanse od LSV ili Vojvođanske partije da je sprovede.

AUTONOMIJA JE FAKTOR SLABLJENJA SRBIJE

Na političkom terenu, uz kvalitetan rad, mogle bi se poraziti takve antidržavne tendencije. Kada god oni mašu autonomaškim vojvođanskim zastavama, na jednu njihovu mi bi trebalo da mašemo hiljadama srpskih zastava. Kada kulturrasistički omalovažavaju bilo šta što nije „izvorno vojvođansko“, nego srbijansko, treba održati što više srpskih manifestacija i razbiti tu veštačku podelu u glavama na Vojvodinu i ostatak Srbije. Izbeglice iz srpskih zemalja, koje su često na tapetu vojvođanerskih autonomaša, ne treba da se stide, već da ponosno održavaju svoje manifestacije, jer Vojvodina podjednako pripada i njima. Treba razvijati što jače lokalne samouprave i ekonomsku decentralizaciju, ali na zdravim i razvojnim osnovama, a nikako političke hibride kao APV.

Potrebno je povezivati opštine iz Vojvodine na zajedničkim razvojnim projektima sa opštinama iz centralne Srbije sa kojima se dodiruju, i vezivati ih više za njih nego za Novi Sad, barem dok je ovakva autonomija. Argumentovano dokazivati da, ne samo što APV ne poboljšava život njenih građana već predstavlja komunistički birokratski relikt, koji duplira nadležnosti, a aparat koji mnogo košta, više odnosi nego što donosi običnim građanima. Ismevati i etiketirati autonomaše kao ekstremiste, i stavljati ih u isti koš sa ostalim ekstremistima, poput neonacista i na svakom koraku demaskirati njihovu politiku. Koristiti se svim legalnim medijskim, ideološkim i političkim sredstvima borbe, kako bi jednog dana u povoljnim okolnostima narod dao svoju reč o ovakvoj autonomiji, za čije stvaranje se nikad nije pitao. Stalno treba podsećati da ovakva APV nije plod narodne volje, već ju je oktroisala komunistička vrhuška. Gajiti identitet Vojvodine samo na osnovu onih vrednosti zbog kojih je i nastalo Srpsko Vojvodstvo, a koje su izopačili komunistički vlastodršci. Njihov paradoks se najbolje može ogledati u tragikomičnoj sintagmi Vojvodina Republika, što je pojmovno nespojivo.

Sad je najbolje vreme da državotvorne snage krenu u tihu i meku borbu za severnu Srbiju. Proaktivnom politikom treba delovati prvi i korak ispred svih onih snaga koje bi taj prostor vukle u kontrasmeru. Autonomija u ovakvom obliku nema nikakvog smisla, s obzirom da su dve trećine u njoj Srbi, a da nikakvog istorijskog razloga za to nema, jer je Srpsko Vojvodstvo i nastalo u težnji da bude deo Srbije. Što se ekonomske strane tiče, razvoj, decentralizacija i jačanje lokalnih zajednica mogu da se ostvare i bez ovakvih hibridnih autonomija – nijedna zemlja u regionu nema ništa slično, ne računajući BiH, koja je složena državna zajednica. Zbog čega bi samo Srbija morala da ima nešto što služi samo kao faktor njenog slabljenja i ucenjivanja? Ne zaboravimo da je svaka neuralgična tačka Srbije adut u rukama moćnih spoljnih faktora, da, ako nismo kooperativni prema njima, oni će otvoriti to pitanje. Zašto bar jedan problem ne rešavati na pozitivan način preventivnim delovanjem? Stara izreka kaže: bolje sprečiti nego lečiti!

(Blog Uroša Nikolića)

KOMENTARI43 komentara

 1. Lady Gaga says:

  DAKLE, PRE PAR VEČERI SRBIJA DOŽIVELA JOŠ JEDNO PONIŽENJE, KOJE JE SVE KOJU SU TO GLEDALI ILI ČULI O ČEMU SE RADI, UŽASNULO. NAIME, JEDNA OD UČESNICA RIJALITIJA “ FARMA “ MAJA NIKOLIĆ ZAPEVALA JE SRPSKU HIMNU. NEKAKAV POTURICA IZ NOVOG PAZARA SEMIR DŽANKOVIĆ, TAKOĐE UČESNIK FARME, IZREVOLTIRAN PEVANJEM SRPSKE HIMNE U SRED SRBIJE, OTRČAO JE DO KUHINJE, ZGRABIO NOŽ I POKUŠAO DA ZAKOLJE MAJU NIKOLIĆ. Pred milionskim auditorijumom. Nakon svega, Maja je kažnjena. Željkomo Mitrovići, eto, nije hteo da se zamera mudžahedinima. NAVIKLI DA NAS KOLJU, JER SMO SRBI. JER PEVAMO “ BOŽE PRAVDE SRBI, GDE STE? SRBI, IMA LI VAS? http://www.svet.rs/nas-svet/estrada/semir-diskvalifikovan-sa-farme-aca-mu-jedva-oteo-noz-dzankovic-napao-maju-gabrijela-je-pljunula-a-onda-je-nastradala-i-tamara-video P.S. POŠTO JE ZBOG POKUŠAJA UBISTVA EKSPRESNO IZBAČEN SA FARME, TURSKO GOVNO SEMIR DŽANKOVIĆ JE U ONOJ SMRDLJIVOJ KASABI OD NOVOG PAZARA DOČEKAN KAO HEROJ. JER JE POKUŠAO DA ZAKOLJE SRPKINJU KOJA JE U SRED SRBIJE PEVALA SRPSKU HIMNU. MOLIM DA OBRATITE PAŽNJU NA USTAŠE I BALIJE KOJI SU SE NAMNOŽILI NA PRILOŽENOM SRPSKOM PORTALU. ……...A ONI NESRETNICI IZ BJRM I DALJE MISLE DA SU POTOMCI ALEKSANDRA GRČKOG….. ….NO SUDEĆI PO NJIHOVIM NJUŠKAMA ONI JEDINO MOGU DA BUDU POTOMCI KONJA ALEKSANDROVOG, BUKEFALA…...

 2. Lady Gaga says:

  DAKLE, PRE PAR VEČERI SRBIJA DOŽIVELA JOŠ JEDNO PONIŽENJE, KOJE JE SVE KOJU SU TO GLEDALI ILI ČULI O ČEMU SE RADI, UŽASNULO. NAIME, JEDNA OD UČESNICA RIJALITIJA “ FARMA “ MAJA NIKOLIĆ ZAPEVALA JE SRPSKU HIMNU. NEKAKAV POTURICA IZ NOVOG PAZARA SEMIR DŽANKOVIĆ, TAKOĐE UČESNIK FARME, IZREVOLTIRAN PEVANJEM SRPSKE HIMNE U SRED SRBIJE, OTRČAO JE DO KUHINJE, ZGRABIO NOŽ I POKUŠAO DA ZAKOLJE MAJU NIKOLIĆ. Pred milionskim auditorijumom. Nakon svega, Maja je kažnjena. Željkomo Mitrovići, eto, nije hteo da se zamera mudžahedinima. NAVIKLI DA NAS KOLJU, JER SMO SRBI. JER PEVAMO “ BOŽE PRAVDE SRBI, GDE STE? SRBI, IMA LI VAS? http://www.svet.rs/nas-svet/estrada/semir-diskvalifikovan-sa-farme-aca-mu-jedva-oteo-noz-dzankovic-napao-maju-gabrijela-je-pljunula-a-onda-je-nastradala-i-tamara-video P.S. POŠTO JE ZBOG POKUŠAJA UBISTVA EKSPRESNO IZBAČEN SA FARME, TURSKO GOVNO SEMIR DŽANKOVIĆ JE U ONOJ SMRDLJIVOJ KASABI OD NOVOG PAZARA DOČEKAN KAO HEROJ. JER JE POKUŠAO DA ZAKOLJE SRPKINJU KOJA JE U SRED SRBIJE PEVALA SRPSKU HIMNU. MOLIM DA OBRATITE PAŽNJU NA USTAŠE I BALIJE KOJI SU SE NAMNOŽILI NA PRILOŽENOM SRPSKOM PORTALU. ……...A ONI NESRETNICI IZ BJRM I DALJE MISLE DA SU POTOMCI ALEKSANDRA GRČKOG….. ….NO SUDEĆI PO NJIHOVIM NJUŠKAMA ONI JEDINO MOGU DA BUDU POTOMCI KONJA ALEKSANDROVOG, BUKEFALA…... Što se autonomaša tiče mogu da nam podudlaju velikosrpsku kobaju.

 3. Lady Gaga says:

  http://vukajlija.com/reakhcije/2959

 4. Lady Gaga says:

  Đorđe Balašević Praotac svih sledbenika emo kulture na brdovitom Balkanu. Seta prosto izbija iz njega. Prodire kroz srca mnogih. Ne, bes ne postoji, samo tuga. I suze. Uplakanim očima mami pripadnice "nežnijeg" pola. Kroz izmaglicu se seća stare, vojvođanske kuće koja je stajala u daljini, dok je on sa svojom dragom sedeo ispod lipe, maštao o kukuruzima i slušao cvrkut nežnog panonskog potoka. Ptice su mu pevale pesmu davno zaboravljenih mornara. Njena lepa stopala su igrala čardaš. Ah, taj fut fetiš, koliko god ga skrivao, nije mogao protiv sebe. Seta. Nažalost, ona je posle otišla sa komšijom, još nejakim detetom koje je imalo bolji traktor od njega. A on je obuo čizme skitarke i nastavio dalje. Seća se kad ga je devojka prvi put oralno zadovoljila i kad je prvi put metn'o. I sve to kroz izmaglicu. Kroz plač. Nebitno da li je dobio na Loto-u ili po pičCi, on se svega toga seća. Na isti način. Sve to lepo uvija i oblikuje tako da svu patetiku svog bića podeli sa ostalima. Sav teret ovog sveta nosi na svojim plećima. Ah. Tuga. Neverica. Svakodnevno seče vene, a i to mu ne uspeva. Ostaje mu samo tambura i vino. Eh, prokleta Panonijo, depresivna ravnico!

 5. Lady Gaga says:

  Đorđe Balašević Panonski govnar

 6. Lady Gaga says:

  Nenad Čanak Elokventni egocentrik, proslavio se poslednji put sloganima :“Di su novci“ „Nije Vojvodina krava muzara“ i „Tačku na pljačku“. Prepun različitih interesovanja, spreman na sve-ne samo na situacije"kad je teško-(čović)"...nego i na Pink, jer je on mužičar u duši, kao i Željko. Kad se zamori od nerešavanja i neispunjenja predizbornih bajki, ode u banju kod Velikog vrata, kao da ga udavi i razbije rečima, a i da uzme koju kintu. Doduše, kaže - za dobrotvorne svrhe. Dobrotvor u duši, kao i Željko. Razbijač stranke zdravog razuma i zdravog razuma uopšte. Kao i Željko. Pristao je i da se ugoji da mu Liga dobije na težini, a na pljačku je stavio ne jednu tačku, nego tri...Željko je odavno iskorristio te tri tačke i bez Čanka.

 7. Zoki says:

  Nemoguce da nam i Vojvodinu uzmu,sta cemo da jedemo?

 8. Istina says:

  Još malo pa nestalo ;)

 9. Dušan grešnik says:

  smiri te strasti...od toga nema ništa!

 10. Srbin Južnjak says:

  @Istina Nestaće BiH sa mape Evrope, jer uskoro Republika Srpska proglašava nezavisnost. Što se Hrvatske tiče, ona je ulaskom u EU dala svoju samostalnost i svoj suverenitet jednim potpisom, tako da ona sada predstavlja najobičniju evroatlansku koloniju.

 11. Nemanja Vlahović says:

  Ukinuti autonomiju Vojvodine.

 12. miroslav says:

  ZBOG JEDNOG SPREJA SAD CE ODMAH RAT.BICE RATA,ALI NE ZBOG VOJVODINE,NEGO OKO MNOGO OZBILJNIJIH STVARI.NE ZURITE,NEGO ZA POCETAK VAZNA JE KONDICIJA,PA DA SE NAVIKNES NA KRV,PA DA NE ODLEPIS KAD UBIJAS.NAJPRE OBUKA RUKOVANJA ORUZJEM:)

 13. Srbin Južnjak says:

  @miroslav Veoma plitko razmišljaš, i verovatno nisi ni pročitao članak. U njemu se ne spominje nikakav sprej(verovatno misliš na sliku), već se govori o ozbiljnom problemu sa separatistima i autonomašima. Pored toga, u članku se ne spominju oružje, rat i ubijanje...

 14. miroslav says:

  Nisam iskreno procitao tekst,dovoljan mi je naslov.Ta prica o nekom o otcepljenju citam,slusam vec 20g.Kad god vlast ne zna ni gde ce ni sta ce,evo je prica o otcepljenju narocito pred izbore.I tako ukrug.Dosadilo to.Otrcano.Eto toliko o tome.Malo plitko,ali to je to.

 15. Milutin says:

  Vojvodina uopšte nije pomenuta, prilikom pridruživanja matici. Samo Srem, Baranja, ... Titoisti su kasnije poništili te odluke, i sproveli Pavelićev (engleski) plan drobljenja Srbije. Čak su i Srem (poput Baranje)hteli da pripoje Hvatskoj, ali ih je Kamenjar sprečio I nije Jobik problem, već Hrvati, tj. EU Jobik je proruski, i omogućuje Orbanu većinu. Slično su i nas žigosali , naročito devedesetih, kad smo im bili smetnja *********** Više toga o Vojvođanskom problemu: https://tinyurl.com/jtypsuy

 16. Zeljko,Zapresic,Hrvatska says:

  Kakvi "planovi" o ujedinjenju istocnoga Srijema (tako ga mi zovemo ) Hrvatskoj , kada sve od 18 do 45 godina "bjezi" iz Slavonije , Baranje i zapadnoga Srijema ka Njemackoj !Kod nas osim Osijeka i Vinkovaca , sve ostalo u tom dijelu Hrvatske je "poluprazno" ! A kada ste kod rijaliti programa sto ona Gabriela "pljunu" onu Maju , Pejcev da li je Vojvodjanka(iz Vojvodine) ili Bugarka ?

 17. Milutin says:

  molim ove hrv. propagandiste da se udalje. A to kako ga vi zovete, to ... Miletić je odlično rekao: prvo srpska košulja, a onda jugoslovenski kaput. inače, u Kraljevini je područje današnje Vojvodine pripadalo Dunavskoj banovini, zajedno sa Šumadijom

 18. N. says:

  Vojvodina je srpska al' opanke ne nosi, tamburom i čakširama se ponosi. Vi što bi hteli da sve u Srbiji na Kruševac i Pirot liči, ostanite moliću lepo u svojoj priči. Mante nas legendi iz vaših krajina, ovde ne živi ni lepa Vlajina. Voša se voli i kad uvreda uvredu stiže, ko je pun mraka nek' ostane od Dunava niže.

 19. Milutin says:

  Mi ne bežimo od zajednice sa drugima, najmanje bežimo od zajednice sa našom braćom Hrvatima i Slovencima. Ali hoćemo da živimo, u prvom redu, s onima koji se zovu Srbi, kao i mi. Hoćemo tamo odakle smo došli. Došli smo iz Srbije; hoćemo u Srbiju zajedno sa našim imanjem i zemljom. Hoćemo prvo da obučemo srpsku košulju, jer nam je ona najbliža, a posle toga zaogrnućemo se sa ogrtačem Jugoslavije, a da niko sa nas ne skida srpsku košulju, niti da nas deli od druge naše braće Srba... Od srca ćemo u Jugoslaviju, ali naš put tamo vodi samo preko Beograda. Ako ne nađemo u Jugoslaviji Srbiju i Crnu Goru, nemamo u Jugoslaviji drugo tražiti!” https://tinyurl.com/ooerbyw

 20. Longin says:

  Da je po grafitu, onda bi 75% stanovništva Vojvodine bilo pod "marš".

 21. Novosadjanka says:

  @N. Zašto vredjate ljude, po čemu Vi smatrate da su svi Vojvodjani rodjeni sa licencom za kulturu, evo baš ste demantovali navodnu licencu. Užasna su vremena, ljudi žive sa ozbiljnim egzistencijalnim problemima, a stalno nam se nude slatkorečivi političari, koji iskreno ne vode računa o gradjanima, niti o napretku zajedničke države, nego koriste situaciju da osvoje vlast.

 22. Milutin says:

  istorijsko utemeljenje za postojanje današnje Vojvodine vide u odlukama komunističke skupštine održane u ratnim uslovima 1945. To su, uostalom, decidirano naveli i u Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine koju su usvojili pre godinu i po - kaže, za "Novosti", istoričar Drago Njegovan. https://tinyurl.com/huvxbqz ///////// ps. vidimo da autonomaši današnju Vojvodinu vide u odlukama banditsko-ustaškog srbožderskog titoizma. svu tu bandu treba pozatvarati na 20 godina robije. ali neka im ne promakne da smo svedoci menjanja geopolitičkih okolnosti

 23. Aleksandar says:

  @Zoki da nam i Vojvodinu uzmu,sta cemo da jedemo?" Ovakvim besmislenim izjavama se i hrani autonomaštvo u Vojvodini. @N. ko je pun mraka nek’ ostane od Dunava niže." I ja sam Vojvođanin, ali severno od Dunava ne vidim baš mnogo svetlosti. Ne sumnjam da je i "dole" mračno. Primitivizam je isti, samo su svojstva temperamenta različita. Izvesne folklorne osobenosti predstavljaju suviše slabu osnovu na kojoj bi Vojvodina mogla da gradi nekakvu samostalnost.

 24. Milutin says:

  slicno i onaj Ugljanin, pozivajuci se na Sjenicku rezoluciju,reziranu od austrougarsih agresora i okupatora, i AVNOJ, forsira neku autonomiju , tj. drzavu Sandzaka. ***** Pišući o politici Austro-Ugarske prema Raškoj oblasti i namerama Sjeničke rezolucije, istoričar Ejup Mušović je u delu "Novi Pazar i okolina" pre pola veka istakao: - Bilo je to ponovno oživljavanje ideje Habzburga iz druge polovine 19. veka o Sandžaku kako bi ga se domogli da bi preko njega mogli da prodiru prema istoku, i onemogućili ujedinjenje Srbije i Crne. http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:564916-Rasku-zemlju-nudili-Bosni

 25. Robert Wronsky says:

  Robert Wronsky Logično je da se Vojvodina odvoji jer u povijesti nikada i nije bila srpska, sve do 1918. kada ju je srbija vojno pregazila i prisvojila. Tito je pomogao u srbizaciji naseljavanjem srpskog stanovnistva 1945. iz Bosne i Crne Gore. Srbija se pokazala kao faktor destabilizacije u ovom dijelu svijete i logično je da ju treba oslabiti i smanjiti. Ako niste svjesni, to se i provodi. Otišlo je Kosovo, otići će i Vojvodina. I Putin se zauzima za autonomiju Kurdistana da bi oslabio Tursku. Vojvođanski duh je u mnogima i mogli ste pročitati što kaže onaj N, da Vojvođani ne nose opanke a posebno ono što pjeva Balašević. Malo nespojivo sa Srbijom, što je samo nostalgija ali bitna su razmišljanja i odluke svjetskih sila i pored takve klime lakše će i provesti svoje nakane.

 26. Novosadjanka says:

  @Robert Wronsky - Vi ste upravo nastupili kao otvoreni neprijatelj Srbije i Vojvodine i destibilizirajući element, niste dobro došli ovde. Ne možete nas ni po naciji prebrojavati u Vojvodini, jer ona nije prost zbir naroda i nacionalnosti koji ovde žive. Balaševića ne koristite za politiku, on takva prava zasad nikom nije dao. Svesni smo da nam posebnu destabilizaciju prave isti oni elementi koji su pomagali rasturanje SFRJ. Vojvodina nije nesrećni Kurdistan da erdoganština=wronština ovde upada sa tenkovima i teroristima i bilo kakvim neprijateljskim nastupima.

 27. Srbin Južnjak says:

  @Robert Wronsky Vojvodina je oduvek bila srpska, a vi Hrvati sa njom nemate apsolutno nikakve veze. Vojvodina je stvorena 1848.godine kao srpska pokrajina u Austrougarskoj, i ona je pod imenom SRPSKA VOJVODINA tj. VOJVODSTVO SRBIJA I TAMIŠKI BANAT postojala od 1848. do 1861.godine. 24.novembra 1918.godine je održan Veliki narodni zbor u Rumi, na kome je odlučeno da se Srem ujedini sa Kraljevinom Srbijom. 25.novemrba 1918.godine u Novom Sadu je održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, na kojoj je odlučeno da se Bačka, Baranja i Banat prisajedine Kaljevini Srbiji.

 28. joxa says:

  šta ako srbi kažu :marš iz vojvodine svi osim srba...

 29. Pitagora says:

  I ja živim i radim u Vojvodini i, moram da naglasim, POŠTUJEM ZEMLJU PO KOJOJ HODAM. To naglašavam zato što mnogi "dođoši" a nažalost i mnogi starosedeoci, Lale, ne postupaju tako. Dođošima bi se, uslovno rečeno, moglo i oprostiti, ili bolje reći, njihovo je ponašanje razumljivije i lakše objašnjivo. Međutim, kada kažem da mnoge Lale ne poštuju sebe ni svoju zemlju (osim na rečima) onda to u prvi mah može da zvuči pomalo neobično, međutim, tako je. Kako poštuje svoju zemlju Lala, koji je za poslednju deceniju i po prodao 60 lanaca zemlje, pare "proterao kroz guzicu" kako se to ovde kaže, i sada traži krivca u Srbiji, sistemu, okolnostima, masonskoj zaveri ili lošoj karmi, ali uglavnom u Srbiji kao dežurnom krivcu. Zašto ostali to nisu učinili? Kako je moguće da jedan prodaje jer mu se ništa ne isplati, a drugi uvećava i ne možeš ga čuti da lupetara o srbijanskoj eksploataciji jer za priču nema vremena a ni obraza da izgovori gluposti? Dalje, mnogi ljudi robuju stereotipima. Teško im da misle. Nisu navikli. Vrlo često se čuje da Srbijanci SRLJAJU a Lale su, kao, pitomije i tolerantnije, blažeg temperamenta i dugo razmišljaju pre nego što nešto preduzmu. Ja to nisam video. Sam izraz "lala" vojničkog je porekla i datira iz vremena Marije Terezije. Srbi su naseljavani severno od Dunava kao krajišnici, radi odbrane granice Evrope od turske invazije. To su tzv. militari, taj izraz je ostao upamćen do dana današnjeg. Militari nisu nikakvi usporeni tipovi, mlakonje itd. već prva linija odbrane hrišćanstva. Stereotip o Lalama kao dobroćudnim ljudima koji se plaše rata i svoje senke namerno se i sistematski izgrađuje tek od sredine XIX veka i traje do 1914, a zadržao se i docnije. Zašto je prihvaćen - teško je reći, ali očigledno je taj stereotpip odgovarao i onome koji ga je negovao i onima koji su ga prihvatali.

 30. buchkalo says:

  To sto su srbi trenutno vecinsko stanovnistvo vojvodine je zato sto su je kolonizovali vise puta u proslom veku. Vojvodina nije bila Srpska sem kad se muzla. Ad se uzimalo onda je bila ravnopravna celovita Srbija a kad je trebalo uloziti u pokrajinu onda je ap Vojvodina i to je samo nadleznost autonomne pokrajine. Vojvodina treba da se odvoji finansiski od Beograda. Odnosno svi treba od Beograda da se odvoje finansiski jer od 45te pa nadalje gladnih usta u Nemanjinoj sve vise. A apetiti su im sve veci i dok ne rasprodaju i to malo nece biti mira.

 31. Pitagora says:

  Kao što u Srbiji postoje pomenute predrasude o Vojvođanima, tako i u Vojvodini postoji priča da Srbi "srljaju" dakle deluju impulsivno i bez razmišljanja a posledice njihove nepromišljenosti docnije snose svi. Da li je Prvi srpski ustanak bio SRLJANJE? On nije počeo bez razloga niti je nastao kao rezultat siledžijske obesti srpskog naroda. Karađorđe je prethodno dugo službovao u Vojvodini i stekao oficirski čin i značajno vojničko iskustvo u austrijskoj vojsci. Srbi iz Vojvodine, pomagali su ustanike i šakom i kapom, trgovci novcem za nabavku oružja, sveštenici diplomatijom, intelektualci na svoj način. Na ša srpska Atina nije Novi Sad, kao što se obično kaže, nego su to Sremski Karlovci. To je duhovno središte srpskog naroda ne manje važno od Hilandara. Podsećam na značaj mitropolita Stratimirovića u Vukovoj borbi za jezik, da ne govorimo poo konkretnoj pomoći ustanicima. Vojvođanin Dositej pridržio se srpskom narodu i Voždu u Beogradu. U Srbiju su tada dolazili brojni obrazovani judi iz Vojvodine, Dimitrije Davidović (ustav i pravosuđe), Joakim Vujić (pozorište u Kragujevcu), Jovan Sterija Popović (ministar prosvete) - da pomenemo samo one najmarkantnije i svima poznate - i nesebično pomagali svoj, ustanički narod da se emancipuje, oduhovi, stvori autentičnu kulturu, to nezamenljivo lice naroda i svojoj borbi za slobodu da i onaj duhovni smisao.Srbi južno od Dunava, opterećeni orijentalnim sedimentima, često ih nisu najbolje razumeli, pa ni prihvatali, zvali su ih "nemačkari" i neki od njih su se vraćali u Panoniju razočarani, pa i uvređeni.Ali bitno je naglasiti da je Prvi srpski ustanak zajedničko delo svih Srba, osim Ličana, dakle onih iz Šumadije i zapadne Srbije i Pomoravlja koji su pružili brahijalnu silu i pokazali neviđenu hrabrost one vrste koja nacionalne pokrete čini neodoljivim, tako i Srba "iz preka", koji su pomagali kako su znali i umeli - usuđujem se da kažem, odlučujuće! Moglo bi još mnogo da se govori o svemu tome, ali ne mogu da zamislim, i neću da prihvatim, da se sada, ne od juče, pojavljuju likovi koji prave antagonizam i produbljuju jaz između Srba s jedne i druge strane Dunava, kreature koje postavljaju pitanje "Di su moji novci", kojima Srbija pokrade sve (gde je to što je Srbija "pokrala"?) i koji se prave da ne vide ogromni problem manjinskog šovinizma koji ja uočavam na svakom koraku i koji veoma opterećuje ionako složene odnose u teškim i turbulentnim vremenima gde se još ne zna ko će koga.

 32. MERI says:

  @Buchkalo, Vojvodina nije kolonizovana, nego je Hrvatska uz pomoć NATO i zapadnih sila prognala srpsko stanovništvo i oni su se po svojoj volji, tražeći miran život usmerili ovde. Država Srbija u tom momentu nije imala baš takav plan, ali narod se odlučio tako. Kasnije, tražeći posao, otišli su mnogi i dalje u inostranstvo. Bilo je za vreme Austrijskog carstva progona i otseljavanja srpskog stanovništva iz Vojvodine, kontakte imamo i dan danas sa njima, žive u Rusiji, u dobroj meri zadržali su stare običaje, sačuvali su sećanja na staru domovinu. Čak imaju i iste nazive mesta kao ovde u Vojvodini. Da ih pozovemo sve ovde u goste pa da vidite koliko nas ima.

 33. Apis says:

  Dobar naslov i ustase su tu. Lete ko muhe na g.vna jer njih jedino srpska nesreća moze uciniti srećnima. Većnih bolesnika svet nije video. Dobili NDH pa je odmah pretopili u beznacajnu koloniju iz koje su isterali komsije a zatim i sami masovno napustaju pustos i beznađe koje ironicno nazivaju lijepa nasa. Puj jbem vam seme pogano!

 34. MERI says:

  @ Buchkalo Treba menjati loša politička rešenja, povući loše zakone, podržati seljaka i proizvodjača. Treba popraviti stanje i plate u odbrani, zdravstvu i školstvu. Smanjiti troškove na političare sve, tu i na ove pokrajinske mislim. Nevladine organizacije - ukinuti finansiranje na teret države, neke i zabraniti. Vratiti penzije penzionerima... Na tome treba raditi, ali problemi ne mogu biti opravdanje za secesionizam. Ovakav Vaš secesionizam je impulsivnost i destruktivnost na vojvodjanski način.

 35. Milutin says:

  @ Pitagora, smrdljivi provokatoru neoustaski, zaboravio si da pomenes pomoc Knezevine precanima. Samo Knicanin je dao oko 10.000 vojnika, hiljade konjanika, koji su porazili Ugare u odlucujucim bitkama. A da ne pominjem dobovoljce, pomoc u oruzju,...

 36. Milutin says:

  "kad je čestiti Knićanin pored nassa našom junačkom bračom" (Srbi u Ugarskoj, By Stevan Pavlović) https://tinyurl.com/jrtzayt

 37. Milutin says:

  ovi neoustaski propagandisti i sl. su sve pokrali. cak su poput navedenog,verovatno, perverzno preuzeli srpsku rec ustasa od hercegovackih ustanika. Oni samo lazu i falsifikuju. Tako jos uspevaju odrzati svoj krivotvoreni identitet, povijest,... monstruozni ustaski pokret im je osnovao Zidov Josip Frank. Kovanica Za Dom je preuzeta cak iz pesme "Srpska narodna himna". himnu im je napisao Srbin Runjanin itd.... "Za kralja, za Dom, i Srpski narod svoj" (Srpska narodna himna - Rajski"

 38. Aleksandar says:

  @Milutin Says: @ Pitagora, smrdljivi provokatoru neoustaski, zaboravio si da pomenes…” Slučajno poznajem Pitagoru, zato što smo radili sa pokretom Dveri u Banatu. On je rodom iz jednog grada na obali Zapadne Morave, znači – da, pogodili ste, otud dolaze najveće ustaše. Malopre smo razgovarali telefonom. Nije on ništa “zaboravio da pomene”, planiran je deo teksta o razbijanju stereotipa o Srbima kao primitivcima. Ali, vi ste ga preduhitrili – UTVRDILI STE TAJ STEREOTIP. Malo ste zakasnili za svojim uzorom ministrom Gašićem i učiteljem “ladikalom” skatološkog rečnika. Bravo!

 39. Zoki says:

  Ajde sta panicarite pa Srbija je do Tokija.

 40. Milutin says:

  neoustaša je dijagnoza, stanje duha,...i ne mora da se odnosi isključivo na Hrvate. Za mene su takvi i Čanak, Čeda,...pa more i taj "iz zap. Morave", ako vam verujemo na reč

 41. Aleksandar says:

  @Milutin Žestoki ste, mladiću, dođite kod nas u Dveri, treba nam takvih, ja i Pitagora smo prestari knjiški moljci.

 42. MERI says:

  @Milutin Osnovni problem je da šta nam radi ova prodana i lažljiva vlast. Naša kriza dugo traje i duboka je, stalno lažna obećanja, i onda sve gore i gore. Ili ćemo napraviti ozbiljnu državu ili ćemo se raspasti. Pući će jednog dana i meni pred očima, i da se zna, onda će najverovatnije i moja mesna zajednica biti separatna država.

 43. Zoki says:

  Svi ste vi bolesnici i neradnici,ja kad dodjem na vlast svi cete vi meni motike u ruke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *