БОРБА ЗАПАДА И РУСИЈА за Украјину и Грчку

BORBA ZAPADA I RUSIJA za Ukrajinu i Grčku

1 juna 2015

Belgium_EU_Greece_F_574634aKriza u Grčkoj i konflikt u Ukrajini postali su test za opstanak Evropske unije i evrozone, a finansijska pomoć tim zemljama ima za cilj onemogućavanje rasta uticaja Rusije u njihovim regionima – ocenila je američka privatna obaveštajno-analitička agencija Stratfor.

Istovremeno je naglasila: da se pomoć Grčkoj i Ukrajini za SAD i zapadne vlade pretvorila u „geopolitičku strategiju”.

Upravo time se može objasniti – podvlači Stratfor – što je ministar finansija SAD Džek Lev pozvao Atinu i Evrogrupu da budu gipke i da „preduzmu mere koje su potrebne da bi Grčka ostala u evrozoni”.

Analitičari Stratfor ne kriju da Grčka, uprkos tome što ne raspolaže finansijskim resursima, ima geopolitički položaj koji je „strateški važan za EU”.

Precizirali su da je jedna od osnovnih prednosti Grčke u tome što je ona „tranzitna teritorija za konkurentske gasne projekte, uključujući Turski tok koji sponzoriše Rusija i Južni koridor iza kojeg stoje EU u Azerbejdžan.

Sjedinjene Države – ne krije Stratfor – zainteresovane su da Grčka ima prozapadnu vladu. Taj interes je samo porastao otkako je Atina nagovestila da bi finansijsku pomoć mogla dobiti od Rusije.

„Za Atinu taj korak ima određeni smisao: Grčka računa na ruske energente i htela bi gas po sniženoj ceni. Ta njena potreba će samo porasti ako izađe iz evrozone i vrati se slaboj drahmi koja će njen uvoz energenata učiniti skupim. To ne bi – ističe američka obavštajno-analitička kompanija – bilo po volji Evropske unije i SAD koje zbog toga moraju pružati značajnu finansijsku pomoć slaboj grčkoj ekonomiji”.

Vašington i Brisel se sa sličnim problemima suočavaju i povodom Ukrajine jer im nije po volji namera rusije da od te zemlje napravi neutralnu državu. Zato – zbog opasnosti d se ukrajinska ekonomija obruši a zemlja suoči sa socijalnim nemirima – SAD i EU moraju da Kijevu daju značajnu finansijsku pomoć.

„Kriza u Grčkoj i konflikt u Ukrajini određuju geopolitičku konfiguraciju u Evropi. Za Zapad je osujećivanje nemira velikih razmera i nestabilnosti u Grčkoj i u Ukrajini ključ za održavanje jedinstva unutar zapadnog lagera” – zaključuje Stratfor.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *