БОРБЕНО ВОЗИЛО „МИЛОШ“ заштићено је од атомског и хемијског напада

BORBENO VOZILO „MILOŠ“ zaštićeno je od atomskog i hemijskog napada

4 juna 2017

Ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je od Vojske Srbije borbeno vozilo „Miloš“, a nakon prvih testiranja o njemu imaju samo reči hvale.

Ovo će biti prva upotreba ovog vozila od kada je predstavljeno sredinom marta i kada su prvi modeli počeli da izlaze iz Fabrike složenih borbenih sistema u Velikoj Plani. Sposobnosti ove grdosije testirali su u nedelju pripadnici Žandarmerije, SAJ-a i PTJ-a, a nakon drilova po teškim terenima došli su do zajedničkog zaključka – vozilo je fenomenalno!

Višenamensko oklopno borbeno vozilo „miloš“ pripada kategoriji savremenih oklopnih vozila namenjenih obavljanju širokog dijapazona misija jedinica policije i oružanih snaga.

„Miloš“ se može koristiti za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivgerilsku i protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica i druge specijalne zadatke.

Jak motor, automatski menjač i ostale komponente sistema za prenos snage omogućavaju vozilu maksimalnu brzinu kretanja preko 110 kilometara na sat. Oklopno telo od pancirnih čeličnih limova omogućava vrlo visok nivo balističke zaštite kao i vrlo visok nivo protivminske zaštite.

Vozilo je opremljeno daljinski upravljanom borbenom stanicom za dejstvo danju i noću sa mitraljezom kalibra 12,7 milimetara, kao i raznim vrstama mitraljeza i bacača granata, sistemom protivoklopnih vođenih raketa, radarskim sistemima za osmatranje.

Vozilo je opremljeno s pet puškarnica, balistički zaštićenim osmatračkim prozorima, klimom, savremenom komunikacionom opremom, komandno-informacionim sistemom, kao i kamerama za noćno osmatranje i vožnju. Točkovi sa „ran-flet“ ulošcima omogućavaju kretanje i do 50 kilometara na sat u slučaju značajnog oštećenja.

Ministarstvo namerava da do kraja godine poruči još jedan broj ovih vozila.

– Želimo da poboljšamo opremljenost policajaca koji svakodnevno rizikuju svoje živote da bi građani Srbije bili bezbedni. Modernizacija opreme policijskih jedinica poput Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije, ali i redovnih jedinica policije izuzetno je važna kako bi efikasno reagovale u slučaju terorističkih pretnji i drugih bezbednosnih izazova. Njihova bolja opremljenost takođe će preventivno delovati na svako potencijalno ugrožavanje suvereniteta naše države. Izuzev vozila „miloš“ u saradnji sa „Jugoimport SDPR-om“, MUP je modernizovao ili privodi kraju ovaj proces za više od 40 borbeno-oklopnih vozila – kaže za „Blic“ ministar policije Nebojša Stefanović i napominje da je kupljeno šest novih vozila tipa „lazar 3“.

Sva vozila biće u defileu na proslavi Dana MUP danas u Nišu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosovac says:

    Odlično, najzad su opremljeni policajci koji rizikuju svoje živote da bi čuvali homoseksualce Srbije da bi bili bezbedni kada paradiraju. Znači vojska ne mora da angažuje svoja borna kola.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *