BORCI ZA LJUDSKA PRAVA: Ispitati zločine Britanaca u Iraku

BORCI ZA LJUDSKA PRAVA: Ispitati zločine Britanaca u Iraku

12 januara 2014

iraq_8Borci za ljudska prava zatražili su od Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da istraži navode o torturi koju su britanski vojnici sprovodili u Iraku, a britanska vlada je u nedelju ocenila da je akcija MKS bespotrebna.

Grupa za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Berlinu i jedna britanska advokatska firma podnele su analizu na 250 strana Kancelariji glavnog tužioca MKS sa zahtevom da taj sud pokrene istragu o zločinima koje su britanski vojnici navodno počinili u periodu od 2003. do 2008. godine.

Evropski centar za ustavna i ljuska prava (ECCHR) i Advokati javnog interesa (PIL) navode u saopštenju objavljenom na sajtu EČHR da su irački zarobljenici „sistematski zlostavljani“ za vreme britanskog prisustva u Iraku, što se može nazvati ratnim zločinima, prenosi Rojters.

Portparol MKS nije želeo da komentariše o podnetom zahtevu.

MKS, koji svake godine primi na desetine podnesaka, a preduzima dalje akcije samo u veoma malom broju slučajeva, može da deluje ukoliko nacionalne jurisdikcije ne mogu ili ne žele da istražuju navode o zločinima.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg rekao je danas da spremnost Britanije da istražuje o tim navodima znači da je akcija MKS bespotrebna.

„Britanske oružane snage održavaju visoke standarde… dakle, odbacujemo bilo kakve navode o sistematskom zlostavljanju. Međutim, tamo gde postoje tvrdnje o prestupima koje su potkrpljene dokazima, ti slučajevi su istraženi ili je istraga o njima u toku“, rekao je Hejg kanalu „Skaj njuz“.

„To ne iziskuje obraćanje Međunarodnom krivičnom sudu… To se rešava na adekvatan način unutar Velike Britanije, kroz izuzetno podroban i sveobuhvatan proces“, istakao je on.

ECCHR i PIL tvrde da se više od 400 bivših iračkih zarobljenika žalilo na teško maltretiranje, a 85 njih su izabrani kao „reprezentativni slučajevi“ u podnesku MKS-u.

Dve organizacije navode da žele da MKS pokrene formalne istrage o visokim zvaničnicima britanskog ministarstva odbrane koji su „znali ili bi trebalo da su znali za rasprostranjene obrasce ponašanja, a zatvarali su oči pred tim“, a među kojima je i bivši ministar odbrane Džef Hun.

PIL je igrao ključnu ulogu u izvesnom broju sudskih slučajeva u vezi sa navodnim zločinima britanskih vojnika u Iraku, navodi Rojters.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *