BORBENA GOTOVOST RUSIJE: Putin sproveo proveru Strateških nuklearnih snaga Rusije

BORBENA GOTOVOST RUSIJE: Putin sproveo proveru Strateških nuklearnih snaga Rusije

31 oktobra 2013

Putin armyPredsednik Rusije Vladimir Putin je sproveo nenajavljenu proveru nuklearnih snaga, prenela je 30. oktobra agencija ITAR-TASS, pozivajući se na izjavu portparola predsednika Dmitrija Peskova.

Peskov je istakao da su tokom vojne vežbe balističke rakete uspešno lansirane i da su svi ciljevi pogođeni. Prema njegovim rečima, u vanrednoj vežbi su osim nuklearnih snaga učestvovale mornarica, lovačko-bombarderska avijacija i jedinice vazdušno-kosmičke odbrane. U vežbi su, osim toga, korišćeni sistemi PVO i PRO.

Vanredne provere se u poslednje vreme u Rusiji održavaju relativno često. Pomoću njih vlasti žele da unaprede borbenu gotovost oružanih snaga. Prvu proveru ovog tipa predsednik Rusije je sproveo u proleće 2013. u Južnom vojnom okrugu RF.

Inače, ruski društveno-politički forum „Svetski ruski narodni sabor“ dodelio je Vladimiru Putinu nagradu „za očuvanje ruske državnosti“. To je za agenciju „Interfaks“ 31. oktobra izjavio zamenik predsednika sabora, predsednik upravnog odbora Saveza pisaca Rusije Valerij Ganičev. Sagovornik agencije nije precizirao u čemu se sastoje zasluge predsednika. On je samo istakao da je nagrada osnovana nedavno i da je Putin njen prvi dobitnik. Nagrada je dodeljena za vreme održavanja 17. sabora, koji je otvoren 30. oktobra u Moskvi u hramu Hrista Spasitelja.

Svetski ruski narodni sabor osnovan je 1993. Saboru je 2005. dodeljen specijalni konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama. Sabor predvodi patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *